Groeiplafond Adyen nog lang niet in zicht; ‘Kabinet wil miljarden lenen voor economie’

Pieter van der Does, Adyen

Ondernemersnieuws: groei Adyen nog steeds onnavolgbaar, coalitie wil miljarden in economie steken en Microsoft luisterde gebruikers af.

1. Flinke groei voor Adyen

Betaalbedrijf Adyen van Pieter van der Does groeit als kool. Uit cijfers die het bedrijf donderdag bekendmaakte, blijkt dat het transactievolume van het bedrijf in het eerste half jaar van 2019 uitkwam op ruim 104 miljard dollar, een stijging van 49 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2018 met 41 procent naar 221,1 miljoen euro. Het brutobedrijfsresultaat (EDITBA) kwam uit op afgerond 126 miljoen euro. Beleggers hadden kennelijk nog meer verwacht, want het aandeel Adyen zakte in het eerste kwartier van de handelsdag met 3 procent.

2. ‘Nieuw miljardenfonds voor economische groei’

De coalitie zou een plan hebben voor het oprichten van een miljardenfonds, waarmee de economische groei voor de lange termijn verzekerd moet worden. Dat meldt De Telegraaf op basis van ingewijden. Om dit geld bij elkaar te krijgen, moet de overheid behoorlijk wat extra kapitaal lenen op de financiële markten, maar vanwege de lage rente zou dat momenteel aantrekkelijk zijn. Het zou gaan om een bedrag van maximaal wel 50 miljard euro, waarmee grote investeringen voor bijvoorbeeld infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek gedaan moeten worden. Minister van Financiën Wopke Hoekstra zou dit plan voor het verhogen van de staatsschuld bedacht hebben.

3. Blockchain-startups krijgen geen bankrekening

Wij ontdekten begin 2018 al dat alle Nederlandse banken – behalve Bunq – crypto-ondernemers weigeren. Wel nu, de banken hebben hun beleid nog strenger gemaakt, meldt BNR Nieuwsradio: blockchain-bedrijven hebben grote moeite een bankrekening te openen. Staat er ‘blockchain’ of ‘crypto’ in je bedrijfsomschrijving, dan zit je al in de nesten. Bunq nam tot dusver wel blockchain-klanten aan, maar is er inmiddels ook mee gestopt. Vermoedelijk vinden de banken het te veel gedoe om alle banken om risico’s te beoordelen, wordt gesuggereerd. Blockchain-bedrijven schrijven zich nu vaak in onder een andere branche.

4. Amsterdamse taxibedrijven naar rechter wegens Uber

Taxiorganisaties Taxistad en TAT hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Amsterdam, omdat er sprake zou zijn van een oneerlijk speelveld door Uber, meldt AT5. Reguliere taxibedrijven moeten voldoen aan strenge wetgeving en dienen aangesloten te zijn bij een door de gemeente goedgekeurde Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Aangesloten chauffeurs krijgen bij een overtreding niet alleen een boete of waarschuwing van een handhaver, maar dienen ook door hun taxiorganisatie te worden gestraft. Uber-chauffeurs hebben niet met deze regelgeving te maken en daarom weigeren de reguliere taxiorganisaties de regels nog langer aan hun chauffeurs op te leggen.

5. 1,3 miljoen voor leerplatform

Leerplatform Knowingo+ krijgt 1,3 miljoen euro groeigeld van het fonds van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en informal investors. Met het groeigeld zal het platform de groei in binnen- en buitenland versnellen. Knowingo+ gebruikt kunstmatige intelligentie en gamificatie om medewerkers spelenderwijs vaardigheden te laten leren. Het idee is dat medewerkers erdoor sneller productief worden en dat dure fouten worden voorkomen. De startup heeft klanten als PostNL, Rentokil, SVB, Provincie Noord-Brabant en Royal IHC.

6. En dan dit: Microsoft luisterde gebruikers af

Medewerkers van Microsoft zouden lange tijd mee hebben geluisterd met spraakopnames van Xbox One-gebruikers. Dat meldt Vice, op basis van verhalen van Microsoft-medewerkers. Deze opnames deed men nadat de gebruiker een commando zoals ‘Xbox’ uitsprak. Het bedrijf zou er enkele maanden geleden mee zijn gestopt, aldus Vice. “Eerst kwamen Xbox-commando's sporadisch voorbij, maar ze groeiden uit tot het grootste aandeel in de opnamen waar we naar luisterden”, zegt een ex-medewerker tegen de nieuwssite. Amazon, Google en Apple kwamen dit jaar ook al onder vuur te liggen vanwege het afluisteren van gebruikers.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van 23 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.