Fransen nemen ticketverkoper Paylogic over; Apple laat lekkende medewerkers arresteren

Festival

Ondernemersnieuws: Paylogic overgenomen door Vivendi, Apple laat lekkende medewerkers arresteren en Elon Musk worstelt met Tesla-fabriek.

1. Paylogic overgenomen door Vivendi

Het Franse mediabedrijf Vivendi koopt het Nederlandse ticketbedrijf Paylogic, maakt Vivendi maandag bekend. De eigenaar van onder andere Universal Music Group en Canal+ betaalt naar schatting 30 miljoen euro voor het in 2005 in Groningen opgerichte bedrijf, schrijft het FD. Medeoprichter Jan Willem van der Meer (36) blijft aan als ceo. Paylogic regelt de ticketverkoop en andere e-commerce-zaken zoals hotels en merchandise voor muziekfestivals en sportevenementen. Het bedrijf (135 medewerkers) boekte vorig jaar een omzet van ruim 10 miljoen euro. Paylogic werd in 2013, samen met onder meer ID&T, overgenomen door het Amerikaanse SFX. Dat bedrijf ging drie jaar later failliet, waarna Paylogic weer op eigen benen kwam te staan.

2. Apple laat lekkende medewerkers arresteren

Apple heeft vorig jaar 29 medewerkers betrapt op het doorgeven van informatie aan de pers, blijkt uit een interne memo waar Bloomberg de hand op heeft gelegd. 12 van hen werden daarop aangehouden door de politie. Het bedrijf hoopt dat de memo een afschrikwekkende werking heeft op iedereen die het waagt loslippig te zijn over nieuwe iPhones en software. “Deze mensen zijn niet alleen hun baan kwijt, ze kunnen ook uiterst moeilijk elders werk vinden.” Vroegtijdig gelekte plannen hebben een negatieve impact op de verkoop van huidige apparatuur en geeft concurrenten tijd om zich voor te bereiden, zegt het bedrijf er nog maar eens bij. Degene die het interne memo over het lekken van informatie heeft doorgespeeld aan Bloomberg, lijkt vooralsnog niet te zijn ontdekt.

3. Jumbo speelt medische gegevens door aan ander bedrijf

Een aantal vestigingen van supermarktketen Jumbo stuurt zonder toestemming medische gegevens van medewerkers door aan een bedrijf dat zich specialiseert in het binnenhalen van subsidies, meldt het Radio 1-programma Radar. Daarmee overtreedt het bedrijf privacywetten, blijkt ook uit de reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens: “Een werkgever mag niet op de stoel van de dokter gaan zitten. Hij mag geen informatie over je gezondheid verzamelen, niet delen en je mag uiteraard ook niet zonder een arts medische gegevens interpreteren.” Jumbo zegt “gepaste maatregelen” te zullen nemen indien de franchisenemer in kwestie inderdaad regels overtreedt, maar wil de zaak eerst onderzoeken.

4. Bloomon duikt op Frankrijk 

Bloomon, de Nederlandse online verkoper van bloemen op abonnement, breidt uit naar Frankrijk. De challenger van Patrick Hurenkamp, Bart Troost en Koen Thijssen was buiten Nederland al actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en België. Bloomon schat dat in Frankrijk nog maar 2 procent van de bloemen online wordt verkocht. “Dankzij onze korte productieketen kunnen wij het verschil maken met bloemen die dagen verser zijn dan de Franse consument gewend is.”  Bij de kapitaalronde van 21 miljoen die Bloomon in 2016 binnenhaalde zat ook het Franse investeringsfonds Partech. Het nieuws over de uitbreiding naar Frankrijk werd vrijdag overigens pardoes getwitterd door een Telegraaf-journalist, die niet gediend was van het - onder embargo - vooruitgestuurde nieuwsbericht van Bloomon. 

5. Musk worstelt met Tesla-technologie

Tesla is een beetje doorgeschoten bij het automatiseren van de - haperende - fabriek waar de Model 3 van de band rolt, erkent Tesla-baas Elon Musk in een interview met CBS. Tel daarbij de grote hoeveelheid nieuwe technologie in de auto zelf, en het is duidelijk waarom het beloofde productieaantal van 5.000 bolides per week nog lang niet gehaald wordt. De ondernemer nam eerder deze maand persoonlijk de leiding over de productielijn, en slaapt af en toe in de fabriek, biecht hij op. “Wanneer het echt heftig wordt, heb ik geen tijd om naar huis te gaan en te douchen, dus dan slaap ik gewoon hier.” Musk heeft wel iets om naar uit te kijken: zijn autobedrijf is in het derde of vierde kwartaal winstgevend, belooft hij in een tweet

6. En dan dit: rechter geeft groen licht voor verbod op Telegram

Na een zitting van amper 18 minuten heeft een rechter in Moskou besloten dat de Russische overheid chat-app Telegram mag verbieden. De Russische telecomwaakhond had de rechter daartoe verzocht, omdat de Russische geheime dienst FSB inzage eist in alle - versleutelde - berichten die de gebruikers via Telegram elkaar sturen. De Whatsapp-concurrent van oprichter Pavel Durov (200 miljoen gebruikers) telt in Rusland 6 miljoen gebruikers, waaronder nota bene ook veel medewerkers van de overheid. Durov ontvluchtte Rusland in 2014, nadat het Kremlin de macht overnam bij zijn Facebook-kloon Vkontakte. Telegram kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 16 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!