Fox-it zelf gehackt; Travelbird verwacht eindelijk winst

Fox-it

Ondernemersnieuws: Fox-it nu zelf gehackt, Travelbird verwacht eerste winst in 2018 en vanaf mei voor 400 euro op en neer naar New York. 

1. Fox-it gehackt

Beveiligingsbedrijf Fox-IT is afgelopen september zelf doelwit geworden van en hack, meldt het bedrijf van Ronald Prins in een uitgebreide, leerzame toelichting. Bij de inbraak werden twaalf bestanden gestolen, waarvan drie vertrouwelijk. 'Pijnlijk', erkent Prins tegenover de Volkskrant. De hacker(s) richtte zich op de web-app ClientPortal, waar Fox-IT documenten uitwisselt met klanten en leveranciers. Het gaat om een zogeheten Man-in-the-Middle-aanval, waarbij de hacker verkeer dat voor Fox-IT bedoeld was via een gehackte DNS-server ruim 10 uur kon omleiden naar een eigen server. De politie onderzoekt de hack. Zoals verplicht werd de inbraak ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

2. Travelbird rekent op winstgevend 2018

Travelbird verwacht in 2018 zijn eerste winst te maken, zegt het bedrijf bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers over 2016. Het reisbedrijf van Dennis Klompalberts en Symen Jansma (die eerder dit jaar stopte als ceo) bracht zijn nettoverlies met behulp van een ontslagronde terug naar 3 miljoen euro. In 2015 bedroeg het verlies nog 14,5 miljoen. De omzet steeg 23 naar 33 miljoen euro. Na een eerste fase als startup, gevolgd door een periode “kostenbesparingen naar een normaal niveau”, gaat het bedrijf naar eigen zeggen nu fase 3 in. Die moet worden gekenmerkt door duurzame groei, schaalvergroting en winstgevendheid. Of dat gelukt is, zien we in de volgende jaarcijferronde.

3. Postbedrijven moeten 80 procent bezorgers in dienst nemen

Postbedrijven moeten vanaf 1 januari 2018 tenminste 80 procent van hun bezorgers in dienst hebben, heeft de Tweede Kamer besloten. Bij PostNL werken alle postbezorgers al op basis van een arbeidsovereenkomst. Volgens concurrent Sandd, die tegen de nieuwe norm was, ontneemt de politiek Sandd-bezorgers hun keuzevrijheid. Het merendeel van de Sandd-bezorgers zou geen arbeidsovereenkomst willen, omdat ze het werk als een bijbaantje zien en de mogelijkheid willen hebben om flexibel te werken. Vakbond FNV spreekt van “goed nieuws voor al die postbezorgers die zekerheid krijgen over hun inkomen, pensioenopbouw, doorbetaling bij ziekte en een WW-uitkering bij werkloosheid”.

4. Main Capital trekt 236 miljoen aan

Investeerder Main Capital heeft 236 miljoen euro opgehaald voor investeringen in softwarebedrijven, ruim boven de doelgrootte van 200 miljoen. Het fonds moest de toestroom van kapitaal zelf een halt toeroepen. “De belangstelling van fondsverschaffers was groter dan Main Capital kon accepteren”, schrijft het. De private equity-investeerder koopt met het geld meerderheidsbelangen in groeiende Europese softwarebedrijven met een omzet tot 10 miljoen euro, die met het groeigeld vervolgens zelf op overnamepad gaan. Verdeeld over 4 fondsen heeft Main Capital nu 375 miljoen euro vermogen onder beheer.

5. ICO's brengen 4 miljard op

Beleggers staken dit jaar tot nu toe 4 miljard dollar in initial coin offerings (ICO's), schrijft Bloomberg. En dat ondanks Ponzi Scheme-waarschuwingen van beurswaakhonden waaronder de SEC, voegt de nieuwssite er fijntjes aan toe. Ongeveer een kwart van die 4 miljard ging naar startups die zich bezighouden met blockchaintechnologie (gedistribueerde databases). In Nederland waarschuwden de AFM en DNB beleggers vorige maand voor dit soort ongereguleerde cryptobeursgangen, die kwetsbaar zouden zijn voor misleiding en oplichting. Ondertussen vertegenwoordigen alle 1355 cryptomunten momenteel een totale waarde van 511 miljard dollar (waarvan bitcoin de helft opeist).

6. En dan dit: voor 400 euro op en neer naar New York

Prijsvechter Norwegian Air vliegt vanaf mei vanuit Amsterdam vier keer per week voor 400 euro per ticket op en neer naar New York. Die prijs is wel zonder ruimbagage en catering aan boord. Het bedrijf van Bjørn Kjos gaat op de transatlantische vlucht met een Boeing 787 Dreamliner de concurrentie aan met Air France-KLM, Delta Air Lines en United Airlines. Het Noorse bedrijf voegde dit jaar al 25 routes naar de VS toe, en heeft 250 vliegtuigen in bestelling staan. Die kostbare investering zadelde het bedrijf eind vorig jaar op met een schuld van 2,1 miljard euro.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 15 december. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl