Fastned sleept Shell voor rechter; Winklevoss-tweeling eerste bicoin-miljardairs

Ondernemersnieuws: Fastned daagt Shell om snelladers, Winklevoss-tweeling eerste bitcoin-miljardairs en nieuwe app moet iDeal en pinpas overbodig maken.

1. Fastned daagt Shell

Fastned daagt Shell voor de rechter om te voorkomen dat het bedrijf snelladers installeert bij zijn benzinepompen. Fastned-oprichters Michiel Langezaal en Bart Lubbers noemen het tegenover de NOS “raar” dat Shell stroom verkoopt op een vergunning voor brandstof. “Wij mogen als stroomleverancier ook niet zomaar benzine verkopen”, aldus Langezaal. Fastned baalt daarnaast dat het zijn 63 snellaadstations niet mag voorzien van winkels. Shell wuift de bezwaren van Fastned weg en wil binnen afzienbare tijd 25 tankstations voorzien van snelladers. Het olieconcern nam onlangs laadpalenmaker The New Motion over, en doet samen met een paar Duitse automerken mee aan het Europese snellaadnetwerk Ionity.

2. Winklevoss-tweeling eerste bitcoin-miljardairs

Tyler en Cameron Winklevoss zijn de eerste bitcoin-miljardairs, schrijft de Britse krant The Telegraph. De Olympische roeibroers zijn vooral bekend als aanklagers van hun voormalige programmeur Mark Zuckerberg. Die zou hun idee voor een sociaal netwerk (‘HarvardConnection’) hebben gepikt en omgezet in Facebook, een zaak die de tweeling een vergoeding van 65 miljoen dollar opleverde. 11 miljoen daarvan investeerden de broers 4 jaar geleden in naar verluidt 100.000 bitcoins. De waarde van die cryptomunt steeg sindsdien zo'n 10.000 procent, naar op dit moment ruim 11.000 dollar. De broers proberen ondertussen ook een bitcoin-beleggingsfonds (ETF) goedgekeurd te krijgen. 

3. Mobiele betaaldienst Ok wil nieuwe standaard worden 

Een groep ontwikkelaars waaronder het oorspronkelijke ontwikkelteam achter iDeal, lanceert begin volgend jaar een nieuwe mobiele betaaldienst die iDeal en pinpassen overbodig moet maken, schrijft Distrifood.nl. Fintech-ondernemer Chiel Liezenberg (Innopay) is oprichter van de app Ok, die wordt gefinancierd door Reggeborgh, de investeerder van de familie Wessels en Fox-IT-oprichters Ronald Prins en Menno van der Marel. Er werken 40 mensen aan de dienst, zegt een woordvoerder tegen RTL Z. Ok wil met minimaal honderd winkels en webshops van start gaan, waaronder AH, Jumbo en Plus. Kopers kunnen hun boodschappenmandje met een zwaai met een (QR-)code afrekenen, waarbij ook spaarpunten worden bijgehouden. 

4. PostNL koopt pakketvergelijker CheapCargo

PostNL neemt vergelijkingssite - en Sendcloud-cocurrent - CheapCargo over, een vergelijkingssite voor het verzenden van pakketten. De dienst wordt gebruikt door zo’n 12.000 bedrijven. Oprichter André Olde Hampsink en compagnon Lucas Brans, die in 2013 instapte, blijven het bedrijf voorlopig leiden. Ook blijft de dienst na de overname ook de prijzen van PostNL-concurrenten zoals DHL, DPD en UPS tonen. De overname betekent de vierde exit van Peak Capital, dat in 2010 - een jaar na de oprichting - een half miljoen investeerde. Het is niet bekend wat PostNL neertelt voor het 13 man grote bedrijf uit Nijmegen. Begin deze maand nam PostNL ook Shops United over. Het postbedrijf is sinds 2015 ook eigenaar van MyParcel. 

5. De Mol verkoopt TMG-belang

John de Mol kan een streep zetten onder zijn plannen om uitgever Telegraaf Media Groep (TMG) over te nemen. De Mols Talpa verkoopt zijn belang van 29 procent in TMG aan het Belgische Mediahuis, maakten de partijen vrijdagavond bekend. Het akkoord levert De Mol 81 miljoen euro op. De mediatycoon betaalde fors meer voor het pakket aandelen. Daar staat tegenover dat hij het belang van TMG (23 procent) in het gezamenlijke radiobedrijf (538, Sky Radio, Veronica en Radio 10) mag overnemen. Nu de Belgische uitgever praktisch alle TMG-aandelen in handen heeft, lijkt een beursexit van TMG een kwestie van tijd.

6. En dan dit: Musk geeft Roadster enkeltje Mars

SpaceX-oprichter Elon Musk stuurt zijn Tesla Roadster (2008) naar Mars. De rode bolide (Musk: ‘Rode auto voor een rode planeet’) wordt in januari meegestuurd op de eerste vlucht van de Falcon Heavy-raket, die nog te risicovol is voor een reguliere lading. De enorme raket zou in theorie 14 Roadsters de ruimte in kunnen schieten. Musk haalde in 2010 een vergelijkbaar geintje uit met de maiden voyage van het ruimteschip Dragon, die hij onder meer voorzag van een Le Brouère-kaas vervoerde, als knipoog naar een scene uit Monty Python.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 4 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!