Grote bedrijven weigeren factuur sneller te betalen; Leen Bakker wil banken leasen

Accounting

Ondernemersnieuws: grote bedrijven blijven laat betalen, duurzaam Spaans modemerk opent eerste Nederlandse winkel en Leen Bakker wil meubels verhuren.

1. Grootbedrijf laks met betalen

Grote bedrijven slagen er niet in mkb'ers sneller te betalen, meldt kredietbeoordelaar Graydon. Ondernemers wachten gemiddeld 41,4 dagen voordat een groot bedrijf hun factuur heeft betaald. “De verscherping van de wetgeving rondom de uiterste betaaltermijnen, zoals we die kennen sinds medio 2017 heeft er niet voor gezorgd dat grote bedrijven het mkb sneller zijn gaan betalen”, zegt een woordvoerder van Graydon. De wettelijke betaaltermijn van 60 dagen had ondernemers meer financiële ademruimte moeten geven, maar veel grote bedrijven hebben hun betaaltermijnen juist meer verlegd richting de 60 dagen. MKB Nederland wil dat de betaaltermijn zo snel mogelijk wordt teruggeschroefd naar 30 dagen. 

2. Bel-app helpt Indiërs en Afrikanen aan extra inkomen

De Nederlandse bel-app Talk360 breidt uit naar India, Uganda en Kenia, meldt het bedrijf van Hans Osnabrugge. De ondernemer wil tienduizenden werkloze mensen in ontwikkelingslanden helpen bij het verdienen van een eigen inkomen. De uitrol in Afrika financiert de dienst met een investering van 100.000 euro van het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Lokale 'ambassadeurs' van Talk360 (eerder: RingCredible) verdienen een commissie wanneer zij nieuwe gebruikers aanbrengen. Een speciale app keert het verdiende geld met één druk op de knop uit in de lokale valuta, desgewenst in cash bij pinautomaten.

3. Duurzaam Spaans modemerk opent eerste Nederlandse winkel

Het duurzame Spaanse modemerk Ecoalf opent voor het einde van dit jaar in Amsterdam zijn eerste winkel in Nederland, zegt oprichter Javier Goyeneche tegen Retailtrends. Ecoalf maakt kleding en sneakers van algen en gerecycled plastic uit de zee. Het negen jaar oude bedrijf opende eerder winkels in Barcelona, Madrid, Malaga en Berlijn. "We hebben een nieuwe generatie merken nodig die laat zien dat je op een andere manier kunt werken, nog steeds een goed product kunt creëren én geld kunt verdienen voor je aandeelhouders", zei Goveneche eerder.

4. ‘Biologisch’ groeit door

De markt voor biologische producten blijft groeien, meldt branchevereniging Bionext. Vorig jaar gaven Nederlanders ruim 1,6 miljard euro uit aan biologisch eten en drinken, een stijging van 8,4 procent. Het aandeel biologisch aandeel steeg hiermee van 3,2 naar 3,4 procent. Bionnext verwacht dat het aandeel biologisch klimt naar 7 procent in 2025, nog altijd fors minder dan koplopers Denemarken (24 procent), Zweden (22 procent), Zwitserland en Oostenrijk (20 procent). Biologische horeca staat in Nederland nog altijd in de kinderschoenen. Ondanks een forse omzetstijging van 15 procent, blijft het marktaandeel biologisch in restaurants steken op 1,7 procent.

5. Rotterdam-Den Haag neemt datacenter-stokje over van Amsterdam

De regio Rotterdam-Den Haag werpt zich op als tweede hub voor datacenters, nu Amsterdam die juist weert, schrijft het FD. De regio heeft in het kader van een nieuw masterplan vier kansrijke locaties geselecteerd, vertelt een medewerker van het regionale ontwikkelingsfonds InnovationQuarter. Om te voorkomen dat de grondprijs wordt opgedreven worden die locaties nog niet gedeeld. Omdat datacenters veel ruimte en stroom vreten, besloot Amsterdam onlangs voorlopig geen nieuwe datacenters toe te laten. Door de korte afstand kunnen datacenters in Rotterdam en Amsterdam als een en hetzelfde datacenter worden aangestuurd. 

6. En dan dit: Leen Bakker wil meubels leasen

In navolging van Ikea start Leen Bakker binnen nu en een jaar een test met het leasen van banken en boxsprings, zegt directeur Debbie Klein tegen Retailnews. Hoe het model er precies uit komt te zien weet zij nog niet. “Bij het ene concept beschik je voor een vast maandbedrag over vijf producten en bij een ander lease je iets voor een jaar. We willen er onze eigen draai aan geven.” Ikea startte eind vorig jaar in Amsterdam al een proef met het verhuren van meubels. Daar kunnen bewoners van een wooncomplex een meubelpakket leasen voor minimaal twee jaar, met vanafprijzen van 20 euro per maand. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 13 september. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl