Fairphone regelt 20 mln met nieuwe ceo; woekeraars storten zich op zzp'ers

Ondernemersnieuws: Fairphone haalt 20 miljoen uit de markt,  Scandinavische flitsleningen kosten zzp’ers tot 200 procent rente en Duitse Airbnb voor B2B-appartementen start in Amsterdam.

1. Duitse Airbnb voor expatappartementen landt in Nederland

Het Duitse Homelike komt naar Nederland met zijn boekingsplatform voor long stay-appartementen. Oprichters Dustin Figge en Christoph Kasper willen het boeken daarvan net zo makkelijk maken als een nacht in een hotel. In Amsterdam start Homelike met een aanbod van 1000 B2B-appartementen, ze willen ook snel naar Rotterdam en Den Haag uitbreiden. Anders dan in Londen opent Homelike nog geen kantoor in Amsterdam, zegt Figge tegen Sprout.

2. Fairphone haalt 7 miljoen op onder nieuwe ceo

Fairphone is weer loaded: het heeft na de 2,5 miljoen crowdfunding van augustus de afgelopen maanden in een investeringsronde 7 miljoen euro opgehaald, 2 miljoen meer dan waarop was gehoopt. Een deel van het geld komt van bestaande investeerders als DOEN Participaties en PYMWYMIC. Daarnaast stelden ABN Amro en het Dutch Good Growth Fund een schuldfinanciering van 13 miljoen euro ter beschikking. De maker van milieubewuste n sociale smartphones kan nu weer door groeien en zijn R&D-activiteiten verder uitbouwen. Onder een nieuwe ceo, overigens: Bas van Abel kondigde in oktober aan dat hij die rol overlaat aan Eva Gouwens, die vorig jaar overkwam van fairtrade-chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely.

3. ‘Scandinavische woekeraars storten zich op zzp’ers’

De Volkskrant waarschuwt voor flitskredietverstrekkers uit Scandinavië die de Nederlandse zzp’er hebben ontdekt als klant voor woekerleningen. Veel checks doen het Zweedse Yeaz en het Finse OPR Bedrijfskrediet en Ferratum (B2Businesslening) niet, maar hun rentes zijn niet misselijk: van 30 procent tot liefst 200 procent per jaar. Consumenten worden beschermd tegen dergelijke woekerrentes, ondernemers zijn zoals vaker vogelvrij. Inmiddels hebben de bedrijven al miljoenen uitgezet bij honderden zzp’ers.

4. 13 procent zzp’ers is schijnzelfstandige

Zo'n 10 tot 13 procent van alle zzp’ers is schijnzelfstandig en zou een baan moeten krijgen als het kabinet zijn aangekondigde beleid uitvoert. In 2017 hadden zo'n 75.000 tot 100.000 mensen een uurtarief van 18 euro of minder en een langere relatie met hun opdrachtgever, blijkt uit een studie die onderzoeksbureau SEO heeft uitgevoerd voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet wil die groep zzp’ers in bescherming nemen. Zelfstandigen met een uurtarief boven de 75 euro zouden een opt out voor de loonbelasting en werknemersverzekeringen moeten krijgen. Dat betreft 20 procent van het zzp-leger.

5. Politie-invallen bij fabrikant Stint, TNO-onderzoek klaar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft invallen gedaan bij verschillende locaties van Stint en een woning van eigenaar Edwin Renzen. Volgens Renzen is daarbij administratie meegenomen en zijn ook bij partners van zijn bedrijf invallen gedaan. Het OM laat via een persofficier weten dat het onderzoek ‘noodzakelijk is om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen met betrekking tot de bij het ongeval betrokken Stint en het product Stint.’ Na het ongeval vroeg Renzen faillissement aan. Later trok hij die aanvraag weer in. Veel hangt voor hem af van het onderzoek dat TNO vandaag presenteert. Update 9:01 uur: de Stint is niet veilig en kan pas na “een fors aantal aanpassingen” weer de weg op, blijkt uit het TNO-onderzoek

6. En dan dit:trek in een Whopper voor 1 cent? Ga naar de McDo 

Briljant actie van Burger King: iedereen die een McDonald’s binnenloopt en de app van Burger King op zijn smartphone heeft, krijgt het aanbod om voor 1 dollarcent alsnog een Whopper te gaan halen bij de dichtstbijzijnde zaak – de routeaanwijzingen worden vanzelfsprekend meteen erbij gegeven. En de Whopper Detour werkt: inmiddels hebben 50.000 burgereters hun maag op de proef gesteld door de McDo te verlaten om op zoek te gaan naar de concurrent. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 13 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.