Fastned aan de Autobahn; Tel Sell in de verkoop

Ondernemersnieuws: Fastned gaat 64 snellaadstations bouwen langs de Duitse snelwegen, het oer-Hollandse familiebedrijf Tel Sell staat in de etalage en dataversleutelstartup Zivver haalt 3 miljoen euro op.

1. Dataversleutelaar Zivver haalt 3 miljoen op

De Nederlandse dataversleutelstartup Zivver kan dankzij een investering van 3 miljoen euro flink gaan uitbreiden. Met de software van het bedrijf kunnen organisaties veilig e-mailen, chatten en bestanden delen. De applicatie is te gebruiken op smartphones, met een browser en als plugin van Outlook. Zivver monitort wat je verstuurt, waarschuwt bij mogelijke fouten die je maakt en versleutelt de communicatie via end-to-end-encryptie. Het in 2015 opgerichte bedrijf heeft inmiddels al honderden klanten. Oprichter en ceo Rick Goud, afkomstig uit de medische wereld, had zijn eureka!-moment toen hij zag hoe omslachtig het versturen van medische gegevens gebeurt. Zo worden bijvoorbeeld beelden voor second opinions op een dvd gezet en per aangetekende post verstuurd.

2. Tel Sell in de verkoop

Het familiebedrijf uit Almere kan de beste verkooppraatjes en –technieken van stal halen om zijn eigen toekomst veilig te stellen. Tel Sell staat namelijk te koop. Bianca Damas, dochter van oprichter Louise Mulder, doet het bedrijf van de hand omdat ze niet ‘voor 10.000 procent de drive heeft die je als echte ondernemer moet hebben’. De verkoper op afstand, die in 2008 failliet ging maar een doorstart maakte, is tegenwoordig vooral een webshop en veel minder een tv-verkoper zoals vroeger. Feitje van de dag: Tel Sell heeft zijn reclames altijd ondertiteld, het waren andere bedrijven die nasynchroniseerden. Toch heeft Tel Sell daarmee een cultstatus gekregen. Nog geld in een oude sok liggen? Hier kun je Tel Sell kopen.

3. Fastned gaat Duitsland volzetten met snellaadpalen

Fastned heeft zijn eerste 14 Duitse locaties bemachtigd voor het bouwen van laadstations. Fastned werkt daarvoor onder meer samen met hotelketen Van der Valk. Het bedrijf van Bart Lubbers en Michiel Langezaal kondigde al in 2014 aan dat het van plan was om 64 snellaadstations te bouwen bij de oosterburen, maar die uitbreiding liep kennelijk langzamer dan gehoopt. Het is nog niet bekend wanneer de eerste Duitse stations in bedrijf wordt genomen. Fastned verwacht de komende maanden meer locaties te verwerven in zowel Duitsland als andere landen. Langezaal: “We staan aan de vooravond van de ‘Autowende’ van fossiel naar elektrisch. Dit gaat gepaard met een transitie van tankstations naar snellaadstations waar elektrische auto’s supersnel kunnen opladen."

4. Spotify lanceert studentenkorting, 'voelt hete adem Pandora in nek'

Spotify’s studentenkorting is, na de VS, het VK en Duitsland, nu ook beschikbaar voor studenten uit Nederland en 32 andere landen. Dat betekent een paar leuke duiten extra voor bier, aangezien het studentenabonnement de helft goedkoper is. Gesuggereerd wordt dat de Zweedse streamingdienst de hete adem van Pandora in de nek voelt. Pandora Premium (10 dollar per maand) is nu namelijk van ‘op uitnodiging’ naar ‘open voor iedereen’ gegaan, zij het dat we in Nederland nog even moeten wachten. Spotify treedt daarmee in het voetspoor van Apple Music, dat de studentenkorting ook gebruikt als wapen in de strijd om de jongere medemens.

5. OM onderzoekt fraude sushiketen

Vraag je jezelf soms af wat er gebeurt met de bergen geld die je naar je favoriete sushirestaurant brengt? De Belastingdienst, FIOD en het functioneel parket in ieder geval wel. Tenminste, als het om de van oorsprong Rotterdamse sushiketen Shabu Shabu gaat, melden betrokkenen aan het AD. De sushizaak sprong in het oog toen de Belastingdienst ontdekte dat bij één vestiging data was gewist van het kassasysteem. Op die manier zou daar in één jaar tijd voor een half miljoen euro omzetbelasting zijn ontdoken. De drie instanties werken aan een groot onderzoek naar belastingontduiking door de hele keten. Twee personen zijn aangehouden in Rotterdam.

6. En dan dit: topinvesteerders Silicon Valley uitgeknepen

Techinvesteerders in Silicon Valley stonden in de rij om te investeren in Juicero Inc: een zogenaamd revolutionaire, op het internet aangesloten, fruit- en groentepersmachine, alleen geschikt voor Juicero Inc. fruit- en groentepakketjes. Oprichter Doug Evans haalde er zo’n 120 miljoen dollar mee op, onder andere bij Google. Maar nu zijn machine op de markt is, rommelt het onder de investeerders. Wat blijkt: de bijgeleverde pakketjes groenten en fruit zijn net zo gemakkelijk met de hánd uit te persen. De 400 dollar kostende machine is dus helemaal niet nodig. Bovendien zou de machine een stuk groter zijn dan het prototype dat Evans eerder presenteerde. Bloomberg nam de proef op de som en bevestigt dat de machine eigenlijk helemaal niet nodig is. Een zure appel voor de investeerders dus. Juicero Inc. heeft nog niet gereageerd.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 20 april 2017. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk