Familiebedrijf meer waard; Dubai krijgt drone-taxi's

Ondernemersnieuws: familiebedrijven zijn meer waard, Verizon wil 250 miljoen korting op Yahoo na hacks en Dubai krijgt autonoom vliegende auto's als taxi.

1. Familiebedrijven zijn meer waard

Familiebedrijven presteren vaak beter dan andere bedrijven: ze zijn daardoor gemiddeld 7 procent meer waard dan vergelijkbare niet-familiebedrijven. Tot die conclusie komen Erasmus Centre For Family Business, BDO en Rabobank na onderzoek. Ze wijzen erop dat families vooral extra waarde toevoegen aan hun onderneming als ze hun identiteit nadrukkelijk uitdragen. De familiewaarden zorgen voor een duidelijke identiteit, meer vertrouwen van toeleveranciers en loyaliteit onder klanten. Ook werknemers zetten zich sneller in voor een bedrijf met een sterke identiteit, zeggen de onderzoekers.

2. 'Verizon krijgt tot 350 miljoen korting op Yahoo na hacks'

Verizon krijgt volgens insiders een flinke korting op de overnameprijs voor het eens zo grote Yahoo: de koper betaalt 4,6 miljard dollar, 250 tot 350 miljoen dollar minder dan eerder afgesproken, vanwege de historisch grote hacks die al in 2013 en 2014 een miljard klanten raakten maar pas onlangs bij Yahoo boven water kwamen. Vergeleken met de beurswaarde van Yahoo in 2015 kost het bedrijf al helemaal weinig: toen was het nog 30 miljard waard. 

3. Skype-oprichter heeft 765 miljoen dollar klaarliggen voor Europese startups

Het is een van de grootste startupfondsen in Europa ooit: Skype-oprichter Niklas Zennström heeft zojuist 765 miljoen opgehaald met Atomico Ventures, geld dat bestemd is om in techstartups te investeren. Zijn vorige fonds bleef steken op 475 miljoen dollar, ditmaal stappen ook verschillende pensioenfondsen in. "Dat is belangrijk, het bewijst dat institutionele beleggers erin geloven dat Europa succesvolle techbedrijven kan voortbrengen, ondanks de uitdagende politieke omgeving en moeizame financiële markten", aldus Zennström in de Financial Times. Het track record van Atomico helpt ook mee: het heeft verschillende unicorns in zijn portfolio, waaronder gamebedrijf Supercell, dat voor 10 miljard dollar naar het Chinese Tencent ging.

4. Suitsupply naar Dubai, Hongkong en Mexico

Fokke de Jong rolt lekker uit met Suitsupply: na een winkel in Hongkong heeft hij deze maand een filiaal van zijn pakkenketen geopend in Dubai, in een van de nieuwste winkelcentra van de stad, meldt Retailnews. Ook stoft het Nederlandse label zijn zaken in Mexico af: een pand in Mexico-Stad is daar gerenoveerd. De winkel bevindt zich daar in de Avenida Presidente Masaryk, een van de belangrijkste en duurste winkelstraten van de hoofdstad. Onlangs vertelde De Jong dat er de komende maanden nog tien winkels bij komen, bovenop de ruim twintig die er al zijn geopend. Hij vindt niet dat zijn keten zeventien jaar na de oprichting volwassen is. “Voor het moment kun je ons – zeker buiten Nederland – beter beschouwen als een retailer die zich nog in de kinderfase bevindt.”

5. Ex-zakenpartner woest op Patricia Paay

Hé, er zit ook nog een ondernemershaakje aan het nieuws rond de video van Patricia Paay die privé had moeten blijven: bij Jinek suggereerde Paay dat haar voormalige zakenpartner iets te maken zou kunnen hebben met het lekken van het filmpje. Textielondernemer Maarten Oostvogel is daarom witheet. Inderdaad, hij heeft een conflict met de BN'er over het pantymerk 'La Paay'. De diva vordert geld van Oostvogel waar zij in zijn ogen geen recht op heeft. "Ik ben met haar gebroken, maar zij wil salaris van 1 januari 2016. Een fiks bedrag. Over twee weken is die rechtszaak. Waarom zou ik haar dan nu op deze manier willen beschadigen. Welke belang heb ik daar bij? Het is te ridicuul voor woorden. Ja, ik wil haar raken, maar dan in de rechtszaal waar het hoort.”

6. Franchisers Intertoys hebben mot met Blokker

Na Bakker Bart, Hema en Albert Heijn heeft nu ook Blokker mot met zijn franchisers. Vijftien ondernemers die een Intertoys drijven verzetten zich tegen de ombouw van een winkel van Bart Smit in hun verzorgingsgebied tot Intertoys. Een van de franchisenemers heeft de ombouw met succes aangevochten via de rechter. De speelgoedformule mag de vestiging van Bart Smit in Lisse niet ombouwen zonder toestemming van de ondernemer uit Sassenheim, zo heeft de rechtbank in Noord-Holland geoordeeld. Intertoys is alleen met de voorzitter van de franchiseraad in gesprek gegaan en niet met de franchisenemers zelf om minder weerstand te verduren, wat tot veel ongenoegen leidde bij de franchisenemers.

7. En dan dit: Dubai krijgt zelfrijdende/vliegende dronetaxi's

Vliegende auto? Dubai heeft de eerste tests met een vliegende taxi, made in China, al succesvol afgerond. En hij rijdt en vliegt nog zelfstandig ook. De autonome drone is in staat om 1 passagier te vervoeren, die op deze manier de verkeersdrukte kan omzeilen. De Roads and Transportation Authority (RTA) van de stad hoopt de vliegende taxi’s deze zomer al in gebruik te kunnen nemen, meldt Kuwait Times. De eenmanstaxi wordt straks onderdeel van de plannen om tegen 2030 een kwart van het vervoer zelfrijdend te krijgen. (via)

8. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 16 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!