‘Facebook versoepelt reclameregels’; Tesla onderzoekt ontploffende auto

Ondernemersnieuws: Facebook zou reclamebeleid politieke partijen versoepelen, zusterbedrijf van Balr gooit hoge ogen in New York en Tesla onderzoekt brandende auto.

1. ‘Facebook versoepelt reclamebeleid politiek’

Facebook versoepelt zijn reclameregels voor politieke partijen onder druk van Europese politieke partijen. Dat meldt de Financial Times, dat een brief heeft ingezien van Facebook-global affairs-manager Nick Clegg naar president van het Europees Parlement Antonio Tajani. Clegg stelt na te denken over een uitzondering voor negentien Europese politieke partijen op diens huidige reclameregels voor politieke partijen. Die bepalen dat je als politieke partij op Facebook en Instagram enkel reclame mag maken in je eigen land, om zo bijvoorbeeld Russische trollen een halt toe te roepen. Voor de aanstaande – multinationale – EU-verkiezingen werkt zo’n regel echter niet.

2. Tweede New Yorkse kantoor voor zusterbedrijf Balr

Wannahaves, een zusterbedrijf van luxe kledingmerk en Sprout-challenger Balr, opent zijn een tweede kantoor in New York City. Dat maakte het marketingbureau vrijdag bekend in een persbericht. Wannahaves heeft sportieve aandeelhouders als Demy de Zeeuw, Eljero Elia, Juul Manders en Ralph de Geus en richt zich dan ook op de sportwereld. Het bedrijf heeft Red Bull, Budweiser, Nike en Adidas als klant en opent het nieuwe Amerikaanse kantoor om deze klanten beter te kunnen bedienen. Wannahaves helpt grote bedrijven bij onder meer hun social media, door bijvoorbeeld te werken met influencers. Het bedrijf stelt online een bereik van 42 miljoen mensen te hebben.

3. Nederlandse orgaaninnovatie de markt op

Een Nederlandse innovatie rondom mini-organen gaat de markt op. Het onderzoeksinstituut Hubrecht Organoid Technology (HUB) uit Utrecht gaat een samenwerking aan met het Amerikaans-Japanse biotechbedrijf Crown Bioscience, meldt het Financieele Dagblad maandag. De Nederlandse wetenschapper Hans Clevers en zijn team zijn er na jarenlang onderzoek in geslaagd stamcellen van zieke patiënten om te kweken tot mini-organen, ze daarbij buiten het lichaam in leven houdend. Door van HUB een stichting te maken, die je dus niet kunt overnemen, probeert Clevers de techniek in Nederlandse handen te houden. Crown Bioscience zal vanuit Utrecht werken. Er werden geen financiële details over de samenwerking bekendgemaakt.

4. Uber-chauffeurs krijgen nul op het rekest

De onderhandelingen tussen taxibedrijf Uber en diens Nederlandse chauffeurs zijn vrijdag stukgelopen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een verklaring van PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. Zij deed samen met PvdA-collega Gijs van Dijk mee aan de onderhandelingen. Uber kwam volgens de onderhandelaars aan geen van de drie belangrijkste eisen tegemoet: het verlagen van de commissie van 25 procent naar 15 procent, het verhogen van het kilometertarief en het stoppen van het aannemen van nieuwe chauffeurs. Uber wilde volgens de krant wel chauffeurs met een lage rating deactiveren en afspraken met de gemeente houden over pick-up- en drop-off-locaties in uitgaansgebieden.

5. Energiereuzen die zzp’ers duperen, riskeren forse boete

Energiebedrijven moeten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zzp’ers die een energiecontract afsluiten verplicht 2 weken bedenktijd geven. Doen zij dit niet, dan riskeren ze een boete, meldt de ACM vrijdag in een persbericht. Een woordvoerder van de toezichthouder stelt tegenover het Financieele Dagblad dat deze boete een maximum van wel 900.000 euro kan krijgen. Energieleveranciers weten zzp’ers geregeld te trekken met zogenaamd voordelige energiepakketten, die na het afsluiten van het contract toch niet zo voordelig blijken te zijn. Bovendien zitten zelfstandigen er jaren aan vast en kunnen zij er alleen vervroegd afkomen door een boete te betalen. Een contract herroepen kon tot nu toe niet, omdat zzp’ers officieel gezien tot een andere groep behoren dan consumenten.

6. En dan dit: Tesla onderzoekt video ontploffende auto

Tesla onderzoekt een video waarin een van zijn auto’s in een Chinese parkeergarage ontploft. De video staat op het Chinese sociale medium Weibo en gaat er momenteel viral. Of de video al dan niet in scene is gezet, moet nog blijken. Tesla meldt dat er niemand gewond is geraakt en stelt direct mensen naar de locatie in Sjanghai toegestuurd te hebben. Zij zouden met de lokale autoriteiten in contact zijn om uit te zoeken wat er precies aan de hand is geweest. NU.nl meldt dat er sinds 2013 in ieder geval veertien vlam vattende Tesla-wagens zijn geweest, die veelal ontploften na een ongeluk. Volgens Tesla daarentegen vatten benzineauto’s tien keer zo snel vlam.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 23 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!