'Fietsenwinkel.nl misleidt met test en recensies'; Branson wordt private equity-investeerder

Ondernemersnieuws: 'Fietsenwinkel.nl misleidt met test en recensies', Richard Branson wordt private equity-investeerder en modemiljardair Pinault (Gucci) steekt miljoenen in koptelefoon.

1. 'Fietsenwinkel misleidt met test en recensies'

Fietsenwinkel.nl misleidt consumenten met recensies en een ‘Nationale E-bike Test’, stelt tv-programma Radar. Zo werd dezelfde test met elektrische fietsen ook in Denemarken en Zweden als 'nationaal' gepresenteerd, waarbij alleen de namen van de proefpersonen werden veranderd in Deense en Zweedse namen en foto's werden bewerkt om de indruk te wekken dat ze in Scandinavië zijn genomen. Ook blijkt huismerk Brinckers opvallend goed te scoren. Radar nam Elektrischefietsen.com onder de loep, een site die zichzelf voordoet als onafhankelijk platform, maar van van Fietsenwinkel.nl (International Bike Group) zelf is. Radar spitte vierhonderd recensies door bij drie Brinckersfietsen en kwam geen enkele negatieve tegen. Op de site van Brinckers worden vermoedelijk neprecensies geplaatst. Fietsenwinkel.nl zegt "uit te gaan zoeken wat er aan de hand is". 

2. Modemiljardair Pinault steekt miljoenen in koptelefoon

Koptelefoonmerk en Beats-concurrent Muzik heeft onlangs 70 miljoen opgehaald bij onder meer modemiljardair François Pinault (Gucci, Saint Laurent, Balenciaga), Michael Jordan, Drake en Tony Robbins. Dat verklapt oprichter Jason Hardi in een interview in Forbes. De koptelefoon - pardon, smartphone for your head - van het 6 jaar oude Muzik onderscheidt zich met knoppen waarmee je je nummers direct via Twitter en Facebook kunt delen. Dat leverde tot nu toe gemengde beoordelingen op, maar met Pinault en de andere vip’s aan boord lijkt Hardi een nieuw aanvalsplan uit te willen rollen: een soort luxeversie van Beats, met binnenkort als eerste resultaat een koptelefoon in samenwerking met Gucci. “Technologie is het nieuwe new cutting edge in mode”, zegt Hardi. 

3. Branson wordt private equity-investeerder

Richard Branson stapt voor het eerst in private equity, weet de Financial Times. De Britse miljardair wordt partner van een nieuw fonds van het Londense Metric Capital, dat gevuld moet worden met 500 miljoen euro. Met dat geld moeten b2c-bedrijven zoals cosmetica-, voedsel- en drankbedrijven worden opgekocht, bedrijven die mogelijk sneller overstag gaan dankzij de uitstraling van Branson. De oprichter van Virgin Group , die zelf een minderheidsbelang neemt in het fonds, zal zelf ook deals gaan beoordelen en in zijn netwerk op zoek gaan naar nieuwe overnameprooien. Het fonds mikt op een rendement van 20 procent, en belooft 10 procent van de winst te doneren aan goede doelen. Het voegt zich bij een recordaantal van bijna 2300 private equity-fondsen die momenteel actief zijn, en die bij elkaar 744 miljard dollar willen ophalen. 

4. 'Stop fastfood-invasie'

Gemeentes moeten de opmars van fastfoodzaken een halt toeroepen, zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum in het AD. Mensen willen wel gezonder eten, stelt de voedselwaakhond, “maar als je op elke straathoek in de verleiding komt, ga je op een gegeven moment voor de bijl”. Zij hoopt dat wethouders in hun nieuwe coalitieakkoorden een stop zetten op het aantal snackbars en fastfoodzaken in hun gemeente. Feunekes is bezorgd over de ‘invasie’ van ketens als Five Guys, Dunkin Donuts en Taco Bell. “Meer snacks, fastfood en ander calorierijk voedsel in onze leefomgeving betekent dat we er meer van eten; daar is genoeg wetenschappelijk bewijs voor. Met alle gevolgen van dien.” 

5. Waterland stapt in bussenoplader Heliox

Maker van snelladers voor elektrische bussen Heliox krijgt een investering (van onbekende omvang) van private equity-investeerder Waterland, dat vermoedelijk een meerderheidsbelang neemt in het bedrijf uit Best. De laadstations van Heliox staan in 20 landen, en worden in Nederland onder meer gebruikt in Eindhoven en de regio Schiphol. Bij het verder groeien en verwerken van orders van soms wel 10 miljoen euro per stuk liep de challenger tegen kapitaalproblemen aan, zegt bestuurder en medeoprichter Jaap Schuddemat tegen het FD. “We kunnen dat niet financieren, en als je het met de bank moet regelen ben je te lang bezig, is onze ervaring.” Schuddemat sloeg naar eigen zeggen aanbiedingen van Chinese bedrijven af, ondanks dat die twee keer zoveel boden voor zijn bedrijf. ”Het is je kindje, dat wil je goed zien uitvliegen.”

6. En dan dit: Musk daagt Buffet uit met snoep

Warren Buffet dacht dat Elon Musk het wel uit z’n hoofd zou laten om met hem te concurreren op snoepgebied, maar dat is te vroeg gejuicht, twittert Musk. De oprichter van SpaceX en Tesla haalde afgelopen week tijdens een conference call voor analisten zijn neus op voor het idee van een ‘moat’, een door Buffet bedachte term voor een concurrentievoordeel waarmee een bedrijf zichzelft beschermt tegen concurrenten. Daarop noemde Buffet onder meer zijn snoepbedrijf See’s Candies als voorbeeld van een bedrijf dat succesvol is dankzij een ‘moat’, en dat Musk zich daardoor niet op snoepterrein zou durven wagen. Challenge accepted:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 7 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!