Half miljoen voor reis-app; Uber-chauffeur veel productiever

Ondernemersnieuws: Reis-app Polarsteps haalt half miljoen op, Uber-chauffeur veel productiever en Apple ontstond niet in een garage.

1. Reis-app Polarsteps haalt half miljoen op

Internetondernemer Jorrit Steinz steekt samen met mediaconcern TMG een half miljoen euro in reis-app Polarsteps. De vorig jaar gelanceerde app legt een reis automatisch vast op een kaart en deelt deze realtime met vrienden en familie. Met het groeigeld wordt de (iPhone)app doorontwikkeld en wordt er een Android-versie in de markt gezet. De dienst van Niek Bokker en Koen Droste gaat de komende tijd experimenteren met verdienmodellen rondom het plannen van reizen en het aanbieden van geprinte fotoalbums. Zij noemen de online reismarkt “ontzettend gefragmenteerd”. “Wij willen daar iets aan doen door het plannen, tracken en herinneren van je reis samen te brengen in één platform."

2. Uber-chauffeur veel productiever 

Een dienst als Uber levert taxichauffeurs niet alleen inkomsten en vrijheid op, het bespaart hen dagelijks uren aan wachten en leeg rondrijden. Dat blijkt uit een onderzoek van twee Amerikaanse economen, waar onder andere Bloomberg over bericht. Uber-chauffeurs besteden gemiddeld de helft van hun tijd aan het vervoer van passagiers, 38 procent meer dan andere taxichauffeurs. Die efficiëntie bij het koppelen van passagiers aan beschikbare taxi's compenseert de lagere ritprijzen bij Uber. Chauffeurs kunnen tot wel 28 procent lagere tarieven vragen voor dezelfde omzet per uur.

3. Zorg-touchscreen wint export-award 

Erik Kuijpers, Feico Lanting en Cor Datema hebben met Recornect de derde MKB Export Award in de wacht gesleept. Het twee jaar oude Eindhovense bedrijf maakt interactieve software en touchscreens voor de psychiatrische zorg. Die ‘mediawanden’ werden ook al verkocht in België, Groot-Brittannië, Zwitserland en Frankrijk. De oprichters zijn afkomstig van Philips en uit de geestelijke gezondheidszorg. Zorgverleners kunnen een ‘mediawand’ op afstand instellen en afstemmen op de patiënt, met bijvoorbeeld muziek, video-bellen en rustgevende beelden. “We maken echt een herstelkamer voor de mensen die het ’t kwaadst hebben.” Bij de prijs zit ook een exportcheque, waarmee binnenkort een demo-versie naar Canada wordt verscheept.

4. Kamer pusht fintech

De VVD wil dat fintech-bedrijven in aanmerking kunnen komen voor een 'bankvergunning light'. Dat is een van de onderdelen van een actieplan waarmee de partij van Nederland een fintech-koploper wil maken. De PvdA heeft het plan omarmd. In de actielijst staat ook dat de overheid een launching customer zou moeten worden van dit soort bedrijven. En de vaak gehekelde toezichtskosten kunnen voor fintech-startups best omlaag, vindt de partij. De overheid zit overigens niet stil: vorige maand werd Willem Vermeend benoemd tot fintech-boegbeeld, terwijl Jeroen Dijsselbloem eerder deze maand zijn visie gaf in brief aan de Kamer. 

5. Fentener van Vlissingen koopt Conclusion

NPM, de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, heeft naar verluidt 135 miljoen betaald om IT-dienstverlener Conclusion over te nemen, bericht het FD. Het Utrechtse bedrijf werd een paar maanden geleden in de etalage gezet door eigenaar Gilde Equity Management. Conclusion werd in 1997 opgericht door Erik Hallers en Roelof Bijlsma, die in 2008 gezelschap kregen van Murat Kiran als mede-eigenaar. Bijlsma en Kiran waren tot op heden nog actief betrokken bij het bedrijf. Of zij ook na de overname aandeelhouder blijven is niet bekend. 

6. En dan dit: Apple ontstond niet in een garage

Dat Apple geboren werd in een garage is een mythe, zegt medeoprichter van Apple Steve Wozniak in een video die deze week verscheen bij een vraag en antwoord-sessie bij Reddit.com. De start van het bedrijf was wel bescheiden, geeft de 'Woz' toe. "Maar we hebben nooit een product bedacht of besproken in de garage. Dat deden we op andere plekken." Kijk hoe Wozniak enthousiast terugblikt op zijn jeugd, Apples begindagen met Steve Jobs en eindigt met zijn visie op ondernemerschap:

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van vrijdag 18 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl