Flexplaag treft Nederland; Booking neemt Amerikaanse startup over

Ondernemersnieuws: het aantal tijdelijke arbeidskrachten stijgt pijlsnel in Nederland, Booking speelt met overname in op markt voor uitjes en Facebook wordt aangeklaagd.

1. Flexibel dienstverband rukt op

Het aantal flexibele arbeidskrachten in ons land nam tussen 2003 en 2017 toe met 856.000. Afgelopen jaar had zelfs een kwart van de werkzame beroepsbevolking een flexibel contract. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vooral bij jongeren van 15 tot en met 25 jaar - de zogenaamde Generatie Z - was het tijdelijk dienstverband de norm; 68 procent had ermee te maken. In 2003 had nog 41 procent van alle jongeren een flexibel arbeidscontract. Hoe ouder de werknemer, des te vaker het vaste contract voorkomt. De flexibiliseringstrend is een probleem, omdat een teveel aan flexwerkers een rem zet op hun uitgaven en daarmee op de economie. Nederland dreigt hierbij probleemland Spanje achterna te gaan.

Lees ook: Generatie Z: dit willen de werknemers van morgen

2. Booking neemt Amerikaans bedrijf over

Vergelijkingssite voor hotels Booking.com neemt de Amerikaanse startup FareHarbor over. Deze 5 jaar oude onderneming levert software waarmee gebruikers dagtrips en uitjes kunnen boeken. Beide partijen maken niet bekend hoeveel geld Booking heeft betaald voor de overname. Booking lijkt met de overname in te willen spelen op de markt voor dagtrips. Hierdoor kunnen gebruikers niet alleen accommodatie via Booking regelen, maar ook activiteiten. FareHarbor blijft binnen Booking Holdings opereren als een onafhankelijk bedrijf met een eigen managementteam.

3. Britse bekendheid klaagt Facebook aan

De shitstorm houdt aan voor Facebook. De Britse budgetcoach en tv-persoonlijkheid Martin Lewis laat via een blog weten Facebook aan te klagen. het social media-platform zou er niet genoeg aan doen om frauduleuze advertenties aan te pakken waar Lewis’ gezicht zonder diens toestemming aan gekoppeld is. Het zouden er afgelopen jaar zo’n vijftig zijn geweest, die door miljoenen Britten gezien zijn. Lewis zegt het probleem al ruim een jaar tevergeefs aan te kaarten bij het bedrijf van Mark Zuckerberg.

Dit weekend bleek ook dat Facebook zijn - geestelijk onvoorbereide - moderatoren gruwelijke video’s van executies, verkrachtingen en live uitgevoerde zelfmoorden op Facebook laat filteren voor - jawel - 8,90 euro per uur. Bruto. Zuckerberg heeft zelf een vermogen van 66 miljard dollar.

4. Picnic start met bezorging op zondag

Na een succesvolle proef in Utrecht, Ede en Veenendaal, voert bezorgsupermarkt Picnic bezorgen op zondag nu officieel in. Er bleek onder klanten van het bedrijf veel animo voor te zijn en concurrenten deden het nog niet. Voorlopig zal Picnic alleen in de steden Utrecht, Zoetermeer, Den Haag, Delft, Leiden en Almere op zondag bezorgen, maar het bedrijf stelt dit snel uit te willen breiden. Op zondag zal de bezorger - net als op andere dagen - op een vast tijdstip langskomen en daarbij gebruikmaken van tijdslots van 20 minuten. De oud-Challenger van het Jaar heeft inmiddels 100.000 klanten en begint half mei in Tilburg en Breda.

5. Bedrijven zijn te laat met publiceren jaarcijfers

Jaarrekening openbaar maken? Kan nog wel even wachten, lijken vele bedrijven in Nederland te denken. Uit onderzoek van Nyenrode en de AFM blijkt dat tientallen ondernemingen hun jaarrekeningen te laat de wereld in brengen. Het Financieele Dagblad bracht dit nieuws maandag naar buiten. De onderzoekers keken naar de jaarrekeningen uit 2015 van ruim duizend grote en middelgrote bedrijven, die geen beursnotering hadden. Ruim 40 procent bleek te laat te zijn met het insturen van de jaarcijfers. Ze probeerden veelal een maas in de wet te gebruiken om hun cijfers later te publiceren.

6. En dan dit: zeg ‘nee’ tegen de handdroger

Ondernemers van handdrogermerken, vertrouw ze niet. Wat blijkt namelijk: in plaats van dat handdrogers je handen schoner maken door het water weg te blazen, veranderen ze je handen in een broeinest voor bacteriën. Wetenschappers van de University of Connecticut School of Medicine kwamen tot deze conclusie na een onderzoek naar 36 dames- en herentoiletten. Testplaten die ze droog maakten met handdrogers bevatten gemiddeld achttien tot zestig verschillende bacteriënkolonies, terwijl natuurlijk gedroogde platen nog niet één kolonie telden. De lucht in het toilet zit vol bacteriën en door die op je handen te blazen, maak je de bacteriële situatie er niet bepaald beter op.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 24 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.