Google mag datacentrum bouwen; Reid Hoffman zegt ‘sorry’ voor nepnieuws

Ondernemersnieuws: Google mag nieuw datacentrum in Noord-Holland openen, Reid Hoffman biedt excuses aan om nepnieuws en ACM doet invallen bij bedrijven.

1. Google mag datacenter bouwen in Noord-Holland

Google mag los in Noord-Holland! De gemeente Hollands Kroon heeft op 19 december een vergunning aan de techgigant verleend om een datacenter te bouwen te Wieringermeer. Dat meldt het lokale medium Hollands Kroon Actueel. Google, dat al op 28 mei hiervoor een aanvraag indiende, mag daarmee direct beginnen aan zijn nieuwe datacentrum. Het techbedrijf krijgt 6 maanden de tijd om het datacentrum te realiseren. Google heeft in Nederland ook al een datacentrum in de provincie Groningen. Het bedrijf wordt in Noord-Holland buren van Microsoft, dat op hetzelfde terrein ook een datacentrum heeft.

2. Reid Hoffman zegt ‘sorry’ voor nepnieuws

Het zal je maar gebeuren: LinkedIn-oprichter Reid Hoffman had geld geïnvesteerd in een organisatie die nepnieuws en trollenlegers op het internet bestrijdt. Hoffmans geld vloeide echter zonder diens weten door naar het bedrijf New Knowledge, dat er – o, ironie – een trollencampagne mee financierde. Het bedrijf maakte er social media-accounts mee aan, waarbij het leek of ze van Russen afkomstig waren. New Knowledge liet de accounts vervolgens massaal de Republiekse verkiezingskandidaat Roy Moore volgen, waardoor het leek of de politicus de Russen betaalde voor volgers. The New York Times ontdekte dit en Hoffman zegt nu ‘sorry’ in een blogpost: hij had beter moeten toezien op wat er met zijn geld gebeurde.

3. Toeristen jagen 80 jaar oude muziekwinkel Amsterdam uit

Amsterdam is een befaamd familiebedrijf armer. Muziekwinkel Dirk Witte verruilt na 80 jaar de hoofdstad voor Utrecht. Dat meldt het lokale nieuwsmedium AT5. De reden voor het vertrek is dat de regels voor automobilisten strenger zijn geworden in de vijzelstraat, waar de winkel staat. Bovendien komen er steeds meer toeristen op de winkel af, die vooral ukulele’s en T-shirts zouden willen. “Dat is mijn vak niet, daar word ik niet gelukkig van”, zegt eigenaar Barry tegen AT5. “Het is een groot gemis, omdat de familie Witte hier al heel lang zit. Dus het stukje dat mijn opa begonnen is, dat ga ik nu opgeven. Ik denk dat dat het emotioneelste is.”

4. ACM doet invallen bij bedrijven om vermeende prijsafspraken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of fabrikanten en (online)winkels onderling illegale afspraken over minimumprijzen voor B2C-producten hebben gemaakt. De ACM meldt donderdag op zijn website dat het enkele invallen bij bedrijven heeft gedaan. Om welke concerns het gaat, kan het orgaan nog niet zeggen. Afspraken tussen fabrikant en verkoper over minimumtarieven van producten zijn niet toegestaan, aangezien het concurrentie tussen winkeliers belemmert. Consumenten zouden daardoor uiteindelijk meer kunnen betalen voor hun producten. Het onderzoek loopt nog.

5. Shell wordt – misschien ooit ietsje - duurzamer

Buigt Shell dan tóch ietsje voor duurzaamheidsgoeroe Mark van Baal, die met zijn aandelenclubje Follow This het energiebedrijf duurzamer wil maken? Shell-bestuurslid Maarten Wetselaar vertelt aan het Britse The Guardian dat het energiebedrijf de ambitie heeft om zijn investeringen in duurzame energie te verdubbelen tot 4 miljard dollar per jaar. Shell investeert nu nog 1 tot 2 miljard dollar per jaar in onder meer laadpalen, zonne- en windparken. Pakken die investeringen goed uit, dan verwacht Wetselaar het investeringspakket vanaf 2020 te kunnen verhogen. Reken je echter niet rijk, want Shell geeft jaarlijks 25 miljard dollar uit, waarmee 4 miljard voor duurzaamheid nog steeds een schijntje zal zijn.

6. En dan dit: Jack Black gaat van rock-‘n-roll naar eSports

Jack Black kennen we als de rock’n-roll-acteur uit films als School of Rock en The Pick of Destiny. Dat hij ook ambities heeft in de wereld van de eSports, was nieuw voor ons. Met zijn nieuwe YouTube-kanaal Jablinski Games wil hij groter worden dan YouTube-gamers als PewDiePie en Ninja. Iedere vrijdag zal Black een nieuwe video posten, waarbij hij gamet en het geheel van commentaar voorziet. Groter worden dan de eerder genoemde PewDiePie en Ninja wordt nogal een uitdaging. PewDiePie heeft al 78 miljoen volgers en Ninja heeft er 20 miljoen. Black heeft er na een paar dagen in ieder geval al meer dan 600.000. Zijn eerste video is al meer dan 2 miljoen keer bekeken. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 28 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Foto bovenaan: David Paul Morris/ Getty.

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.