Gratis IoT-net in 020; mot rond marktplaats voor juristen

Ondernemersnieuws van donderdag 20 augustus: Wappzapp-oprichter legt in no time Internet of Things-netwerk aan in Amsterdam, ondernemende advocaat krijgt orde op zijn dak en startups worden bedolven onder record-tsunami aan investeringsgeld. 

1. Startups halen recordbedrag op

Startups hebben in de eerste helft van 2015 wereldwijd meer dan 60 miljard dollar opgehaald bij investeerders. Dat schrijven KPMG en CB Insights in hun Venture Pulse-rapport. Dat is bijna de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De bulk, 37,5 miljard, ging naar Noord-Amerikaanse bedrijven. Europese startups steken daar met 6,6 miljard ieletjes tegenaf, maar voor ons continent betekent dat een record.

2. Wappzapp-oprichter crowdsourcet IoT-netwerk

Internet of Things een toekomstbelofte? Wappzapp-oprichter Wienke Giezeman heeft binnen een paar weken een werkend IoT-netwerk in Amsterdam gecrowdsourced. Gratis toegankelijk, en helemaal open source. Met The Things Network wist hij een paar soulmates zover te krijgen dat ze zender-ontvangers opstelden voor een draadloos netwerk op basis van het het zogenoemde LoraWAN-protocol dat traag, maar zuinig dataverkeer mogelijk maakt. De eerste toepassingen: je fiets of via Peerby uitgeleende spullen in de gaten houden of gealarmeerd worden dat je bootje volloopt met regenwater.

3. OM confisqueert villa oprichter Zon Invest in Costa Rica

Het Openbaar MInisterie heeft in Costa Rica beslag gelegd op vermogen van Fred K., oprichter van Zon Invest Finance en Pure Energy Nederland. Zijn twee beleggingsfondsen haalden bijna 9 miljoen euro aan obligatieleningen op bij beleggers om in zonne-energie te investeren, maar gingen in 2009 failliet. K. maakte de curator naar eigen zeggen al zijn geld over, maar het OM heeft nu toch nog 1 miljoen gevonden via 'een riante villa en belendend hotel' in Zuid-Amerika, schrijft het FD.  

4. Mot om advocatenmarktplaats

Oscar van Oorschot, oprichter van website rechtszaakplaats.nl, waar advocaten tegen betaling kunnen offreren op zaken die bedrijven en consumenten aandragen, heeft mot met de Nederlandse Orde van Advocaten, meldt het Advocatenblad. Hij zou de beroepsregels schenden, die verbieden dat advocaten een beloning of provisie  ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten. 'Advocaten betalen alleen een vergoeding om te kunnen pitchen, ik zorg alleen voor een contactmoment.'

5. Softwareboer geeft Silicon Valley-trip weg

Startups kunnen een reisje winnen naar Silicon Valley via Visma, een van de vele aanbieders van boekhoudsoftware. Visma rijdt met een videobusje door Nederland en laat de startups 30 seconden pitchen. De videopitches gaan op Facebook, en de origineelste wordt belond met twee tickets SV. Visma heeft ook een site opgetuigd rond zijn aanbod voor zzp'ers en starters: jekanhet.nl. 

Zomerquote

Tot zover de Sprout zomerupdate van 20 augustus Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het  op Twitter of Facebook.

 

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!