Groeikapitaal voor robot-startup IMSystems; innovatieproeftuin bij kust Den Haag

Ondernemersnieuws: IMSystems haalt zes ton groeigeld op, overheid stapt (voor het eerst) in bedrijf en nieuwe proeftuin voor innovatie van 18 x 18 kilometer bij kust Den Haag.

1. Zes ton groeigeld voor robot-startup IMSystems

IMSystems ontvangt een investering van investeerders InnovationQuarter en Lucros Investment van 600.000 euro om belangrijke stappen te zetten in de productontwikkeling en het naar de markt brengen van zijn robot-technologie. De Delftse startup, opgericht door Rory Deen, Thibaud Verschoor, Jack Schorsch en Matthew Corvers, heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. Met behulp van het nieuwe transmissiesysteem wordt kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden.

2. Overheid stapt in beursplatform NPEX

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft eind maart een belang genomen in minibeurs NPEX door een lening om te zetten in aandelen, ploos Het Financieele Dagblad uit. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een ministerie op deze manier een aandeel neemt in een bedrijf. De schuld-voor-aandelenruil gebeurde onder druk van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank, laat het ministerie weten. Ook een nieuwe financier, investeerder Jan Kluft, drong aan op de 'herstructurering' van de schuld. Bij NPEX kan het midden- en kleinbedrijf geld ophalen buiten de bank om.

3. Marqt wil meer winkels openen

Marqt wil met de nieuwe topman Joost Leeflang aan het roer meer winkels openen. De duurzame supermarktketen stelde Leeflang aan om de impact van het bedrijf te vergroten. Leeflang is afkomstig van Philips, waar hij 24 jaar werkzaam was. Het afgelopen jaar legde hij zich toe op het coachen en verder brengen van duurzame bedrijven. Marqt telt momenteel vijftien winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. De oud-challenger, tien jaar terug opgericht door Quirijn Bolle en Meike Beerenen, verwelkomde vorig jaar nog Triodos en Social Impact Ventures als nieuwe investeerders met 1,2 miljoen euro groeigeld. 

4. Fiets-startup Mokumono haalt productie terug naar NL

De Amsterdamse startup Mokumono haalt de fietsindustrie terug naar Nederland. Het bedrijf van de Amsterdamse tweelingbroers Tom en Bob Schiller is er van overtuigd dat de productie van fietsenframes weer (rendabel) terug naar ons land kan komen. "De techniek die we gebruiken wordt in Nederland al gebruikt door partijen als VDL in de auto-industrie", aldus Tom. "Wij hebben die geautomatiseerde techniek doorontwikkeld speciaal voor fietsen." Als bewijs ontwikkelde Mokumono een eigen fiets, de 'Delta'. Bob: "Op deze manier kunnen we voor dezelfde kosten in Nederland een frame maken." De eerste honderd fietsen waren al verkocht voordat de productie begon.

5. Innovatieproeftuin voor kust Den Haag

Voor de kust van Den Haag komt een testgebied waar wetenschappers, overheden, bedrijven en andere organisaties op open zee technologische innovaties kunnen testen. Het kan gaan om boeien met sensoren waarmee schepen worden waargenomen, metingen van de wind, de stroming en golven. De gegevens worden realtime naar de wal gestuurd en verwerkt. Volgens de gemeente Den Haag is dit 'slimste stukje Noordzee' van 18 x 18 kilometer uniek in de wereld. Het project duurt nog wel vier jaar om op te zetten. Voor startups komt er een stimuleringsregeling van in totaal 375.000 euro. De aanvraagprocedure wordt naar verwachting na de zomer open gesteld. 

6. En dan dit: privéschool Musk uitgegroeid tot hype voor elite

De school die Elon Musk vier jaar geleden voor zijn vijf kinderen oprichtte, is inmiddels uitgegroeid tot de basisschool waar de elite van Los Angeles hun kinderen het liefst laat studeren, schrijft Ars Technica. Het schooltje met de naam Ad Astra is gevestigd in het hoofdkwartier van SpaceX. Behalve de vijf kinderen van Musk zitten er verder wat kinderen van SpaceX-werknemers en enkele hoogbegaafde kinderen uit het nabijgelegen Los Angeles. De aantrekkingskracht voor de elite zit hem vooral in de betrokkenheid van Musk; ze hopen dat hij onderwijs op dezelfde manier verandert als transport en de ruimtevaart.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 28 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.