Google doet bitcoin in de ban; GUTS Tickets scoort op SXSW

Ondernemersnieuws: Google doet bitcoin in de ban, GUTS tickets wint pitchaward op SXSW en Afas genomineerd voor Familiebedrijven Award.

1. Google doet bitcoin in de ban

Google gaat advertenties voor risicovolle financiële producten zoals cryptomunten en binaire opties weren. Dat zegt Jessica Stansfield, voor Google in Europa verantwoordelijk voor het tegengaan van spam, fraude en misbruik, in het FD. Vorig jaar verwijderde Google 3,2 miljard zogenaamde ‘bad ads’ van het internet, bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Advertenties als 'Zet hier je spaargeld in om Bitcoin te kopen!' komen er bij Google niet meer in. Facebook kondigde afgelopen januari al aan bitcoinadvertenties te weren.

2. Afas genomineerd als beste familiebedrijf

Familiebedrijven moeten we koesteren, en dat doet miljardair John Fentener van Vlissingen met de stichting achter de Familiebedrijven Award. Dit jaar zijn voor de award genomineerd de families Mars en Van der Veldt met boekhoudsoftwarebedrijf Afas, de Dutch Flower Group van de families Van Zijverden en Van Duijn, zaadhandel KlokGroep van familie Van de Klok, industrieel onderhoudsconcern Joh. Mourik & Co., en kruidenmenger Verstegen, van de familie Driessen. De uitreiking van de Familiebedrijven Award 2018 is volgende maand in Den Haag.

3. Bitcointickets GUTS winnen pitchprijs op SXSW

Bitcointicketbedrijf GUTS Tickets heeft op tech- en mediafeest SXSW in Austin, Texas de New Dutch Wave Startup Competitie gewonnen. Het wedstrijdje is een initiatief van het Nederlandse paviljoen op South by South-West en ging tussen Nederlandse en Duitse startups. GUTS krijgt nu in september het podium op de Amsterdam Capital Week. De Nederlandse startups Storro (veilig bestanden delen dankzij de blockchain) en Dashtag (voetbalanalyse dankzij draagbare sensoren) haalden overigens de finale van de SXSW Accelerator pitch, wel onderdeel van het officiële programma.

4. 'Booking.com bespaarde 715 miljoen winstbelasting'

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) spreekt schande van de 715 miljoen euro aan winstbelasting die Booking.com over een periode van vijf jaar heeft bespaard. Tang maakte het sommetje dinsdag in het AD. Booking.com liet  zijn activiteiten uit praktisch heel Europa fiscaal via Nederland lopen, wat volgens Tang leidde tot een belastingdruk van 16,1 procent in plaats van gemiddeld 23,2 procent. Frankrijk en Duitsland, waar Booking zijn grootste omzet maakte, zijn volgens Tang de belangrijkste gedupeerden. Booking zelf spreekt het door Tang berekende bedrag aan uitgespaarde belasting niet tegen, maar zegt dat het, met zijn hoofdkantoor al twintig jaar in Amsterdam, in Nederland belasting betaalt 'volgens de relevante, toepasbare Europese en Nederlandse wetgeving'.

5. Blokker laat filialen Xenos omkatten tot Casa

110 Xenos-filialen, bijna twee derde van het totaal, worden omgebouwd naar Casa, een andere interieurwinkelketen van de familie Blokker. Het omkatten kost 180 van de huidige 2.930 Xenos-medewerkers hun baan. Casa heeft al vijfhonderd winkels in acht Europese landen en is momenteel nog niet in Nederland actief. De keten krijgt er in Nederland ongeveer 110 filialen en 1.900 medewerkers bij. Er blijven nog ongeveer zestig Xenos-winkels over.

6. En dan dit: Google-oprichter test met zelfvliegende taxi

Kitty Hawk, de startup waarin Google-oprichter Larry Page participeert, heeft stiekem zijn eerste ​​elektrische zelfvliegende taxi getest. Dinsdag bevestigde het dat de ’Cora’ de afgelopen maanden testvluchtjes heeft gemaakt boven Nieuw-Zeeland. Het vehikel kan maximaal twee personen vervoeren en bereikt een hoogte van maximaal 900 meter, over een afstand van 100 kilometer. Eerder opereerde Kitty Hawk onder de schuilnaam Zephyr Airworks, maar oprichter Sebastian Thrun, die eerder leiding gaf aan Google's robotautoproject, deed zijn coming out samen met niemand minder dan de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 14 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!