Groentepizza’s Magioni naar Engeland; Elon Musk bouwt mini-onderzeeër voor voetballertjes

Ondernemersnieuws: Magioni steekt met groentepizza’s Noordzee over, Elon Musk wil voetballertjes redden met mini-onderzeeër en Booking start bouw megakantoor. 

1. Magioni met groentepizza's naar VK

Manon van Essen brengt haar groentepizza’s van Magioni de Britse markt, vertelt zij aan Sprout. Van Essens pizza's liggen vanaf 20 juli in driehonderd vestigingen van de Britse keten Waitrose. Ondanks de Brexit ligt het Verenigd Koninkrijk, als grootste pizzamarkt van Europa, voor de hand, zegt Van Essen. Voor de Britse deal reisde de ondernemer tien keer de Noordzee over. “Het is een kwestie van voor de deur gaan liggen en daar net zo lang blijven als nodig. Dit is een kans die je maar één keer in je leven krijgt.” Magioni was sinds begin dit jaar al te vinden in een Spaanse supermarktketen  

2. Nederlands pompbedrijf, Elon Musk naar Thailand

Het Nederlandse pompbedrijf Van Heck heeft twee medewerkers en materieel naar Thailand gestuurd, om te helpen bij de redding van de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer. Mochten duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf uit Friesland een heveloplossing in de aanbieding, vergelijkbaar met het door een rietje zuigen van water. Ondertussen werkt Elon Musk met een team van SpaceX aan een mini-onderzeeër, gemaakt van een onderdeel van een Falcon 9-raket. Daarin zou telkens één kind door de smalle gangen naar buiten kunnen worden gemanoeuvreerd:

3. AP fluit Belastingdienst terug om BSN-nummers zzp'ers

De Belastingdienst moet zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van burgerservicenummers in het btw-identificatienummer van zelfstandige ondernemers. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die ontdekte dat de fiscus zich niet houdt aan de privacywet AVG. Zzp’ers zijn verplicht hun btw-nummer - en daarmee hun BSN-nummer - openbaar te maken op hun website en op facturen, wat kan leiden tot identiteitsfraude. De Belastingdienst krijgt tot 1 januari 2019 de tijd om het BSN-nummer te schrappen uit het btw-nummer. Die deadline kan krap worden want de aanpassing “is een technisch ingewikkeld verhaal”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen NU.nl.

4. Feyenoord betaalt ondernemers terug 

Voetbalclub Feyenoord is begonnen met het terugkopen van aandelen van de Vrienden van Feyenoord (VvF). Een groep Rotterdamse ondernemers redde Feyenoord tussen 2010 en 2012 van de ondergang door in totaal 32,5 miljoen euro te investeren, goed voor een minderheidsbelang van 49,9 procent. Afgesproken werd dat de club de aandelen zou terugkopen zodra het weer beter ging. De eerste tien procent van de aandelen is inmiddels teruggekocht voor 3,5 miljoen euro. De rest van de aandelenschuld wordt later voldaan uit spelersverkopen en extra inkomsten die de club ontvangt bij het bereiken van de groepsfase van de Europa League of de Champions League.

5. Luidsprekerbouwer Sonos naar de beurs

Maker van wifi-luidsprekers Sonos heeft zich aangemeld voor een beursgang in New York. Het Amerikaanse bedrijf behaalde het afgelopen boekjaar een omzet van een krappe miljard euro en een nettoverlies van 14 miljoen dollar, blijkt uit de beurspapieren die het afgelopen week indiende bij toezichthouder SEC. Sonos-oprichter John MacFarlane heeft 12,9 procent van het bedrijf in handen. Een andere belangrijke aandeelhouder (13 procent) is Index Ventures, het investeringsfonds dat ook een grote aandeelhouder is van Adyen. De belangrijkste vraag voor Sonos is of het kan overleven tussen het geweld van Amazon, Google en Apple, die zich en masse op smart speakers storten. 

6. En dan dit: Booking start bouw megakantoor

Booking.com is in Amsterdam begonnen aan de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor van 63.500 m2 op het Oosterdokseiland, op een steenworp afstand van het centraal station. Het Nederlandse architectenbureau UNStudio tekende voor het ontwerp van het gebouw dat in 2021 onderdak moet bieden aan zo’n 4.000 Booking.com-medewerkers. Het nieuwe HQ is tegelijk een opleidingscentrum voor de ruim 17.000 medewerkers die het van oorsprong Nederlandse bedrijf wereldwijd in dienst heeft. Het gebouw rust straks op 1200 betonnen pilaren met een totale lengte van 20 kilometer. De hoeveelheid staal staat gelijk aan een halve Eiffeltoren.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 9 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!