Fairphone wil miljoen van crowd; Deliveroo lanceert innovatieve keukens

Ondernemersnieuws: duurzame smartphoneproducent Fairphone start crowdfundingcampagne, zelfrijdende taxistartup Zoox haalt 500 miljoen op en Deliveroo komt met innovatieve keukens.

1. Fairphone zoekt miljoen van crowd

Fairphone wil via een crowdfundingcampagne een miljoen euro ophalen. De duurzame smartphoneproducent van Bas van Abel laat geldschieters daarmee aandeelhouder worden. Mensen die actief zijn in de achterban van het Amsterdamse bedrijf kunnen vanaf 250 euro investeren; bijvoorbeeld mensen die betrokken zijn via sociale media, actief meedoen aan campagnes en evenementen of de nieuwsbrief ontvangen. Na enkele dagen wordt de crowdfundingcampagne ook toegankelijk gemaakt voor mensen van buiten deze groep. In 2017 haalde Fairphone al 6,5 miljoen euro groeigeld op bij impact investors.

2. Zelfrijdende taxistartup Zoox haalt 500 miljoen op

Zoox heeft tijdens een financieringsronde 500 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. De Amerikaanse startup is één van de bedrijven die werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Zoox wil in 2020 met de wagens een eigen taxidienst à la Uber beginnen. De nieuwe kapitaalinjectie is volgens het bedrijf genoeg om tot eind volgend jaar te voorzien in de kosten van ontwikkeling en tests van de zelfrijdende auto. Zoox is opgericht door ontwerper Tim Kentley-Klay en de ingenieur Jesse Levinson; zijn vader Arthur Levinson is president-commissaris van Apple en was de mentor van Steve Jobs.

3. Megaboete voor Google wegens machtsmisbruik

De Europese Commissie heeft Google een recordboete van 4,34 miljard euro opgelegd. De zoekgigant heeft volgens de EU zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android misbruikt. Volgens Brussel werden telefoonmakers die Android wilden gebruiken verplicht om de zoekmachine van het bedrijf vooraf te installeren. Daarnaast zou Google telefoonmakers hebben betaald om zich ervan te verzekeren dat ook zij de Google Search-app zouden installeren. Tot slot zou Google fabrikanten niet hebben toegestaan aangepaste versies van Android die niet door het bedrijf waren goedgekeurd op toestellen te installeren.

4. Deliveroo lanceert innovatieve keukens

Deliveroo introduceert Editions-keukens, die zes restaurantconcepten aanbieden van twee bekroonde chef-koks: Ron Blaauw en Michiel van der Eerde. De keukens staan op de eerste jeu de boules-foodhal van Nederland. De gerechten van de chefs worden exclusief bezorgd bij klanten van Deliveroo en zijn verkrijgbaar voor bezoekers van de Mooie Boules-foodhal in Amsterdam-Oost. Op basis van beschikbare data identificeert Deliveroo welke gerechten of keukens in bepaalde wijken nog niet beschikbaar zijn, maar waar wel vraag naar is. Deliveroo lanceert deze keukens vervolgens met de chefs van bestaande restaurants. 

5. Groeigeld voor startup CC Diagnostics

Investeringsmaatschappij Carduso Capital en de provincie Groningen stappen in CC Diagnostics. De startup, die met haar technologie een verhoogd risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker nauwkeurig aan kan tonen, wil met de kapitaalinjectie de technologie vanuit het UMCG naar de markt brengen. "Na een uitgebreide testfase kunnen we de technologie nu in de laatste ontwikkelfase brengen om vervolgens in 2022 beschikbaar te hebben voor artsen en patiënten in Nederland en Europa", aldus ceo Arnoud Huisman. De ontwikkelde test van CC Diagnostics meet en interpreteert unieke DNA-afwijkingen die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.

6. En dan dit: visrestaurant boekt crowdfundingrecord

Visrestaurant Pesca scoorde gisteren met 761.046 euro het tot nu toe hoogste crowdfundbedrag voor een Nederlands horecabedrijf. Dat is 152 procent hoger dan het doelbedrag en tevens het grootste bedrag op platform CrowdAboutNow. Met de opgehaalde crowdfunding willen oprichters Sven Sallaerts en Jos de Jong eerst een nieuwe locatie in Amsterdam openen. Daarna moet Pesca de eerste stappen zetten om een internationaal begrip te worden door een locatie te openen in Berlijn; de eigenaren geloven dat het concept goed bij de Duitse stad zal passen.

Lees ook: Pesca opent nieuw 'vistheater' dankzij 760.000 euro crowdfunding

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 19 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!