Gelijk loon voor mannen en vrouwen in IJsland; einde dreigt voor Playboy

Ondernemersnieuws: IJsland regelt wettelijk een gelijk loon voor mannen en vrouwen, het einde van magazine Playboy lijkt in zicht en de Chinese Elon Musk zegt ‘nee’ tegen China.

1. Einde van magazine Playboy mogelijk in zicht

Exit Playboy? Playboy-opricher Hugh Hefner had contractueel vastgelegd dat zijn sensuele magazine zo lang hij op aarde rondliep hoe dan ook zou blijven bestaan. Hefner overleed in september dit jaar op 91-jarige leeftijd. De oplage van het blad daalde in 40 jaar tijd echter van 5,6 miljoen naar amper vijfhonderdduizend stuks. Het magazine kost het bedrijf jaarlijks 7 miljoen dollar. In The Wallstreet Journal speelt Playboy-topman Ben Kohn dan ook openlijk met het idee om het magazine te stoppen. “Dit jaar zullen we onszelf omvormen van een mediabedrijf naar een merkenmanager”, zegt Kohn. Aan de licentie van de merknaam en het Playboy-konijn verdient het bedrijf meer.

2. IJslandse wereldprimeur: gelijke lonen mannen en vrouwen

Nederland dreigt op liberaal niveau toch wat voorbijgestreefd te worden door andere landen. Waren we als eerste land met het homohuwelijk en coffeeshops jarenlang mondiale trendsetters van de vrijheid, tegenwoordig kijken we eerder de kat uit de boom als het gaat om zaken als het vaderschapsverlof of een vrouwenquotum. En zo kan het dan ook zijn dat niet Nederland, maar IJsland wereldwijd het eerste land is dat gelijke lonen voor mannen en vrouwen wettelijk verankert. Werkgevers met meer dan 25 man personeel moeten daar vanaf dinsdag iedereen die hetzelfde werk doet een gelijk salaris betalen. Loon naar werken, dus.

3. ‘Google sluist 16 miljard weg via Nederland’

Bij Google zullen ze dan weer, eh, tevreden zijn met een land als Nederland. De techreus uit Silicon Valley wist in 2016 16 miljard euro via Nederland weg te sluizen naar belastingparadijs Bermuda. Dat is een miljard meer dan het jaar ervoor, berekende Het Financieele Dagblad. Het meeste geld komt binnen via het in Ierland geregistreerde bedrijf Google Ireland Holdings. Dit bedrijf is gevestigd in Bermuda, waar men geen vennootschapsbelasting hoeft te voldoen. Het in Nederland gevestigde Google Netherlands fungeert als tussenstation, waardoor Google in Ierland geen belasting hoeft te betalen over het verplaatste kapitaal. 

4. Tesla meest succesvolle elektrische auto in Nederland

Rijden we in Nederland elektrisch, dan rijden we Tesla. Dat klinkt wellicht als een fanboy-praatje, maar het is een bewering die op keiharde cijfers berust. Autoweek wist dinsdag op basis van registratiegegevens van voertuiginformatiebedrijf VWE Automotive te melden dat Model S van Tesla afgelopen jaar het populairst was in Nederland. Er was sprake van 1.683 registraties. Op nummer 2 staat - ook van Tesla - Model X, met 1.043 registraties. Pas op de derde plaats staat een oude, vertrouwde corporate: de dieselgaters van Volkswagen. Hun eGolf noteerde 895 registraties in de Lage Landen. Voor de grote jongens in de autowereld wordt het nog een uitdaging de strijd om de toekomst te winnen.

5. Ondernemers bellen vaak naar noodnummer KvK

Bij de Kamer van Koophandel (KvK) hebben ze te maken met een ware golf aan bellers naar het noodnummer voor ondernemers. BNR Nieuwsradio meldt dat de lijn op 23 november van start ging en meteen al diezelfde nacht 223 telefoontjes kreeg. Ook daarna zou er volop gebeld zijn naar het nummer, dat door het leven gaat als de KvK Comebackline. “Het doel van ons is geweest om met name het taboe te doorbreken”, zegt Michiel Huitema van de KvK aan BNR Nieuwsradio. “We hebben in het onderzoek gezien dat de ondernemers die in zwaar weer hebben gezeten het moeilijk vinden om erover te praten.”

6. En dan dit: 'Elon Musk van China' heeft lak aan toezichthouders

Hij had tot eind 2017 om zich bij de Chinese toezichthouders te melden, maar miljardair Jia Yueting verkocht doodleuk een ‘nee’ . Yueting is de oprichter van de gehypete Chinese videostreamingdienst LeEco, dat gigantische schulden maakte. De Chinees moest als ceo al het veld ruimen en de Chinese toezichthouder wilde een goed woordje spreken met Yueting. Yueting besloot echter niet af te reizen naar zijn moederland, omdat hij in de VS te druk bezig is met een nieuwe startup in elektrische auto's, hetgeen hem al een vergelijking met Tesla-boegbeeld Elon Musk opleverde. Wellicht speelt ook mee dat Yueting in China op een zwarte lijst staat, omdat hij nog 72 miljoen dollar moet voldoen aan een ander bedrijf.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 3 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

 
 

Foto boven: Giuseppe Milo.

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!