Endeit stopt 15 miljoen in mobiele kassa; startup-visum VS in gevaar

Ondernemersnieuws: Van den Ende en Deitmers zien Duitse mobiele kassa zitten, Testalize.me krijgt tractie en Trump zet voorlopige streep door startup-visum.

1. Endeit stopt 15 miljoen in mobiele kassa

De bankrekening van Gastrofix is aardig gespekt. Endeit investeert, samen met Radeberger (Duitslands grootste private bierbrouwgroep), vijftien miljoen euro in de ontwikkelaar van een cloudgebaseerd mobiel kassasysteem voor gastronomische bedrijven. Het Duitse bedrijf wil het groeigeld uit de serie B-ronde voornamelijk gebruiken om verder te internationaliseren en de activiteiten in Frankrijk, Nederland en Scandinavië uit te bouwen. Endeit, het investeringsvehikel van Joop van den Ende en Hubert Deitmers, wist eind januari nog een nieuw fonds te sluiten met een waarde van 125 miljoen euro. 

2. Kwart hotels ervaart concurrentie van Airbnb, HomeAway en Wimdu

Bijna een kwart van de hotels in Nederland zegt in 2016 concurrentie te hebben ervaren van onlineplatforms als Airbnb, HomeAway en Wimdu. Vandaag publiceert het CBS de resultaten van een enquête naar de concurrentie die aanbieders van traditionele vormen van logiesaccommodaties daarvan ervaren. Ruim zestien procent van die aanbieders, zoals hotels, bungalowparken en campings, hebben in 2016 concurrentie ondervonden van sites waar toeristen een woning kunnen huren van particulieren; dit geldt met name voor hotels (24%) en in mindere mate voor groepsaccommodaties (4%) en campings (6%).

3. Testalize.me sluit deals met GGD's

Testalize.me, het vroegere Openlab, wil met de nieuwe naam nieuwe markten veroveren. De startup voor zelftesten heeft inmiddels een samenwerking met twee GGD's in Nederland: die van Zeeland en van West-Brabant. Zij bieden mensen die bij hen komen voor een SOA-test sinds kort de mogelijkheid om deze thuis zelf te doen via Testalize.me. Daarnaast breidt de oud-Startup van de Week uit naar het buitenland; België is het eerste land buiten Nederland waar het bedrijf tests verkoopt via apothekers.

4. Trump zet (bijna) streep door startup-visum

Ondernemers met plannen in de Verenigde Staten kunnen voorlopig fluiten naar een 'startup-visum', schrijft Bloomberg. President Trump heeft de invoering van de International Enterpreneur Rule (door toenmalig president Obama goedgekeurd in januari) uitgesteld tot maart 2018. Aanvankelijk zou het visum vanaf 17 juli aan te vragen zijn. De maatregel moet het voor buitenlandse startups makkelijker maken om in de VS te beginnen, maar mogelijk belandt het plan nu in zijn geheel in de prullenbak.

5. 'Netflix voor indiegames' van start

Startup Kermdinger Studios heeft zijn streamingdienst Jump onthuld. Voor een vast bedrag per maand kunnen gebruikers hiermee indiegames spelen. Een testversie van Jump is vanaf deze week beschikbaar voor gebruikers. De bètatest van de dienst duurt tot en met 24 juli. Deze Amerikaanse 'Netflix voor indiegames' betekent ook concurrentie voor het Nederlandse Utomik, want de oud-Challenger biedt een vergelijkbare dienst aan. 

6. En dan dit: Elon Musk heeft X.com weer in handen

Elon Musk is weer de gelukkige bezitter van X.com. De Tesla-topman koopt de domeinnaam - voor naar verluidt meer dan vijf miljoen dollar - terug van zijn voormalig bedrijf PayPal. Musk registreerde X.com in 1999 en de site fungeerde als voorganger van het latere PayPal.

 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 12 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!