‘Fiscus loopt miljoenen mis door failliet SuperTrash’; Musk aan de fles

Ondernemersnieuws: oud-bedrijf Olcay Gulsen zou nog miljoenen aan de fiscus moeten betalen, omstreden winnaars startupwedstrijd Deloitte en Musk grijpt naar de fles.

1. ‘Fiscus loopt 3,8 miljoen mis door faillissement SuperTrash’

SuperTrash, het ex-bedrijf van Olcay Gulsen, heeft nog een openstaande schuld van 11 miljoen euro, meldt RTL Z op basis van een tweede faillissementsverslag het modebedrijf. Schuldeisers zien hun geld waarschijnlijk nooit meer terug. En schuldeisers, dat zijn wij allemaal: de SuperTrash-bedrijven moesten nog 3,8 miljoen euro aan De Belastingdienst betalen. Ook wacht het UWV nog op bijna 2 ton van SuperTrash. Vlak voor het faillissement van SuperTrash verliet Gulsen wijselijk het zinkende schip, om zich op een tv-carrière te richten. 

2. Branson boycot Saudi’s wegens verdwijning journalist

Virgin-topman Richard Branson zet gesprekken met het Saoedische Public Investment Fund over een investering van 1 miljard dollar tijdelijk stop. De Saudi’s zouden investeren in ruimteprojecten van de Virgin-baas. Branson onderbreekt de gesprekken vanwege de plotselinge verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De kritische journalist, die schrijft voor onder meer The Washington Post, liep begin deze maand in Turkije het consulaat van Saudi-Arabië binnen en is sindsdien vermist. De Turkse autoriteiten stellen dat Khashoggi vermoord zou zijn. Als dat klopt, zou het volgens Branson ingewikkeld worden om zaken met de Saudi’s te doen. 

3. Facebook rekent af met nepnieuws

Ter voorbereiding op de aanstaande Amerikaanse congresverkiezingen heeft Facebook een streep gezet door ruim achthonderd Amerikaanse Facebook-profielen en -pagina’s die regelmatig spam en nepnieuws verspreiden. Dat maakt het bedrijf van Mark Zuckerberg donderdag in een blogpost bekend. Ook stelt het bedrijf druk bezig zijn nepnieuws in andere landen de kop in te drukken. Dat lijkt nog niet aardig te lukken. Brazilië dreigt een extreemrechtse homohater als president te kiezen, mede doordat er massaal nepnieuws over de centrum-linkse tegenkandidaat is verspreid. 

4. The Inner Circle wint Deloitte-wedstrijd

Dating-app The Inner Circle wint de negentiende editie van de Deloitte Technology Fast 50, met een groei van – jawel – 3460 procent. De dating-app probeert “ambitieuze, gelijkgestemde mensen” te verbinden. Platform voor horeca-zelfstandigen Temper van ondernemer Paul Eggink kreeg de zogeheten Rising Star-prijs, voor veelbelovende startups. Egginks bedrijf is omstreden: het minimumtarief dat zelfstandigen via zijn platform per uur kunnen verdienen, zit met 13 euro nu nog onder het minimum van 15 tot 18 euro waar het kabinet op aanstuurt. Bij een lager uurtarief zou er volgens Rutte III sprake zijn van een verkapt dienstverband.

5. Eén op acht winkeliers slachtoffer hackers

Een op de acht winkeliers heeft weleens te maken gehad met cybercriminaliteit. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een onderzoek van Kantar TNS. Gemiddeld zouden gedupeerde winkeliers 53.678 euro aan schade hebben, met uitschieters tot wel 250.000 euro. Herstelkosten, omzetverlies, tijdverlies en extra beveiligingskosten zouden tot de grootste kostenposten behoren. Ook moeten winkeliers soms betalen om bij hun gegevens te kunnen. Dit gebeurt wanneer criminelen met behulp van malware computers op slot zetten. Winkeliers zouden zich nog maar matig bewust zijn van de risico’s van cybercriminaliteit. Volgens het FD zou dit mogelijk komen doordat de kansen op – analoge – winkelcriminaliteit vele malen hoger zijn.

6. En dan dit: Automaker Musk kondigt alcohollijn aan

Een autoproducent die een merk sterke alcohol op de markt brengt. Not done, zou je zeggen, maar bij Tesla lijken andere regels te gelden. Topman Elon Musk blijkt een handelsmerk te hebben aangevraagd voor Teslaquilla, zijn eigen tequillamerk. Eerder dit jaar had hij het al over Teslaquilla in, komt ‘ie weer, een tweet. Het ging slecht met Tesla op de beurs en critici speculeerden over het einde van het merk voor elektrische auto’s. Musk tweette toen bij wijze van 1 april-grap dat tesla failliet was gegaan. Hij postte vervolgens een foto waarin hij levenloos tegen een Tesla-auto aan leunde, met als bijschrift dat de betraande ceo was flauwgevallen na het leegdrinken van ‘Teslaquilla’-flessen. In een nieuwe tweet kondigt hij de flessen nu daadwerkelijk aan. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 15 oktober. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!