Facebook trekt crypto-verbod in; meisje (13) is lollymiljonair

Ondernemersnieuws: Facebook draait crypto-ban terug, vastgoedontwikkelaar Coen van Oostrom wil duurzame zaken doen met Al Gore en meisje van 13 miljonair met gezonde lolly's.

1. Vastgoedtycoon Coen van Oostrom aast op investering Al Gore

Coen van Oostrom is met zijn vastgoedontwikkelaar Edge Technologies (voorheen OVG Real Estate) in gesprek met de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore over een mogelijke investering. Dat blijkt uit de plannen die de ondernemer deelt in een interview met Sprout. Gore runt een investeringsfonds waar Edge volgend jaar een beroep op wil doen om wereldwijd 'groene' gebouwen neer te kunnen zetten. De omvang van de investering wil Van Oostrom nog niet prijsgeven. Gore helpt Edge Techologies inmiddels bij het geven “van het laatste zetje” bij grote vastgoeddeals. Edge Technologies draaide vorig jaar een omzet van 300 miljoen, geeft Van Oostrom ook prijs.

2. Sanoma neemt Scoupy grotendeels over

Sanoma heeft zijn belang vergroot in Scoupy, de app waarmee kortingsbonnen en andere acties kunnen worden uitgezet. De Fins-Nederlandse uitgever bezat al sinds 2016 een meerderheidsbelang, inmiddels is Scoupy, ooit Sprout Startup van het Jaar, 95% Sanoma. Oprichters Geert Luyendijk, Jeroen Lubbers en Valentijn Bras gaan zich richten op uitbreiding in het buitenland. Bras: "Na de snelle groei in Nederland kijken we nu naar andere landen. We blijven middels zitting in de raad van advies betrokken in Nederland. De ontwikkeling in Nederland is een belangrijke springplank voor het buitenland." De leiding van Scoupy laten ze over aan Maurits Priem.

3. Videobetaaldiest Cleeng haalt 5 miljoen op

Videoplatform Cleeng heeft voor vijf miljoen euro vers kapitaal opgehaald bij onder meer Walvis Participaties, het fonds van de familie Fentener van Vlissingen. Ook zittende aandeelhouder C4 Ventures lapte bij. Het geld is bedoeld om de internationale sales en marketing te verstevigen en het product door te ontwikkelen. Cleeng, ooit door ex-Apple en Philipsmedewerkers als online betaalmuur, levert na een pivot technologie waarmee tv-zenders makkelijk digitale betaalzenders kunnen opzetten, live en on demand. De technologie staat ook toe dat er losse afleveringen en abonnementen kunnen worden verkocht.

4. G3 met festivaltenten failliet door 'vertrouwensbreuk' met ING

Leverancier van festivaltenten G3 is eerder dit jaar failliet gegaan doordat geldschieter ING de stekker uit het bedrijf trok na een 'ernstige vertrouwensbreuk'. Dat blijkt uit een reconstructie van RTLZ. Oprichter Chris Dijk begon in 2011 met de verkoop en later de verhuur van tentjes en andere gadgets op muziekfestivals en dancefeesten. G3 maakte een stormachtige groei door en ging aan tientallen grote Europese festivals leveren. De verliezen en schulden liepen daarbij in de miljoenen, en tot overmaat van ramp mislukte de verovering van de Britse markt. Zowel bank als ondernemer weigert uit te weiden over de 'vertrouwensbreuk'.

5. Facebook staat advertenties van cryptobedrijven weer toe

Facebook staat goedgekeurde adverteerders weer toe om reclame te maken voor cryptovaluta of gerelateerde diensten, uitgezonderd initial coin offerings (ICO's). Bedrijven kunnen daarvoor een aanvraag indienen. Daarmee draait Facebook de ban op cryptobedrijven weer deels terug. Begin dit jaar besloot het vanwege de vele scams met vooral ICO's tot het verbod, net als Google, Twitter en Snapchat. Zelf heeft Mark Zuckerberg overigens een team opgetuigd dat de mogelijkheden van blockchain en cryptovaluta onderzoekt. 

6. En dan dit: Amerikaanse (13) miljonair met tandvriendelijke lolly's

Op haar zevende vroeg de Amerikaanse Alina Morse aan haar vader: 'Waarom zijn er geen lolly's die goed zijn voor mijn tanden, zodat ik ze mag eten?' Nu is ze 13 en verdient ze miljoenen met haar bedrijf in 'tandvriendelijke' lolly's. Samen met haar tandarts ontwikkelde ze Zollipops: lolly's en zuurtjes gemaakt met zoetstoffen die het glazuur niet zouden aantasten. Inmiddels maakt Zollipops 2 miljoen dollar winst en ligt het snoep bij Walmart, Whole Foods en Amazon, vertelt ze aan Fox.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 27 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.