Fastned heeft 160 miljoen nodig; fitnessnetwerk ClassPass naar Nederland

Ondernemersnieuws: voor de Europese uitrol heeft Fastned 40 miljoen per jaar nodig, fitnessnetwerk ClassPass nu ook in ons land en Rotterdamse Helloprint haalt meerdere miljoenen op.

1. ‘Fastned heeft 160 miljoen nodig’

Fastned heeft de komende jaren zeker nog 160 miljoen euro nodig om een Europees netwerk van snellaadstations op te zetten. Dat staat in een vertrouwelijk analistenrapport van ING, dat in handen is van Het Financieele Dagblad. Eerder deze maand maakte de oud-Challenger al bekend dat het in de zomer een beursnotering wil in Amsterdam om zijn groeiplannen te financieren. Het benodigde kapitaal is een veelvoud van het geld dat het bedrijf van Bart Lubbers, de zoon van voormalig premier Ruud Lubbers, en Michiel Langezaal tot dusver heeft opgehaald. Fastned moest het tot nu toe vooral hebben van particuliere beleggers, die de afgelopen jaren voor meer dan 40 miljoen euro aan obligaties hebben gekocht.

2. Fitnessnetwerk ClassPass naar Nederland

ClassPass start vandaag in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het Britse fitnessnetwerk biedt lidmaatschappen aan die geldig zijn bij meer dan 17.000 verschillende sportscholen of fitnessstudio’s wereldwijd. In plaats van vast te zitten aan één sportschool, kunnen klanten zo bij diverse aanbieders terecht met één abonnement. In Nederland gaat het om zo’n driehonderd aangesloten studio’s. “Mensen spreken met elkaar af in de sportschool, bijna zoals ze naar een club gaan”, zegt ceo Fritz Lanman tegen De Telegraaf. “Consumenten geven tegenwoordig liever geld uit aan ervaringen dan aan spullen.” ClassPass wordt door Forbes gezien als de 'Next Billion Dollar Startup'.

3. Mkb wil binnen dertig dagen betaald krijgen

Niet 60, maar 30 dagen zou de wettelijke norm moeten zijn voor grote bedrijven om hun facturen te betalen aan kleine ondernemers, is het betoog van MKB-Nederland in een brief aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Volgens de belangenclub lopen de betaaltermijnen weer op, ondanks de goed draaiende economie. “Dat doet het ergste vrezen voor als het straks weer minder gaat”, aldus voorzitter Jacco Vonhof. “Het wordt tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen.” Grote bedrijven betaalden kleinere ondernemingen gemiddeld binnen 41,5 dagen in 2018, een stijging ten opzichte van een jaar eerder.

4. Vleesvervanger Beyond Meat gokt op 1,2 miljard bij IPO

Beyond Meat denkt bij de beursgang in mei op een waardering van zo’n 1,2 miljard dollar uit te komen. Dat is een fors hogere waardering dan toen de nepvleesmaker in november met het nieuws van de initial public offering (IPO) naar buiten kwam. Dacht het Amerikaanse Beyond Meat in eerste instantie nog rond de 100 miljoen dollar op te halen, nu lopen die schattingen op naar zo’n 184 miljoen dollar, meldt CNN. De vleesvervangerproducent maakt inmiddels tien jaar proteïnerijke en plantaardige producten die de smaak en het uiterlijk van kippen-, rund- en varkensvlees moeten benaderen. 

5. Helloprint haalt meerdere miljoenen op bij ABN Amro

Na een aantal investeringsrondes heeft Helloprint nu ABN Amro weten te strikken als financier. Het Rotterdamse online printbedrijf van oprichter Hans Scheffer wil met de nieuwe financiering van “meerdere miljoenen” zich verder richten op het doorontwikkelen van het e-commerceplatform, met name op het slimmer gebruiken van grote hoeveelheden data. “Ons platform maakt een stormachtige internationale groei door en de rek is nog lang niet uit ons model”, legt Scheffer van de oud-Challenger uit. “De TMT-afdeling van ABN Amro snapt ons businessmodel en de grillen die een scaleup heeft als geen ander, en dat is prettig.”

6. En dan dit: student eist miljard van Apple om gezichtsherkenning

Een 18-jarige student klaagt Apple aan voor een miljard dollar, nadat hij door gezichtsherkenningssoftware ten onrechte als dader van een reeks diefstallen in Apple Stores werd gezien. Volgens Bloomberg is Ousmane Bah in november gearresteerd op verdenking van diefstal. De echte dader zou zijn gestolen identiteitskaart hebben gebruikt. Maar omdat er geen foto op de identiteitskaart stond, zou het gezichtsherkenningssysteem van Apple de gegevens van Bah gekoppeld hebben aan de foto van de echte dief. De verschillende aanklachten hebben tot “veel stress en problemen” geleid, aldus Bah.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 24 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!