Financiering Nederlandse angels loopt terug; steeds vaker startups zonder personeel

Ondernemersnieuws: Nederlandse business angels stoppen minder geld in bedrijven, we gaan meer en meer startups zonder personeel zien en examentraining-startup AthenaStudies haalt miljoen op.

1. Investeringen Nederlandse business angels daalt

Het totaal aan financiering door Nederlandse business angels in bedrijven loopt terug. Volgens een onderzoek van Angel Academy stoppen deze informal investors dit jaar zo’n 8,4 miljoen euro in ondernemingen, tegenover 11,2 miljoen euro een jaar geleden. De terugloop begon al vanaf het eerste kwartaal van 2017, toen nog 4,8 miljoen werd geïnvesteerd. In het derde kwartaal was dat teruggelopen tot 1,2 miljoen. Een verklaring geeft het rapport niet, maar de ontwikkeling is wel zorgelijk. Veel startups zijn voor hun financiering afhankelijk van business angels. Dit zijn vaak investeerders die hun eigen bedrijf succesvol hebben verkocht, zoals Marco Aanink (Drukwerkdeal), Bas Rasker (Zoover) of Floris Rost van Toningen (Hyves). 

2. ‘Meer en meer startups zonder personeel’

Er gaan steeds vaker startups uit de grond gestampt worden zonder werknemers. Volgens een onderzoek van Forrester Research werkt in 2019 één op de tien jonge bedrijven steeds minder vaak met personeel, maar nemen ze tijdelijke mensen aan om taken te verrichten. Het Amerikaanse onderzoeksbureau onderbouwt de (jarenlange) trend met het praktijkvoorbeeld van Kodak versus Instagram. De voormalig marktleider van fotorolletjes had op het hoogtepunt in 1973 maar liefst 120.000 werknemers, maar miste pijnlijk de innovatieslag. Instagram daarentegen werd voor een miljard dollar gekocht door Facebook toen er maar dertien namen op de loonlijst stonden.

3. Bezorg-startup Stockon lanceert No Waste Bread

Stockon, de boodschappenbezorg-startup gefaciliteerd en gefinancierd door PostNL, lanceert in samenwerking met Incubaker de No Waste Bread, een brood dat lekkerder blijft bij invriezen. Stockon zet zich in om verspilling tegen te gaan en diverse onderzoeken laten zien dat brood in de top-drie van meest weggegooide producten staat. “Ondanks dat de kwaliteit van brood er in de vriezer op achteruit gaat, vriezen consumenten nog massaal brood in”, zegt Eva Jansen van Incubaker. De No Waste Bread wordt door Stockon direct vanuit de bakkerij naar de consument gebracht, waarna het meteen de vriezer in kan.

4. Amsterdamse examentraining-startup haalt miljoen op

Investeringsmaatschappij Axivate stopt een miljoen euro aan groeigeld in AthenaStudies. De Amsterdamse startup legt zich toe op het geven van tentamentrainingen aan universitaire studenten. Het idee komt uit de koker van de broers Lucas en Tom Reckman, die zelf als studenten bijles gaven aan metgezellen. Vorig studiejaar bedroeg de omzet ruim twee miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Met het verse kapitaal willen de broers Duitsland veroveren. “Als je een Duitser een bericht stuurt via Facebook of LinkedIn, krijg je in de meeste gevallen geen antwoord”, zegt Tom in het FD. “Dat is daar niet de manier om te netwerken.”

5. Zonnecollector Suncycle op de fles

Maker van zonnecollectoren Suncycle is failliet. Het Eindhovense bedrijf bracht zonnecollectoren op de markt die dankzij meebewegende spiegels met de zon twee keer zoveel energie konden leveren als ‘reguliere’ zonnepanelen. Volgens RTL Z ging Suncycle op de fles door goedkope Chinese zonnepanelen. “De markt voor zonnepanelen is onder druk komen te staan door producten uit China”, legt oprichter Peter Penning in het faillissementsverslag uit. Het bedrijf heeft als gevolg van uitblijvende inkomsten al jarenlang rode cijfers; in de drie jaar tot 2018 bedroeg het verlies opgeteld 2,2 miljoen euro. 

6. En dan dit: verdere vrije val virtuele munten?

De waarde van cryptomunten blijft deze week maar inboeten. De waarde van de bitcoin daalde tot onder de 4.300 dollar (de laagste stand sinds oktober 2017), terwijl de grootste cryptomunt eind vorig jaar nog zo’n 20.000 euro waard was. De meeste crypto's, zoals ook de ethereum, zijn ruimschoots met dubbele cijfers gedaald. Marktvorsers weten nog niet goed wat de oorzaak van de koersdaling is. Mogelijk heeft die te maken met de nieuwe versie van de bitcoin cash, die vorige week zijn debuut maakte. De vrees bestaat dat deze nieuwe gesplitste munt destabiliserend werkt voor andere crypto’s.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 21 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.