Faillissement Jobbird kostte oprichter 10 miljoen; CM.com krijgt trap na

Jan-Peter Cruiming

Ondernemersnieuws: Jan-Peter Cruiming sloeg 10 miljoen stuk op Jobbird, WeWork ontslaat 2000 werknemers en VEB geeft CM.com trap na.

1. Faillissement Jobbird kostte oprichter 10 miljoen

Het faillissement van vacaturesite Jobbird heeft oprichter Jan-Peter Cruiming vorig jaar 10 miljoen euro gekost. Dat vertelt hij tegen Quote. Het omvallen van Jobbird kwam eind 2018 als een verrassing, en Cruiming leek van de aardbodem verdwenen. Hij zat thuis bij te komen, terwijl hij werd platgebeld door journaille. “Het was alsof een roedel honden achter mee aanzat”. Als oorzaken van het omvallen noemt hij de gebrekkige techniek achter zijn platform, die hij lange tijd had uitbesteed. “Als hetgeen beloofd is weer niet wordt geleverd, dan houdt het een keer op.” En nee, hij heeft geen spijt dat hij zijn echtgenote ceo had gemaakt.

2. Sendcloud gaat los op Spanje na miljoenenronde

Sendcloud gaat los op de Spaanse markt, dankzij een geldronde van miljoenen waarbij naast de bestaande aandeelhouders ook een Spaanse vc instapt. Mede-oprichter Rob van den Heuvel belooft met name de kleinere webwinkeliers een revolutie met zijn softwaredienst, die het verzenden en retour nemen van bestellingen automatiseert. Zo zouden ze wat serviceniveau betreft moeten kunnen concurreren met de grote spelers.

3. ‘WeWork ontslaat 2000 werknemers, gaat voor noodkrediet’

Het dagelijkse WeWork-bericht: het ontslaat mogelijk 2000 medewerkers en in plaats van zichzelf volledig over te laten nemen door grootaandeelhouder Softbank, zet de unicorn in op een reddingspakket van aandelen en een lening. Die laatste zou moeten komen van JP Morgan Chase. Er zit nogal wat druk achter, want in november zou de kas leeg zijn bij Adam Neumanns werkplekverhuurder. Voorlopig gaat voor hem de zon niet schijnen, want inmiddels is zijn hoofd communicatie ook al vertrokken én honderden belhokjes moeten sluiten omdat ze formaldehyde zouden afscheiden. 

4. VEB: omzet CM.com ging naar concurrenten

Terwijl Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers hun wonden likken na de mislukte beursgang van CM.com, krijgt het nog een trap na van beleggersclub VEB. Die vindt de omzet van 85 miljoen voor de aanbieder van sms- en appdiensten uit 1999 maar bescheiden, en het loopt qua groei ver achter bij een Amerikaanse gigant als Twilio. ‘Het lijkt er sterk op dat nieuwe omzet de laatste jaren vooral naar concurrenten is gegaan’. Wij kennen er wel een: Messagebird sloot 2011 af met 5 miljoen omzet en zal nu rond de 100 miljoen laveren.

5. Facebook verliest razendsnel steun voor Libra

De libra-coalitie brokkelt snel af, toezichthouders en politici maken gehakt van de cryptomunt, maar Facebook zet hem desondanks door. De Libra Association heeft nog steeds 21 leden nadat een kwart is afgehaakt. De pech is dat daaronder financiële reuzen als PayPal, Visa en Masterdcard zitten. Vlak voor de plechtige kick-off in Geneve, maandag, gooide ook Booking.com de handdoek in de ring. Libra wordt nog wel ondersteund door giganten als Uber, Lyft en Spotify en vc’s. Facebooks chef Libra noemt het misschien daardoor een ‘fantastische dag’.

6. En dan dit: Walibi beloont tipgever datalek met aangifte

Gevalletje WTF: Walibi doet aangifte wegens afpersing tegen een man die een datalek bij het pretpark heeft gemeld, schrijft RTLZ. De man vroeg als beloning voor het melden maar liefst vier vrijkaartjes voor het park. Door een f*ckup van Walibi was te zien hoeveel kaartjes het pretpark dagelijks online verkoopt. Een woordvoerder van het pretpark bevestigt het lek en stelt dat er 'naar gekeken wordt'. De softwareontwikkelaar/klokkenluider had volgens hem Walibi al vaker benaderd. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van woensdag 16 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!