Facebook gaat gedachten lezen; Adam Neumann weg als ceo bij WeWork

Ondernemersnieuws: Facebook investeert in controversieel bedrijf dat gedachten kan lezen, Adam Neumann treedt terug bij WeWork op en 6 ton voor verhuurdienst.

1. Facebook neemt startup over die gedachtenleest

Facebook neemt het New Yorkse bedrijf CTRL-labs over. CNBC meldt op basis van bronnen dat het bedrijf van Mark Zuckerberg wel 500 miljoen tot 1 miljard dollar heeft betaald voor de overname. Met CTRL-labs investeert Facebook in een bedrijf dat een techniek ontwikkelt waarmee het gedachten wil kunnen lezen. Dit hoopt de overgenomen startup te bereiken door middel van een armband, die signalen tussen de hersenen en arm opvangt. De techniek zit nu nog in de experimentele fase, maar de band moet op den duur net zo gewoon worden als een computermuis. Wetenschappers waarschuwden eerder deze maand al dat er ethisch onderzoek moet komen naar deze nieuwe techniek.

2. De Brexit-buit tot nu toe: 56 bedrijven naar Nederland

Tories, bedankt! Door de aanstaande Brexit vertrekken maar liefst 56 bedrijven naar Nederland. Tot die conclusie komt dinsdag onderzoeksinstituut Clingendael in een eigen analyse. De bedrijven maken zich zorgen over de onzekerheid rondom de Brexit, die voor 31 oktober staat gepland, maar waarvoor nog geen deal is bereikt met de Europese Unie. De meeste van de vertrekkende bedrijven (32) werken in de financiële sector. 25 bedrijven openen een Europees kantoor in Nederland, achttien verplaatsen activiteiten naar Nederland, negen bedrijven doen een uitbreiding en vier openen een nieuw hoofdkantoor in Nederland.

3. Adam Neumann treedt terug bij WeWork

Adam Neumann treedt terug als ceo bij verhuurder van kantoorruimte WeWork. De oprichter van het concern blijft aan als niet-uitvoerend voorzitter van de board, meldt WeWork in een persbericht. Bestuursvoorzitter Sebastian Gunningham en financieel directeur Artie Minson zullen samen het ceo-stokje overnemen. Neumann zou een te grote “afleiding” zijn geworden voor het bedrijf, schrijft WeWork. De beursgang van het verlieslatende WeWork werd onlangs uitgesteld. De merkwaardige leiderschapstijl van Neumann hielp niet mee: hij is een stevige drinker, is niet gek van een jointje, leent geld van het bedrijf en kreeg miljoenen voor het gebruik van het woord ‘We’.

4. Verhuurdienst krijgt 6 ton groeigeld

De Nederlandse startup Firmhouse krijgt een investering van 600.000 euro van investeringsfonds TechFund One. Dat meldt Firmhouse in een persbericht. Het bedrijf maakt het mogelijk om producten van partijen als Philips en Nestlé te huren, in plaats van te kopen. Consumenten kunnen een abonnement afsluiten voor een product en deze zo voor langere tijd gebruiken. Firmhouse opereert in hetzelfde straatje als Pon-dochter Swapfiets en deelplatform Peerby. Bob Jansen en Michiel Sikkes begonnen Firmhouse alweer 10 jaar geleden. Met deze investering op zak willen zij het bedrijf nu écht, zoals dat heet, laten opschalen.

5. Leeuwardense ondernemers willen vanaf 2025 CO2-neutraal centrum

Mooi publiek-privaat initiatief: de gemeente Leeuwarden en tientallen regionale ondernemers hebben dinsdag afgesproken dat ze hun binnenstad in 2025 emissievrij zullen hebben. Dat meldt Omrop Fryslân. Samen ondertekenden zij hiervoor de zogeheten Zero Emission Green Deal. Veel pakketbezorgers ondertekenden de deal. Zij rijden nu nog veelal met bestelbusjes en vrachtauto’s de stad in, maar willen hun spullen in de toekomst naar centrale punten in de stad brengen. Vanaf die punten kunnen de producten dan met elektrische auto’s naar de klant worden bezorgd. De gemeente benadrukt overigens dat oude auto’s niet geweerd zullen worden uit het stadscentrum.

6. En dan dit: Rechter zegt ‘ja’ tegen Amsterdams ‘ja/ja’

Amsterdam mag de ja/ja-sticket invoeren, oordeelde de rechter dinsdag in een hoger beroep. Met deze sticker kunnen bewoners zelf aangeven dat ze reclamedrukwerk willen ontvangen. Dit systeem, dat in Amsterdam sinds 1 januari 2018 operationeel is, verving het oude model, waarbij je als bewoner juist moest aangeven dat je géén reclamedrukwerk wilde ontvangen. Amsterdam doet dit om papierverspilling tegen te gaan en dat lukt aardig: slechts 19 procent van alle bewoners heeft een ja/ja-sticker, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau OIS. Het Amsterdamse model lijkt andere gemeentes ook te inspireren, maar MKB-Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen voor ondernemers, die erdoor minder marketingmogelijkheden overhouden. De brancheorganisatie pleit daarom voor een landelijk uniform model, in plaats van een versnipperd beleid.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van 25 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Foto boven: Getty.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!