Groeigeld voor Solar Monkey; KvK verkoopt jouw adres (iets) minder makkelijk

Ondernemersnieuws: geld voor internationale expansie Solar Monkey, opbrengst gevallen GetSocial peuleschilletje en geen irritante telefoontjes meer na minder makkelijk verkochte KvK-gegevens?

1. Miljoen groeikapitaal voor Solar Monkey

Solar Monkey heeft een miljoen groeigeld opgehaald bij venture capital-fonds 4impact en bestaande aandeelhouders InnovationQuarter en een informal investor. De Yes!Delft-startup, die software heeft ontwikkeld waarmee installateurs de opbrengst van zonnepanelen kunnen garanderen, gaat het verse kapitaal gebruiken voor nieuwe functionaliteiten, uitbreiding van het team en vooral een internationale uitrol, te beginnen in België. “Deze kapitaalronde stelt ons in staat om een kritiek concurrentievoordeel te winnen terwijl we nieuwe markten gaan bedienen”, zegt mede-oprichter Jan Pieter Versluijs. “We stoppen iedere cent in het verbeteren van ons product en het vertellen van ons verhaal.”

2. KvK maakt adressen kopen (iets) moeilijker

De Kamer van Koophandel stopt met het grootschalig verkopen van kant-en-klare adresbestanden, maakt de Autoriteit Persoonsgegevens bekend. “We willen het ingewikkelder maken om KvK-gegevens te gebruiken”, aldus KvK-woordvoerder Hester Schoppert. Volgens de autoriteit is de verkoop in strijd met de privacywet. Vooral zzp’ers hadden er last van dat hun adres verkocht werd. Sommigen werden bedolven onder de reclame en bestookt met telefoontjes van verkopers. De bulk-verkoop van adressen stopt per 1 juli. Het blijft nog wel mogelijk om op kleinere schaal adressen te kopen.

3. Magere opbrengst omgevallen GetSocial

De doorstart van het ter ziel gegane GetSocial heeft slechts 170.000 euro opgeleverd, meldt RTL Z op basis van het curatorenverslag. Dat bedrag staat in schril contrast met de bijna negen miljoen euro die investeerders over de afgelopen jaren in het Haagse gamebedrijf hadden gestopt. Vorige maand werd de door de game-ondernemer Reinout te Brake opgerichte startup overgenomen door Keyword Studios, een Iers gamebedrijf. GetSocial zou zijn omgevallen vanwege geldgebrek. "Het geld was op”, concludeerde directeur Jeroen Bouwma. “Dat gebeurt wel vaker met startups.” 

4. Endeit stapt in Duitse cloud-oplosser

Endeit, het door Hubert Deitmers en Joop van den Ende opgerichte investeringsvehikel, stopt zeven miljoen euro in Gridscale, in ruil voor een minderheidsbelang. Het Duitse bedrijf is leverancier van ‘Infrastructure-as-a-Service’ (IaaS) en ‘Platform-as-a-Service’ (PaaS) cloud-oplossingen. Gridscale biedt de mogelijkheid hosting- en infrastructuurprojecten of eenvoudige mobiele applicaties met enkele muisklikken in de cloud te realiseren. De Nederlandse investeerder doet de kapitaalinjectie samen met EnBW Ventures, onderdeel van het Duitse energiebedrijf EnBW. De investering past in de nieuwe strategie, want ‘Endeit gaat zich focussen op SaaS en marktplaatsen, laat Deitmers weten aan Sprout

5. Gouden handdrukken voor beschuldigde Google-topmannen

Google heeft Android-bedenker Andy Rubin en voormalig vicepresident Amit Singhal een vertrekpremie van maar liefst in totaal 135 miljoen dollar meegegeven. Het tweetal is vertrokken met een gouden handdruk na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Zo kreeg Rubin een vertrekpremie van 90 miljoen dollar mee en werd er 45 miljoen dollar op de rekening van Singhal bijgeschreven, schrijft The Wall Street Journal. Door het nieuws groeit de onvrede over de werkwijze van Google. In de rechtszaak tegen de zoekgigant claimen beleggers dat het bestuur van het bedrijf taken verzaakt zou hebben. 

6. En dan dit: early adopters Adyen cashen 1,5 miljard

Geldschieters van het eerste uur cashen hun belang in Adyen, meldt Het Financieele Dagblad. De kapitaalverschaffers – waarschijnlijk Temasek, Iconiq, Index Ventures en/of General Atlantic – nemen bij de verkoop genoegen met een goedkopere prijs per aandeel; 600 euro en dat is een korting van zo’n 24 euro per aandeel ten opzichte van de slotkoers van gisteren op de AMX. Het totale pakket is ongeveer 1,5 miljard euro waard. Het betaalbedrijf van Pieter van der Does benadrukt dat geen van de oprichters, hun bv’s of het personeel van het bedrijf stukken Adyen verkocht heeft.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 13 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.