Follow This krijgt 'nee' van Shell; drijvende koeienstal naar Rotterdam

Ondernemersnieuws: Shell wijst een groene resolutie van de activistische aandeelhoudersvereniging Follow This af, VanMoof gaat de Japanse markt op en Rotterdam krijgt een drijvende koeienstal.

1. Follow This haalt bakzeil bij Shell

Shell wijst een resolutie af met doelen voor het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Vereniging Follow This had deze resolutie dinsdag ingediend, maar een kleine 94 procent van de aandeelhouders stemde tegen. Met name institutionele beleggers waren tegen. Zij vonden de eisen van Follow This te streng. Follow This is een initiatief van oud-journalist Mark van Baal (foto linksboven, in gesprek met ene Ben van Beurden). Steeds meer bedrijven en ondernemers steunen het initiatief, waaronder dance-ondernemer Duncan Stutterheim en mediapersoonlijkheid Jort Kelder.

2. VanMoof brengt e-bikes naar Tokio

VanMoof gaat het avontuur aan in Tokio. Het fietysenmerk lanceert zijn nieuwe e-bike ElectrifiedX eerst in Japan. Vanaf dinsdag konden Japanners een pre-order doen. “We kiezen voor Tokio omdat het de allergrootste stad in de wereld is”, zegt communicatiewoordvoerder Karlijn Marchildon aan Sprout. “Als het daar aanslaat, lukt het overal. Mensen nemen in Tokio nu nog vooral de fiets voor het doen van een boodschap, maar niet om naar het werk te gaan. Ze gaan massaal met het openbaar vervoer, wat overvol is. Deze fiets gaat dat hacken.” VanMoof werd in 2009 opgericht door de broers broers Taco en Ties Carlier. De oud-Challenger is ook actief in Duitsland, Taiwan en de Verenigde Staten.

3. Amsterdamse startup komt met 'elektrisch fietsenplan'

Amsterdam krijgt het eerste elektrische fietsenplan van Nederland, als het aan de Amsterdamse startup E-bike to go ligt. Afgelopen week plaatste het een eerste container met acht e-bikes in het Westerpark, en deze week volgen nog vier locaties in Amsterdam (o.a. aan de NDSM-werf). Het Amsterdamse bedrijf (6 fte) opende dinsdag ook een dergelijk deelfietsenpunt in Den Haag en heeft uitbreidingsplannen in Utrecht. “Uiteindelijk willen we op iedere hoek van de straat staan”, zegt oprichter Jelle Visser aan Sprout. “We willen ervoor zorgen dat je straks zelf geen fiets meer hoeft te bezitten.” Delen is in, zo brengt startup Felyx begin juli een peloton aan elektrische deelscooters naar Amsterdam. Er is ook kritiek op de deelstartups. Deze ondernemingen stellen zich te richten op de Amsterdamse consument. Critici zijn echter van mening dat de concerns zich stiekem op toeristen richten, en dat de ruimte in Amsterdam veel te klein is voor dit soort initiatieven.

4. Snapchat lanceert nieuw wapen in strijd om consument

Techbedrijf Snap lanceerde dinsdag een nieuwe functie voor zijn app Snapchat: Custom Stories. Hiermee kunnen groepen mensen gezamenlijk een video maken. Snapchat moet flink om zich heenslaan om de concurrentie van Instagram in te dammen. Instagram heeft ook videofunctionaliteiten gelanceerd, die lijken op die van Snapchat. Snapchat zelf leed in het eerste kwartaal van 2017 bovendien een recordverlies van 2,2 miljard dollar. Afgelopen week maakte Snapchat-strateeg op techfestival TNW Conference nog een uitglijder, door doodleuk toe te geven dat hij gebruikers zo lang mogelijk op zijn platform wil houden. Critici noemen social media-platforms daarentegen “aandachtvreters”.

5. Veel werkgevers hebben personeel met schulden

Verontrustend nieuws. Maar liefst zes op de tien werkgevers heeft personeel in dienst met schulden. Dat staat in het rapport Personeel met Schulden van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het baseert zijn resultaten op data van ruim duizend respondenten. Als ondernemer word je hierdoor behoorlijk op de kosten gejaagd. 13.000 euro kost een werknemer met schulden je al snel op jaarbasis, uitgegaan van een modaal salaris. Die 13.000 euro is opgebouwd uit de kosten voor onder meer verzuim en een verlies van de productiviteit. Bijna één op de vijf werknemers ziet dit als een goede reden om iemand te ontslaan. Een derde van de werkgevers ziet het als reden een contract niet te verlengen. Het Nibud stelt tegen Nu.nl dat werkgevers beter zogeheten "financieel-inzichtgesprekken" zouden kunnen aanbieden.

6. En dan dit: Rotterdam krijgt drijvende koeienstal

De initiatiefnemers van Floating Farm willen eind 2017 koeien op het water laten leven, meldt magazine Duurzaam Bedrijfsleven. Met een drijvende stal aan de Merwe-Vierhavens in Rotterdam moet dit realiteit worden. De waterboerderij is een idee van duurzame ontwikkelingsmaatschappij Beladon, innovatieorganisatie Courage en stadsboerderij Uit Je Eigen Stad. Met de boerderij willen de initiatiefnemers inspelen op de toenemende vraag naar voedsel in de stad vanwege de urbanisatie. Door dicht bij de consument te zitten, proberen de iniatiefnemers te besparen op transportuitstoot. De koeien kunnen via een bruggetje overigens wel gewoon wandelen naar hun mekka; de heide.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 24 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!