'Google wil telefoontak HTC'; LinkedIn-oprichter dwarsboomt Trump

Ondernemersnieuws: Google wil - volgens geruchten - de telefoontak van HTC overnemen, LinkedIn-oprichter Reid Hoffman financiert projecten die tegen het gedachtegoed van Donald Trump ingaan en Uber zou onderzocht worden door de FBI.

1. 'Google aast op telefoontak HTC'

Google wil de telefoontak van het noodlijdende HTC kopen, zo meldt de Taiwanese zakenkrant Commercial Times. De bedrijven zouden al in vergevorderde gesprekken zijn en eind dit jaar de overname kunnen aankondigen. Google zou met de overname meer kennis binnen willen halen over de productie van smartphones. Met HTC gaat het de laatste jaren slecht; de omzet daalde vorig kwartaal met 50 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. HTC werkt al enkele jaren als fabrikant van Google voor zijn Nexus- en Pixel-telefoons.

2. LinkedIn-oprichter dwarsboomt Trump

LinkedIn-oprichter en miljardair Reid Hoffman investeert delen van zijn kapitaal in het dwarsbomen van de conservatieve politieke agenda van de Amerikaanse president Donald Trump. Zo investeert hij in de groep Win the Future, die de Democraten weer relevant wil maken. Daarnaast steekt hij 1 miljoen dollar in Cortico, een startup die online het gesprek wil bevorderen tussen mensen met verschillende politieke denkbeelden. Ook heeft hij honderdduizenden dollars gestoken in onder meer Vote.org, een platform dat zoveel mogelijk Amerikanen wil laten stemmen en Higher Ground Labs, een startup voor progressieve Amerikanen. 

3. 'Uber wordt onderzocht door de FBI'

De FBI doet onderzoek naar het Amerikaanse taxibedrijf Uber, omdat deze onderneming mogelijk software gebruikt heeft om chauffeurs van de concurrerende taxidienst Lyft te volgen. The Washington Post meldt op basis van ingewijden dat het onderzoek zou draaien rondom Uber's programma Hell. Uber zou hierbij door middel van het aanmaken van nepaccounts bij Lyft hebben onderzocht waar de taxidienst reed en wat voor tarieven de chauffeurs rekenden. Uber zou tevens hebben geprobeerd chauffeurs van Lyft over te halen om voor zijn eigen dienst te rijden.

4. Mark Zuckerberg getuigt in zaak Facebook-bestuur

Mark Zuckerberg zal eind deze maand als getuige deelnemen in een zaak tegen het bestuur van zijn bedrijf Facebook, zo meldt Business Insider. De zaak draait om durfkapitalist Marc Andreessen. Toen Zuckerberg 99 procent van zijn aandelen aan goede doelen wilde geven, wilde de Facebook-ceo stemrecht in zijn bedrijf houden. Dit vroeg hij aan de aandeelhouders, waarbij Andreessen kleinaandeelhouders vertegenwoordigde. De aandeelhouders gingen akoord met Zuckerbergs voorstel, maar wat bleek: Andreessen liet Zuckerberg van tevoren weten hoe de aandeelhouders over zijn plannen dachten, waardoor Zuckerburg beslagen ten ijs kwam.

5. EU-landen willen Google en Amazon harder belasten

Als het aan de EU-landen Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië ligt, betalen grote internetbedrijven als Google en Amazon straks belasting over de omzet die ze in landen binnen de Europese Unie vergaren. Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Op dit moment betalen dergelijke bedrijven nog belasting over hun winst, waardoor ze veel minder kwijt zijn. Het idee komt van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en moet deze week naar alle EU-landen worden verstuurd. Alleen als zij allen instemmen, kan dit leiden tot een hogere belastingafgifte van grote techbedrijven.

6. En dan dit: knuffelhond detecteert stinkvoeten

Een knuffelhond die je op subtiele wijze vertelt dat je voeten stinken. Het kan allemaal in Japan, het land dat bekendstaat om zijn opmerkelijke gadgets. Het bedrijf Manufacturers Next Technology brengt volgend jaar een robothond met een geursensor op de markt. Als je sokken niet stinken, gaat de knuffel kwispelen. Stinken ze wel, dan valt hij neer. In Japan is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen als je bij iemand binnenkomt. En beleefdheid mag wat kosten: al heeft het hondje slechts een doorsnee van 15 centimeter, toch vraagt de Japanse startup er bij de lancering 800 euro voor.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 11 september. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum

Jelmer Luimstra is online redacteur voor Sprout, en schrijft over vernieuwende scaleups en startups.