Flixbus valt monopolie NS aan; Lendico start met MKB-leningen

Flixbus

Ondernemersnieuws: Bird Control Group maakt boorplatformen vogelvrij, Challenger Bunq is eerste nieuwe bank in 10 jaar en Fox-it verkocht voor 135 keer de jaarwinst. 

1. Flixbus valt monopolie NS aan

Een intercity-bus die sneller en goedkoper is dan de trein, dat biedt het Duitse Flixbus vanaf 3 december. Het bedrijf van ondernemer André Schwämmlein valt staatsbedrijf NS aan door fors onder de prijs van treinkaartjes te gaan zitten. Het traject Groningen-Enschede kost bij de nieuwe vervoerder 9 euro, tegenover de 22,80 die de spoorvervoerder vraagt. Ook is de nieuwe vervoerder 20 minuten eerder ter plaatse. Flixbus start met 8 Nederlandse steden, in 2016 moeten alle plaatsen met meer dan 100.000 inwoners zijn aangesloten.

2.  Olieplatforms vogelvrij dankzij challenger

De olieplatforms van Total blijven voortaan vogelvrij door een deal met Bird Control Group. Het bedrijf dat enkele weken geleden nét geen Sprout Challenger van 2015 werd, heeft daarvoor een overeenkomst gesloten. Op de boorplatformen zijn landingsplaatsen voor helikopters. Daar zitten dusdanig veel vogels op dat deze tot 90 procent bedekt zijn met vogelpoep. Samen met Total gaat de Bird Control Group een vogelverschrikker maken die de beesten weghoudt door middel van laserstralen en geluid.

3. Challenger Bunq opent bank

Bunq, de Challenger die de aanval op de klassieke bankenwereld opent, is van start gegaan. Het bedrijf van Ali Niknam is anders dan de rest doordat je bij Bunq real time geld kunt overmaken, zonder IBAN-nummers en losse identificatieapparaten. De gebruiker gebruikt een vingerafdruk en selfie om zich bekend te maken. Nieuwe banken worden in Nederland zelden opgericht: vóór Ali Niknam was de laatste nieuwkomer tien jaar geleden Dirk Scheringa, met zijn DSB Bank.

4. Fox-it-oprichters miljonair door overname

Het Nederlanse Fox-it is voor maar liefst 135 miljoen euro overgenomen door de Britse NCC-group. Het bedrijf is gespecialiseerd in webbeveiliging. De oprichters - Menno van der Marel en Ronald Prins - vangen ieder 30 miljoen euro. Het overnamebedrag is groot: de afgelopen twee jaar maakte het bedrijf één miljoen euro winst, waarmee de overnameprijs gelijk is aan 135 keer de winst. 

5. Ook MKB-leningen bij Lendico

MKB'ers kunnen vanaf vandaag ook bij p2p-lener Lendico aankloppen voor financiering. Het van oorsprong Duitse bedrijf is groot geworden door consumentenkrediet te verstrekken. Reden voor de uitbreiding is de gunstige markt voor ondernemersfinanciering tot 250.000 euro. Bij Lendico kunnen bedrijven maximaal 150k lenen. De oosterburen baseren die grens op de gemiddelde vraag naar crowdfunding.

6. En dan dit: Nieuwe baan? Dan ook een nieuw huis!

Wie bij uitzendbureau YoungCapital een contract tekent, krijgt een huurhuis in Amsterdam aangeboden. Met de belofte haakt het bedrijf in op de jonge professionals die wél in Amsterdam willen werken en wonen maar de huurlasten niet kunnen opbrengen en moeite hebben om een woning te vinden. Een garantie geeft het bedrijf overigens niet. De woning kan alleen worden betrokken als de huurder voldoet aan een rij eisen. Zo moet de werkzoekende maximaal 26 zijn, sociale vaardigheden hebben en aandacht hebben voor de leefomgeving. 

7. Quote van de dag:

Quote du jour

Tot zover de Sprout update van woensdag 25 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ Een uitgebreid seo-geoptimaliseerd profiel op Sprout.nl
✓ Adverteer onder 450.000 maandelijkse bezoekers
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Is Freelance redacteur voor de website van Sprout.

Via de mail bereikbaar op tijmen@sprout.nl