Fastned wint zaak tegen overheid; Dragons’ Den terug in Nederland

Ondernemersnieuws: Fastned dwingt overheid alle laadpalen langs snelweg openbaar aan te bieden, Wordpress-maker krijgt 300 miljoen en Dragons’ Den na 11 jaar terug op Nederlandse tv.

1. Fastned wint rechtszaak over laadpalen bij restaurants

Fastned heeft in hoger beroep een rechtszaak gewonnen over concurrerende laadpalen bij een nabijgelegen wegrestaurant. Fastned had op die plek met moeite en geld via een openbare aanbesteding een vergunning bemachtigd voor het bouwen van een laadstation. Vervolgens plaatste een lokale Van der Valk vlakbij het Fastned-staton een aantal eigen laadpalen. Dat dit soort laadpalen bij een wegrestaurant of benzinestation door Rijkswaterstaat niet openbaar worden aanbesteed, was voor Fastned reden om naar de rechter te stappen. De uitspraak betekent dat wegrestaurants en benzinestations voortaan niet meer zomaar laadpalen mogen neerzetten.

2. Salesforce maakt 300 miljoen over naar Wordpress-maker

Salesforce steekt 300 miljoen dollar in Automattic, het bedrijf achter Wordpress, ‘s werelds meestgebruikte content management-systeem voor websites. Automattic-oprichter Matt Mullenweg noemt de investering "een enorme blijk van vertrouwen in Automattic en in het open web”. De investering waardeert Automattic op 3 miljard dollar. Volgens Mullenweg delen hij en Salesforce-oprichter Marc Benioff (volgens Mullenweg Benioff een “mindful leader”) veel principes. Mullenweg ziet de investering ook als erkenning voor “de toekomst van het werk”: Automattic kent geen centraal hoofdkantoor en de 950 medewerkers werken vanuit 71 landen allemaal op hun eigen werkplek.

3. Onlinesupers bestormen lijst met grootste e-tailers 

Online supermarkten zijn bezig met een opmars in de lijst met de – qua omzet – grootste webwinkels van Nederland, blijkt uit de nieuwe Twinkle100. Albert Heijn springt dit jaar van plek vijf naar plek. Twinkle, een magazine over e-commerce, schat dat Albert Heijn zijn omzet uit online het afgelopen jaar oppompte van 480 miljoen euro in 2017 naar 565 miljoen euro het afgelopen jaar. Jumbo (265 miljoen euro online omzet) stijgt van de vijftiende naar de achtste plek. Websuper Picnic maakt dankzij een geschatte omzet van 200 miljoen euro in 2018 (2017: 75 miljoen) een reuzensprong van plek 25 naar plek 11.

4. Duitse fintech unicorn dankzij investering Deutsche Bank

Dankzij een investering van Deutsche Bank krijgt Duitsland er een unicorn bij. De bank investeert een onbekend bedrag (in ruil voor een belang van 5 procent) in Deposit Solutions, een uitbater van spaardiensten waaronder Zinspilot en het ook in Nederland actieve Savedo. Investeerders waarderen Deposit Solutions nu op meer dan 1 miljard euro. De Duitse krant Handelsblatt schat de investering op 50 miljoen euro. Het bedrijf uit Frankfurt is de tweede fintech-unicorn (pardon, Einhorn) van Duitsland, na onlinebank N26. 

5. Aardgastruck (bijna) net zo vervuilend als dieselvariant

De toekomst is niet aardgas maar elektrisch, bewijst een nieuw onderzoek dat de Nederlandse overheid heeft laten uitvoeren naar de uitstoot van vrachtwagens die rijden op aardgas (LNG). Die als ‘groen’ gepresenteerde voertuigen blijken in de praktijk vijf keer zoveel stikstof uit te stoten dan dieseltrucks, berekende milieuorganisatie Transport & Environment (T&E). Dieseltrucks hebben wel een (iets) hogere CO2-uitstoot. De organisatie vindt dat Nederlandse en andere Europese overheden direct zouden moeten stoppen met het geven van belastingvoordelen voor LNG-trucks. Het wachten is nu op de lancering van elektrische trucks zoals die van Tesla, die een bereik tot wel 1.000 kilometer zouden kunnen krijgen. 

6. En dan dit: Dragons’ Den terug in Nederland

Ondernemersprogramma Dragons’ Den keert komend voorjaar na 11 jaar afwezigheid terug op de Nederlandse televisie. In het WNL-programma, gepresenteerd door Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck, pitchen ondernemers hun ideeën aan een groep van vijf topondernemers, die vervolgens bepalen of zij hun eigen geld in dat idee investeren. Ondernemers die mee willen doen (hup Sprout-lezers!) moeten groot denken, zegt Schimmelpenninck. “Je wilt een schaalbaar product, dat is het voornaamste waar investeerders op gaan letten.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 20 september. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl