Frijters kapt bij Knab; Lego-tape is monsterhit

Ondernemersnieuws: René Frijters stapt op bij Knab, werkgevers willen groen kabinet en Lego-tape is megahit op IndieGogo.

1. Frijters stapt op bij Knab

Oprichter en directeur René Frijters vertrekt na een verschil van inzicht bij zijn bank Knab. "Het verschil in leiderschapsstijl en de beperktere verantwoordelijkheid die René heeft binnen de nieuwe organisatie, hebben René doen besluiten Knab te verlaten", schrijft het dochterbedrijf van Aegon in een persbericht. Frijters zelf: "Ik vind het jammer om Knab te verlaten, maar ben blij dat ik de vrijheid heb om deze keuze te kunnen maken. Ik ben trots op wat we doen en zal natuurlijk ambassadeur blijven." De ondernemer-in-loondienst gaat zich "bezinnen op nieuwe ondernemende plannen." Frijters, die eerder ook beleggersbank Alex oprichtte, startte Knab in 2010 als een startup onder de vleugels van Aegon. De bank met 160 medewerkers telt inmiddels 125.000 klanten. In 2015 zei Frijters dat er 200.000 klanten nodig waren om winst te draaien.

2. Werkgevers willen groen-rechts

Werkgevers zijn enthousiast over een groen kabinet, schrijft de NOS. VNO-NCW noemt schonere energie en een "leefbaar landelijk gebied" een topprioriteit. Voorzitter Hans de Boer: "GroenLinks krijgt niet voor niets zoveel stemmen." Volgens MKB Nederland toont de uitslag een duidelijke wens "voor een stabiel Nederland te midden van een onrustige wereld". De lobbyclub noemt klimaat- en energietransitie ook een van de speerpunten. Hans Biesheuvel (ONL) schrijft in de Telegraaf dat Nederland nu vooral behoefte heeft aan een 'Can-do kabinet' 

3. 2getthere verscheept meer shuttle-busjes naar Midden-Oosten

De Nederlandse maker van zelfrijdende busjes 2getther heeft weer een flinke order binnengesleept in Dubai. Het Utrechtse bedrijf legt een verbindingsroute aan tussen een nieuw, vlak voor de kust opgespoten eiland en het metrosysteem van Dubai. De 25 zelfrijdende shuttle-busjes kunnen met elkaar 5.000 passagiers per uur vervoeren (per richting). In Abu Dhabi en Capelle aan de IJssel rijden al tientallen automatische 2getthere-taxi’s rond. Om ook de Amerikaanse markt te veroveren vestigde het bedrijf zich eerder dit jaar in San Francisco. Vorig jaar investeerde het Singaporese bedrijf SMRT 4 miljoen euro in de onderneming. 

4. 10 miljoen voor Helpling

Poetsplatform Helpling krijgt van investeerders nog eens 10 miljoen euro groeigeld om uit te kunnen breiden naar meer diensten, naast schoonmakers. De online marktplaats haalde sinds 2014 ongeveer 68 miljoen euro op. Het bedrijf uit de stal van Rocket Internet ging afgelopen januari in 20 Duitse steden al van start met aanvullende huishoudelijke diensten, zoals ramen lappen, schilderwerk en het in elkaar zetten van meubels. TechCrunch stelt op basis van bronnen dat de investering neerkomt op een down round, oftewel een kapitaalronde waarbij de waardering van het bedrijf lager ligt dan bij een vorige investering.

5. GoPro stuurt meer mensen weg

Camerabedrijf GoPro schrapt opnieuw banen. De fabrikant van actiecamera's maakte onlangs een kostbaar uitstapje naar drones, een product dat niet al te best werd ontvangen de neiging had om uit de lucht te vallen. Dat kostte de afgelopen maanden 300 mensen hun baan; de nieuwe saneringsronde gaat ten koste van nog eens 270 werkplekken, ongeveer eenvijfde van het totale aantal medewerkers. Omdat de omzet dit kwartaal naar verwachting hoger uitkomt dan verwacht, zit de koers van het aandeel van het bedrijf van Nick Woodman - na een flinke dip - wel weer in de lift.

6. En dan dit: Lego-tape is monsterhit

8.000 dollar. Dat was het streefbedrag toen Anine Kirsten en Max Basler eerder deze week hun Lego-tape op crowdfundplatform Indiegogo zetten. De tussenstand na 4 dagen? Meer dan een miljoen dollar. De twee Zuid-Afrikaanse ontwerpers zijn overdonderd door de steun van 27.000 backers. ’Woaw daddy. We're trying to catch our breath!’ Dat wordt inderdaad alle hens aan dek, om die massa fans zoals beloofd in juli dit product te bezorgen:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 17 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!