Failliet Taxi Electric maakt doorstart; investeerders dol op paddo's

Ondernemersnieuws: Failliet Taxi Electric maakt doorstart, Tesla denkt in 2020 volgens plan een half miljoen auto’s te verkopen en Amerikaanse investeerders hartje paddo’s.

1. Taxi Electric maakt doorstart als Travel Electric

Taxi Electric, de sociale onderneming die ooit dé pionier was in elektrisch vervoer, maakt in afgeslankte vorm een doorstart. Het bedrijf richtte zich vooral op zakelijke ritten voor bedrijven en hotels en viel begin april om doordat de omzet wegviel. De meeste chauffeurs van Taxi Electric zijn 50-plussers die vanuit werkloosheid zijn opgeleid tot taxichauffeur en ook tijdens het faillissement is het blijven rijden. Onder de nieuwe naam Travel Electric gaat directeur Wouter Deelman, die volgens de curator van de 8 bieders met het beste bod kwam, het opnieuw proberen. Oprichter Ruud Zandvliet had al een tijdje niet meer de leiding over het bedrijf.

2. Corona-update

 • Mooi, de extra 100 miljoen die startups vanuit overheidsfonds Invest-NL kunnen lenen, maar volgens brancheclub DSA is het nog lang niet genoeg: Dutch Startup Association claimt het complete kapitaal, 1,6 miljard euro, om onnodige oncreatieve destructie te voorkomen.
 • De open-up maakt voor ondernemers in de horeca en leisure een aarzelend beginnetje: campings rond Rotterdam mogen weer open, in Zeeland mogen uitbaters van een camping, hotel of vakantiepark vanaf vrijdag 15 procent van hun slaapplekken verhuren, mits die eigen sanitair hebben en ook in Brabant zijn bezoekers van buiten weer welkom als ze willen overnachten.
 • Het Israëlische Cellebrite maakt spionagesoftware waarmee een iPhone kan worden leeggetrokken. Perfect om na te gaan met wie een Covid-patiënt contact heeft gehad, vindt Cellebrite, die zijn tool nu pitcht bij overheden.
 • Leapp, verkoper van tweedehands Apple-producten, was al eens omgevallen maar is opnieuw failliet verklaard door de coronacrisis: de Sprout challenger sluit nu zijn winkels en gaat online verder.
 • Kanjer deze man: Rotterdammer Majid Mousavi levert met zijn Mudmasky gezichtsverzorgende cosmetica. Na een compliment van een Britse arts besloot hij voor een ton aan producten weg te geven aan ziekenhuizen (in plaats van een Bookinkje te doen en zichzelf met dividend te verwennen).
 • Amazon bekijkt of het fraude kan tegengaan door nieuwe handelaren op zijn platform te screenen met een videobelletje. Aanvankelijk was het plan persoonlijke afspraken te maken, maar daar fietste de coronacrisis tussendoor. Inmiddels zijn 1000 handelaren op deze manier gescreend.  
 • Het Nederlandse consulaat in San Francisco heeft een online loket geopend om startups en scaleups die er zaken doen, bij te staan. Webinars, mentoring en match making, the whole shebang staat tot hun beschikking.
 • Zoom is het nieuwe Hangouts geworden: gebruiksvriendelijk (maar niet zo enterprise grade) vergaderen. Daarom opent Google nu het tegenoffensief door zijn zakelijke video-app Meet volgende week gratis beschikbaar te stellen. De tijdlimiet bij Google is overigens 60 minuten.
 • Kinderkledingmerk Tumble ‘n Dry is omgevallen. De 7 winkels van het merk met circa 100 werknemers sluiten. 'Mijn eerste indruk is dat het al heel moeizaam ging, en dat corona de laatste zet heeft gegeven', zegt de curator tegen het FD. De directie wil de webwinkel en twee outletwinkels in de lucht houden.
 • De lancering moest online vanwege corona, maar de nieuwe smart bike van VanMoof breekt desondanks verkooprecords: meer dan 6000 stuks zijn binnen 7 dagen de deur uit, goed voor een omzet van bijna 12 miljoen euro. (Al gelezen hoe Ties Carlier de fiets beter, maar vooral een pak goedkoper wist te maken?)

3. Uber en Lyft schrappen 1 op de 5 banen

Ook taxi-apps Uber en diens Amerikaanse rivaal Lyft worden zwaar getroffen door corona en zetten nu het mes flink in hun personeelsbestand. Bij Lyft gaat het om bijna duizend mensen, ofwel 17 procent van het totaal,  Uber treft voorbereidingen om naar verluidt 5.400 man te ontslaan – ook rond de 20 procent. Het verliest bovendien zijn cto Thuan Pham. Die werd in 2013 aangenomen door Travis Kalanick en overleefde de grote schoonmaak bij Uber na diens vertrek. Ook binnen zijn afdeling van 3.800 techneuten zullen honderden ontslagen vallen, valt op te maken uit een filing bij de SEC.

4. Tesla maakt winst en denkt targets voor 2020 te kunnen halen

De cijfers gaan over een kwartaal waarin alleen maart de killer was, maar Facebook en Microsoft hebben goed geboerd. Helemaal positief verraste Tesla met een kwartaalwinst(je) van 16 miljoen dollar op een omzet van 5,9 miljard, ondanks fabriekssluitingen in China en de VS. De fabrikant van elektrische auto’s durft zelfs de voorspelling aan, dat hij dit jaar zijn doel van 500.000 auto’s gaat halen, ondanks de pandemie. Slagje om de arm: de productie van Tesla en toeleveranciers moet dan wel snel weer op gang komen. Terwijl de Model Y eerder dan verwacht in de verkoop is gegaan, stelt het bedrijf van Elon Musk de komst van zijn vrachtwagen uit, tot 2021. 

5. Lendahand gaat eigen platform crowdfunden via Seedrs

Lendahand, het crowdfundingplatform voor ondernemers in opkomende markten, gaat zichzelf crowdfunden om te kunnen opschalen. Daarvoor start het 6 mei een campagne op Seedrs: ‘Onze missie is relevanter dan ooit en we willen nog meer impact creëren. Daarom hebben we besloten een nieuwe aandelenuitgifte te doen.’ Tot nu toe heeft Lendahand meer dan 75 miljoen euro aan funding geregeld voor ondernemers, maar het wil in de toekomst door samenwerking met financiële partijen ook vaker indirect leningen verstrekken.

6. En dan dit: investeerders dol op paddo’s (voor de behandeling van depressie)

Magic mushrooms blijken hun magie ook te laten werken op investeerders: 80 miljoen dollar heeft het Britse Compass Pathways opgehaald om de behandeling van depressie met een bestanddeel uit paddenstoelen verder te ontwikkelen. Onder de geldschieters bevindt zich PayPal-oprichter Peter Thiel. Ze zetten in op de psychedelische werking van psilocybin, en ze lijken niet de enigen. Terwijl op tal van universiteiten serieus onderzoek wordt gedaan naar psychedelica voor medische behandelingen, doneerde het Amerikaanse zeepmerk Dr. Bronner’s zelfs 1 miljoen dollar aan een actiegroep die zich inzet om medicinale paddo’s in de staat Oregon gelegaliseerd te krijgen. 

Wat we ook lazen:

 • Supersimpel idee maar leuk om af en toe in te grasduinen: de verzameling verklaringen die Hoegenaamd op Twitter geeft van vertrouwde bedrijfsnamen. Enig idee waar De Spar een afkorting van is?
 • Gefeliciteerd Kevin Kelly! De godfather van Wired wordt 68 en speelt voor Sinterklaas: hij deelt 68 ongevraagde adviezen met ons, die stuk voor stuk op een wandtegeltje mogen. ‘Don’t be the best. Be the only.’

Tot zover de Sprout-update van donderdag 30 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.