Groen licht voor Nederlandse investeringsbank; coach weet niet van wijken

Ondernemersnieuws: Nederland mag investeringsbank optuigen, ondernemerscoach blijkt hardnekkig onkruid en Google doet miljardenovername.

1. Europa keurt Nederlandse investeringsbank goed

De Europese Commissie geeft Nederland groen licht voor de oprichting van investeringsbank Invest-NL, die een omvang van 2,5 miljard euro zal krijgen. Dat meldt het Europees orgaan donderdag op zijn website. Ook al waarschuwden private investeringsfondsen aanvankelijk dat de bank met zijn goedkoop geld zou zorgen voor marktverstoring, de Europese Commissie ziet de investeringsbank als een “geschikte oplossing” op “marktfalen” tegen te gaan. Nederland was tot dusver een van de weinige EU-landen zonder investeringsbank, waardoor ons land vaak achter het net viste bij de verdeling van de vele miljarden van Europese investeringsbanken. 

2. Help, een wildgroei aan coaches!

Anderen helpen bij hun groei, het is booming business. Het aantal bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven coaches in Nederland steeg de afgelopen 5 jaar met 66 procent. Waren het er 5 jaar terug nog 37.986, nu zijn het er 63.006. De meeste coaches kwamen erbij in het onderwijs, maar ook het aantal Marie Kondoëske opruimcoaches steeg fors. Verreweg de meeste coaches, 13.716, geven advies aan organisaties. We kunnen je vertellen dat dit nieuws voor de inbox van redactie@sprout.nl allerminst nieuws is. Sprout-eindbaas Remy Gieling mocht zijn frustratie over de wildgroei aan ondernemerscoaches onlangs op teevee uiten. Geniet mee.

3. Facebook in gesprek met naaktactivisten

Facebook gaat het gesprek aan met een groep actievoerders, die artistiek naakt op het platform een présence wil geven. Iedere vorm van naaktheid is momenteel verboden op Facebook, met als doel (wraak)porno van het platform te weren. Dit totalitaire beleid op het gebied van naaktfoto’s vindt de Amerikaanse groep National Coalition Against Censorship (NCAC) echter maar niets. De groep, die voor een groot deel bestaat uit kunstenaars, wijst erop dat artistieke producties met naakte lichamen hierdoor het onderspit delven. Daarom protesteerde de NCAC afgelopen zondag voor een kantoor van Facebook in New York. Het is nog onbekend of Facebook zijn beleid na de gesprekken zal wijzigen.

4. Buitenlandse investeerders azen op ons vastgoed

Investeren in vastgoed? Pas op, want buitenlandse investeerders zitten je op de hielen! Afgelopen jaar kochten zij voor 7 miljard euro op aan Nederlandse woningen, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL, waarover het Financieele Dagblad bericht. Woningen blijken meer waardevast te zijn dan kantoren, omdat de Nederlandse bevolking naar verwachting naar bijna 20 miljoen mensen zal groeien in 2060. Er is dus naar verwachting sprake van aanhoudende vraag, terwijl de kantorenmarkt bij een recessie in zwaar weer kan geraken. Buitenlandse investeerders moeten het vooral hebben van flatgebouwen, zorgcomplexen en zelfs complete woonwijken.

5. Miljardenovername door Google

Google doet een giga-overname van 2,6 miljard dollar in het Amerikaanse Looker Data Sciences. Dit in 2012 opgerichte data-analysebedrijf wordt toegevoegd aan de Google Cloud. Looker visualiseert bedrijfsinformatie, door een overzicht te bieden in trends en cijfers. Google en Looker hadden al 350 dezelfde klanten en die zullen dus nu allemaal naar Google gaan. Google’s grootste overname ooit was die van de mobiele tak van Motorola. Hiervoor telde Google 12,5 miljard dollar neer. Een paar jaar later verkocht Google dit bedrijf door aan Lenovo voor slechts 2,9 miljard dollar. Het gaat dus niet altijd goed bij de overnames van het techconcern.

6. En dan dit: 18-jarige wint ondernemersprijs met ‘ontzichtbare lingerie’

De 18-jarige ondernemer Anouk Tanke won woensdagavond met een idee voor ‘ontzichtbare lingerie’ de Saxion Ondernemers Award 2019, meldt dagblad Tubantia. De Saxion-studente bedrijfskunde ontwerpt naadloze strings in zestien verschillende lichaamskleuren, zodat de lingerie niet zichtbaar is door de kleding heen. Tanke krijgt een geldprijs van 7.500 euro, waarmee ze de eerste serie strings voor haar nieuwe bedrijf Sassive Lingerie kan ontwerpen. “Huidskleur gaat van licht naar donker en daar zitten wel zestien verschillende tinten tussen”, zegt de ondernemer tegen de krant. “Ik laat lingerie in al die tinten produceren.”

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 7 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout-nieuwsbrief.

Foto boven: Getty.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!