Frankrijk en Duitsland willen beter Europees startupbeleid; 16 miljoen voor horecazaken

Ondernemersnieuws: Frankrijk en Duitsland vragen de Europese Unie meer te investeren in techstartups, oppashulp Sitly breidt uit naar twee landen en horecazaken haalden al 16 miljoen euro op via crowdfunding.

1. Frankrijk en Duitsland: EU moet meer investeren in techstartups

De Europese Unie (EU) moet meer investeren in techstartups, als het aan Frankrijk en Duitsland ligt. Dit meldt persbureau Reuters op basis van een - door Reuters ingezien - handgeschreven oproep van deze landen aan de leiders uit de EU. Door meer te investeren in eigen techstartups moet Europa een beter tegenwicht bieden ten opzichte van de Verenigde Staten. Onder andere durfinvesteerders zouden beter geholpen moeten worden door Europa. In het Amerikaanse Silicon Valley zorgen dergelijke investeerders voor vele miljoenen groeigeld, waardoor bedrijven als Uber en Facebook snel konden groeien. Iets dergelijks ontbreekt nog in Europa.

2. Sitly naar België en Zwitserland

Het Amsterdamse oppasplatform Sitly breidt uit naar België en Zwitserland. Het bedrijf opereert daarmee in negen landen. Via Sitly, voorheen Oudermatch, kunnen ouders en oppassers elkaar vinden. Sitly meldt dat zijn Belgische divisie inmiddels zevenduizend leden telt en zijn Zwitserse platform goed is voor zo’n tweeduizend leden. In totaal telt Sitly nu een miljoen leden. Komend jaar wil het bedrijf nog eens naar drie extra landen uitbreiden. Je zou zeggen dat je flink wat vreemd vermogen nodig hebt om zo snel op te kunnen schalen, maar Sitly werkt zonder financiers. Het bedrijf van ceo Jules van Bruggen is volledig gebootstrapped. Telkens wanneer Sitly naar een nieuw land kwam, leverde dat - tot nu toe - winst op.

3. Chatbotstartup Embot werkt samen met KRO-NCRV

Oud-startup van de week Embot is een samenwerking aangegaan met omroep KRO-NCRV. De omroep gebruikt de chatbottechnologie van Embot als voiceassistent voor chef-kok Sharon de Miranda, die bekend is van het tv-programma BinnensteBuiten. De assistent zal de naam Chef-Kok BinnensteBuiten dragen en je kunt er een gesprek mee voeren. De chatbot assisteert je vervolgens als kookcoach met het stemgeluid van De Miranda. Je krijgt tips bij het koken van maaltijden uit het tv-programma. De omroep stelt in een persverklaring al eerder te hebben geëxperimenteerd met bots, maar nu voor het eerst voice recognition in te zetten.

4. Idee voor zonnepanelen wint hackathon UtrechtInc

Een idee rondom zonne-energie heeft dit weekend de eerste prijs van 4.000 euro gewonnen tijdens Energy Hack NL, een hackathon die werd georganiseerd door onder meer startupincubator UtrechtInc. Deze door studenten ontworpen tool, Sonnet geheten, gebruikt realtime visualisaties en grafieken om te voorspellen waar er in een specifieke regio een toename van zonnepanelen verwacht kan worden. Daarnaast toont de innovatie het effect van deze extra energie op het energienet. De tool is bedoeld voor netbeheerders, die hierdoor slimmer kunnen investeren in infrastructuur. Sonnet kan mogelijk een startup worden, vertelt UtrechtInc aan Sprout. Ook zou de techniek door mede-organisators Enpuls en Enexis Netbeheer gebruikt kunnen worden.

5. Horecacrowdfunder financierde al voor 16 miljoen euro

Crowdfundplatform Horeca Crowdfunding Nederland maakt de balans op bij het financieren van de honderdste horecazaak. De afgelopen 4 jaar, zo stelt het platform, gaf het horecazaken al 16 miljoen euro aan financieringskapitaal. Horeca Crowdfunding Nederland investeerde onder meer in WokToGo, Dudok en La Cubanita. Het platform stelt het succes te kunnen verklaren door de persoonlijke relatie die het platform met leningnemers onderhoudt. Iedere onderneming zou “kritisch getoetst en gemonitord” worden en er zouden “preventieve maatregelen” zijn voor horecazaken met achterstallige betalingsverplichtingen.

6. En dan dit: Europa opent war on plastics 

Producenten van plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en ballonnenstokjes opgelet: jullie opereren in een dying business. De Europese Commissie (EC) verbood gisteren in een wetsvoorstel de productie van dergelijke plastic wegwerpproducten, omdat zij sterk zouden bijdragen aan de immer groeiende berg plastic in de oceaan. Bovendien zijn er duurzamere alternatieven op de markt. Het politieke orgaan stelt verder dat 90 procent van de plastic flessen in 2025 ingezameld moet worden. Snackbars, afhaalchinezen, traiteurs en fastfoodketens moeten tot slot ‘substantieel’ minder plastic etensbakjes en bekers gebruiken. Hoeveel precies, daar lijkt de EC nog niet over uit.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 29 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.