Failliet sapmerk Nina Storms start door met cannabis; Stijn Koster rijkste jonge miljonair

Ondernemersnieuws: failliet sappenmerk Nina Storms start door met cannabis-lijn, Whatsapp krijgt advertenties en Stijn Koster (i3D) is de rijkste jonge miljonair van Nederland.

1. Sapmerk Nina Storms Failliet, start door met cannabis-producten

Nina Storms is failliet met haar sappenmerk Natur Groep, maakt een doorstart als Natur Functionals en gaat zich meer richten op ‘natuurlijke producten voor het verminderen van pijn en vermoeidheid’. Dat meldde haar bedrijf in een verklaring, opgepikt door Quote. Oorzaak is de hoge schuldenlast van de ambitieuze scaleup in cold pressed juices, die onlangs nog een beursnotering kreeg. Dinsdag verklaarde de rechtbank een aantal bv’s failliet, bezittingen, werknemers en een deel van de schulden gaan over naar het nieuwe bedrijf. Storms, die als Nina Brink ooit World Online naar de beurs bracht, en andere aandeelhouders hebben hun leningen moeten afwaarderen. In de nieuwe producten – dat had je al geraden – zit cannabis verwerkt.

2. Adverteren in Whatsapp (Status) kan vanaf 2020

Facebook wil nu toch echt geld gaan verdienen met Whatsapp: volgend jaar komen er advertenties in de app. Uitgerekend in Rotterdam, tijdens de Facebook Marketing Summit, werden voor het eerst de advertentiemogelijkheden in WhatsApp Status getoond: de advertenties verschijnen niet tussen de chatgesprekken, maar in het Instagram Stories-alternatief van WhatsApp. Jan Koum en zijn mede-oprichters hadden ooit plechtig beloofd nooit reclame te maken binnen hun app, maar zoals bekend hebben ze de tent verkocht en zijn ze inmiddels vertrokken.

3. Urban Outfitters gaat kleding verhuren

Het Amerikaanse kledingmerk Urban Outfitters gaat de Amerikaanse markt voor dameskleding disrupten door setjes te gaan verhuren. Het start deze zomer met Nuuly, waar dames voor 88 dollar per maand een doos met 6 kledingstukken van Urban Outfitters’ eigen labels, maar ook andere merken als Levi’s en Fila krijgen. Vintage dozen zijn er ook. Kleding die bevalt, kan met korting worden aangeschaft. Binnen een jaar wil Nuuly naar 50.000 subscribers, samen goed voor 50 miljoen dollar omzet op jaarbasis.

4. Bunq komt met creditcard zonder krediet

Bankenchallenger Bunq komt met een creditcard waarmee je kunt afrekenen zonder schuld. De Travel Card is een Mastercard creditcard voor consumenten en bedrijven die – typisch Nederlands – eigenlijk liever zouden pinnen maar op reis toch vaak alleen met een creditcard terechtkunnen. De nieuwe Bunq-kaart maakt het dus mogelijk om hotels te boeken, auto’s te huren en andere voordelen van een creditcard te ervaren, zonder het risico van rood staan, aldus de app-bank van Ali Niknam. Die op 13 juni spreekt tijdens het Sprout 25 onder de 25-event (invite only, sorry).

5. ‘Corporates investeren te weinig in scaleups’

Nederlandse corporates investeren te weinig in scaleups, en daar moet verandering in komen, concluderen Deloitte en StartupDelta na dit onderzoek. Corporate venturing is populair en het aantal investeringen is in Nederland de afgelopen 5 jaar verdubbeld, maar het aandeel scaleupinvesteringen ligt in ons land lager dan in de rest van Europa, de VS en Azië. Ook wordt er minder geïnvesteerd per deal. M&A-man van Deloitte Daan Witteveen: “Veel bedrijven zien hun Corporate Venture Capital-fondsen als een innovatie-instrument. De activiteiten zouden belegd moeten worden binnen de corporate strategie, zodat de investering direct een bijdrage kan leveren aan de transformatie van het bedrijf.”

Lees ook: Corporates investeren te weinig in scaleups

6. En dan dit: Stijn Koster rijkste jonge miljonair volgens Quote

Stijn Koster (35) is de rijkste jonge miljonair van Nederland. Hij maakte vorig jaar een klapper van 150 miljoen met de verkoop van zijn hostingbedrijf i3D en voert daardoor de Top 100 Jonge Miljonairs van Quote aan. In totaal zijn de 100 vermogenden onder de veertig dit jaar 2,9 miljard waard, 30% meer dan in 2018, en vanzelfsprekend staan er nog meer ondernemers tussen die het zelf hebben verdiend. Derek Roos (39) en Derck-Jan Kruijt (35) van Sprout challenger Mendix staan in de top 10, met ieder 90 miljoen, net als Ali Niknam van Bunq (37) (80 miljoen dankzij Transip, Bunq kost vooral geld;)). Nieuwkomers zijn Sprout-ondernemers Mark de Lange (37, Ace & Tate, 15 miljoen) en Mark Vletter (38) (Voys, 10 miljoen).

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 23 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!