Facebook aangeklaagd wegens discriminatie; Saoedisch fonds praat met concurrent Musk

Ondernemersnieuws: Facebook aangeklaagd wegens discriminatie, Saoedi’s blijken met concurrent Tesla aan het praten te zijn en slimme speaker beloont muzikanten in crypto.

1. Facebook op de vingers getikt wegens discriminatie

Social media-platform Facebook van ondernemer Mark Zuckerberg krijgt een tik op de vingers van de Amerikaanse overheid, omdat het mogelijkheden zou bieden voor discriminerende advertenties. Dat meldt Law360. Makelaars of huisbazen die vastgoed willen adverteren via Facebook krijgen van het platform de mogelijkheid om de advertentie enkel aan een bepaalde groep te laten zien. Zo kunnen ze het geslacht en het land van afkomst van de kijkers selecteren. De Amerikaanse overheid heeft er jarenlang onderzoek naar gedaan en komt nu met een aanklacht. Facebook wil in de rechtszaal op de klacht ingaan en stelt dat discriminatie op het platform niet mag.

2. Brits modeplatform naar de beurs

Het Britse modeplatform Farfetch maakt zich op voor een beursdebuut aan Wall Street. Het bedrijf heeft een aanvraag daarvoor gedaan bij de US Securities and Exchange Commission. Via Farfetch kunnen hoogsegmentmerken kleding verkopen. Het platform vraagt 20 tot 25 procent van het bedrag per transactie, wat de Britten het nodige oplevert: de omzet bedroeg 150 miljoen dollar in 2016. Farfetch zou een marktwaarde hebben van 5 miljard dollar. Hoeveel aandelen Farfetch er komen en wat ze zullen kosten, heeft het platform nog niet bekendgemaakt.

3. Netflix test met reclames

Not done als streaming-platform: je betalende gebruikers reclames voorschotelen. Toch experimenteert Netflix er nu mee, bevestigt het bedrijf aan het Amerikaanse techblog TechCrunch. Aan een selectie gebruikers die aan een test meedoen, laat Netflix tussen twee afleveringen aankondigingen van andere Netflix-series en -films zien. De reclameboodschappen worden getoond bij het einde van een film of serie, waar doorgaans informatie over de volgende aflevering op beeld verschijnt. Gebruikers kunnen de reclames overslaan. Desondanks is men op Twitter negatief over de test van Netflix.

4. Nederlands techbedrijf in Britse handen

De Nederlandse Google Streetview-uitdager Cyclomedia komt in Britse handen, meldt Het Financieele Dagblad. Het Britse Volpi Capital neemt het bedrijf voor 70 miljoen euro over van Avedon Capital Partners. Cyclomedia hoopt door de forse kapitaalinjectie sneller internationaal te kunnen opschalen. Het bedrijf helpt klanten met digitaal beeldmateriaal en maakt panoramafoto’s van de openbare ruimte. Cyclomedia begon in Nederland, maar werkt sinds 4 jaar ook internationaal. Zo haalde de onderneming in 2016 de stad New York binnen als klant.

5. Saoedisch fonds ook in gesprek met concurrent Tesla

Het Saoedische fonds dat Elon Musk zou helpen bij zijn beursexit met Tesla, blijkt opeens ook in gesprek te zijn met Tesla’s concurrent Lucid Motors. Dat meldt Reuters op basis van ingewijden. Musk meldde afgelopen week nog dat het Saoedische staatsinvesteringsfonds PIF hem zou helpen om Tesla voor 420 dollar per aandeel van de beurs te helpen, wat goed is voor een waarde van 72 miljard dollar. Het leverde Musk toen al kritiek op, omdat ingewijden stelden dat de deal nog lang niet rond was. De investering in Lucid zou draaien om een veel lager bedrag, ‘slechts’ 1 miljard dollar.

6. BitTorrent-bedenker verlaat bedrijf

Bram Cohen, het brein achter de BitTorrent, verlaat zijn eigen bedrijf. Cohen zou zich nu richten op een nieuwe onderneming waarmee hij een milieuvriendelijke cryptomunt op de markt brengt. Het minen van munten gaat gepaard met hoge energiekosten. BitTorrent, de technologie voor het online uitwisselen van bestanden, ontwikkelde Cohen in 2001. 3 jaar later begon hij er een bedrijf mee: BitTorrent Inc. BitTorrent werd vaak gebruikt voor het illegaal downloaden van muziek en films, waardoor de muziekindustrie omzet misliep. Spotify en Netflix losten dit probleem op met streaming. Het gaat dan ook al een tijdje slecht met BitTorrent, dat in juni werd overgenomen door blockchainstartup Tron.

7. En dan dit: Slimme speaker beloont artiesten in crypto

Je hoort het vaak dezer dagen: in de toekomst zal de muziekindustrie eerlijker worden, dankzij de blockchain. Door een direct betaalsysteem zou de middle man - bijvoorbeeld het label - worden gedisrupt. Zo zou de muzikant al het geld - dus cryptovaluta - kunnen opstrijken voor zijn of haar eigen muziek. De Rotterdamse startup Volareo laat nu zien dat er animo is voor deze nieuwe manier van muziekbetalingen. Via een crowdfundingcampagne op Indiegogo wist het bedrijf in 2 uur tijd ruim 23.000 euro op te halen voor een speaker die artiesten in crypto betaalt. Het product wordt in januari geleverd.

Quote van de dag

Tot zover de Sprout update van dinsdag 21 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!