Grote bestelbedrijven duiken op markt Thuisbezorgd; studenten willen later hoog salaris

Ondernemersnieuws: Deliveroo, Foodora en UberEats storten zich op dezelfde markt als Thuisbezorgd, Qredits kan Antilliaanse ondernemers geen geld meer lenen en studenten gaan weer voor een hoog salaris.

1. Grote bezorgbedrijven willen monopolie Thuisbezorgd breken

Slecht nieuws voor Jitse Groen en zijn Thuisbezorgd: het Britse Deliveroo, het Duitse Foodora en Amerikaanse UberEats gaan zich op zijn markt richten. De drie partijen willen bestellingen aannemen voor restaurants die eigen bezorgers hebben, meldt het Financieele Dagblad. Ze werkten tot nu toe uitsluitend met eigen koeriers, maar daar zou niet genoeg geld mee te verdienen zijn. Foodora komt komende maand naar Nederland met een besteldienst en Deliveroo introduceert binnenkort Marketplace+. De poging het monopolie van Thuisbezorgd te breken wordt door restaurants toegejuicht, aangezien dit hun onderhandelingspositie verstevigt.

2. Nederlands platform voor autoschade naar België

Het Nederlandse schadeherstelplatform voor auto's Fixico is deze week uitgebreid naar België, nadat er eerder al in Duitsland werd gelanceerd. Fixico testte zijn service de afgelopen tijd al in Antwerpen in samenwerking met vijftig herstelbedrijven. Het leverde 10.000 schadeverzoeken op, waarop het platform zijn service nu ook beschikbaar stelt voor de rest van België. Hiervoor werkt Fixico samen met 250 herstelbedrijven. Fixico zal in België verder samenwerken met verzekeraar AXA. Via het platform zijn tot op heden 150.000 schades verwerkt.

3. Qredits kan Antilliaanse ondernemers geen geld meer lenen

Kredietverstrekker Qredits kan geen zogeheten soft loans-kredieten meer verstrekken aan kleine ondernemers op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Qredits leende ondernemers bedragen tot 25.000 dollar uit met een vast rentepercentage van 2 procent gedurende een looptijd van 6 jaar. Het eerste jaar van de lening was aflossingsvrij. Het bedrijf deed dit om de ondernemers na orkaan Irma een steuntje in de rug te geven. Qredits had al negentig leningen verstrekt, ter waarde van 2 miljoen dollar. Kapitaal hiervoor kreeg het bedrijf van de overheid. Om extra geld op te halen voor nog eens driehonderd leningen, klopte Qredits aan bij de Wereldbank - zonder succes, zo blijkt. Het bedrijf blijft wel doorgaan met het verstrekken van reguliere kredieten.

4. Beha-merk Bye Bra in Italiaanse handen

Het Rotterdamse merk voor beha’s en accessoires Bye Bra krijgt een Italiaanse eigenaar. Ondernemer Luca Cannoniero, die eerder voor Marks & Spencer werkte, heeft het bedrijf overgenomen van Marcel Duits. Laatstgenoemde begon het bedrijf in 2011, omdat zijn vriendin uitslag kreeg van goedkope plakbeha’s. Duits had de jaren erop succes met zijn merk voor beha’s zonder bandjes. Jaarlijks gaan er meer dan een miljoen over over de toonbank in bijna zestig landen. Er werken twaalf mensen voor het bedrijf. Duits zegt tegen NU.nl dat zijn merk “klaar voor een volgende stap” is. Duits zal zelf bij het bedrijf actief blijven als adviseur.

5. Chauffeur zelfrijdende Uber die iemand doodreed keek naar The Voice

De vrouw die in maart een vrouw doodreed met een zelfrijdende Uber-auto, keek op haar smartphone naar een aflevering van The Voice. Dat blijkt uit een 318 pagina’s tellend politierapport, dat is vrijgegeven door de politie. Bestuurder Rafaela Vasquez had 42 minuten lang naar The Voice gekeken, tot het voertuig om  21.59 uur een overstekende voetganger aanreed. Volgens de politie heeft de bestuurder daarom schuld aan de dodelijke aanrijding. Als ze beter op de weg had gelet, had ze het ongeluk kunnen voorkomen. Nu keek ze pas een seconde voor het ongeluk op. De aanrijding door Vasquez betrof het eerste fatale ongeluk met een zelfrijdende auto ooit.

6. En dan dit: studenten ambiëren weer een hoger salaris

Bij de toekomstige generatie werknemers draait het bij de keuze voor werkgevers weer om rollende euro’s. Uit Zweeds onderzoek onder bijna 22.000 Nederlandse studenten bleek dat zij goede verdiensten steeds belangrijker vinden, al eindigde ‘salaris’ nog wel onder ‘uitdagend werk’, ‘leuke collega’s’ en ‘doorgroeimogelijkheden’. Een hernieuwde interesse in hoge lonen is mogelijk te verklaren door de afgelopen kredietcrisis, die bijvoorbeeld bij de ouders van de studenten voor financiële problemen gezorgd zou kunnen hebben. Studenten zouden het liefst werken voor Heineken, Tesla of - jawel - de overheid. Ook populair zijn KLM, Unilever, Coolblue en Google. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 26 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina

Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:

✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout. Hij schrijft over startups, Silicon Valley en nieuwe economie.