Fokke de Jong krijgt groeigeld; oprichters DeGiro doen stap terug

Fokke de Jong, Suitsupply

Ondernemersnieuws: kopers voor speelgoedketen Intertoys, DeGiro-oprichters uit raad van bestuur en Fokke de Jong krijgt vers groeigeld van de Fenteners.

1. Kopers voor Intertoys na surseance

Intertoys, de speelgoedketen die deze week in surseance ging, staat sinds twee weken in de etalage. Dat zegt ceo Roland Armbruster tegen het FD. Er zou al belangstelling zijn om zijn verlieslijdende bedrijf over te nemen. Verschillende partijen, zowel investeerders als winkelbedrijven, hebben interesse getoond. “De koper zal waarschijnlijk een partij zijn die de Europese speelgoedwinkelmarkt wil consolideren.” Het is niet bekend of Alteri, de Britse investeerder die Intertoys in 2017 kocht van de Blokker-familie, het hele bedrijf zal verkopen. Bij Intertoys en zustermerk Bart Smit werken zo’n drieduizend mensen.

 2. Takeaway verkleint verlies bij flinke groei

Jitse Groen weet de verliezen van Takeaway.com te dempen terwijl zijn maaltijdbezorger in ijltempo blijft doorgroeien. Uit de jaarcijfers (Pdf) bleek woensdag dat in 2018 het verlies is teruggelopen van 42 tot 14 miljoen euro, bij een omzetstijging van 44 procent tot 240 miljoen euro. 98 miljoen daarvan kwam uit Nederland. Die explosieve groei is nog exclusief het eind vorig jaar overgenomen Duitse Delivery Hero, dat zelf in 2018 rond de 100 miljoen omzet draaide.

Lees ook: Takeaway geeft gas met eigen bezorgdienst

3. Oprichters DeGiro doen stap terug

DeGiro kwam ook met mooie cijfers over 2018: de omzet van de challenger nam met een derde toe tot ruim 54 miljoen, uit het beheer van 358.062 actieve rekeningen, wat een stijging is van 45 procent. Opmerkelijk is, dat twee mede-oprichters een stap terug doen: CEO Niels Klok zegt het rustiger aan te willen doen, maar blijft aan DeGiro verbonden. Hetzelfde geldt voor technische man Jasper Anderluh. Hij blijft als directeur 'met focus op complexe IT-projecten' betrokken bij de internetbroker. COO Esmond Berkhout gaat door als interim-ceo.

4. Fokke de Jong krijgt weer groeigeld voor SuitSupply

Fokke de Jong krijgt weer enkele tientallen miljoenen voor de groei van zijn pakkenimperium SuitSupply. Het geld is afkomstig van SHV, het familiebedrijf van de Fenteners dat al in 2017 afsprak in totaal 300 miljoen in SuitSupply te steken. Met deze tranche heeft De Jong vooral China in het vizier. “Vergeleken met Noord-Amerika, waar wij vijftig zaken exploiteren, is onze positie in China nog bescheiden met zes locaties. Daar moet een verdubbeling van het aantal winkels dit jaar haalbaar zijn”, aldus de pakkenchallenger in het FD.

5 . Garmin koopt fietstrainers Tacx voor 170 miljoen

De familie Tacx verkoopt haar bedrijf in fietstrainers aan navigatiegigant Garmin. Garmin is al actief in onder meer fietsnavigatie, maar stapt nu via Tacx een compleet nieuwe categorie producten in. Volgens Quote tikken de Amerikanen 170 miljoen af. Vader Koos Tacx begon zijn bedrijf maar liefst 50 jaar geleden. De overname biedt de kans verder te groeien: “Met de uitgebreide R&D-mogelijkheden van Garmin en hun wereldwijde distributienetwerk kunnen we onze indoor trainingsproducten en -technologieën nog verder verbeteren en ze wereldwijd bij fietsers onder de aandacht brengen”, aldus zijn zoon Koos.

6. En dan dit: Twitter-ceo Jack Dorsey zegt sorry in #karajack

Recode’s Kara Swisher, dé Amerikaanse journo die Silicon Valley bij de les probeert te houden, heeft Twitter-ceo Jack Dorsey over de knie gelegd in een interview... via Twitter. Onder de hashtag #karajack werd dat al snel een chaos, maar het leverde wel een paar leuke excuses op van Dorsey: bedrijven als het zijne hebben te weinig gedaan om slachtoffers van pestgedrag te beschermen. Wat dat betreft geeft hij zichzelf ‘een zesje’ voor het nemen van verantwoordelijkheid. “We hebben vooruitgang geboekt, maar het was sporadisch en voelde niet als genoeg. We hebben de meeste last op de schouders van de slachtoffers gelegd – een flinke flater.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 14 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!