Heineken scheldt huur kwijt; Wattenstaafjes uit 3D-printer

Heineken

Ondernemersnieuws: Heineken helpt huurders, duizenden bezwaren tegen online tentamens en 3D-printer maakt 30.000 teststaafjes per dag.

1. Heineken komt huurders tegemoet

Bierbrouwer Heineken scheldt voor de maand mei de helft van de huur kwijt van 130 horecaondernemers van wie de bierbrouwer pandeigenaar is. ‘Met deze aanvullende maatregel hopen we lucht te geven in tijden die financieel zwaar zijn’, meldt Heineken-directeur Marc Josephus Jitta. ‘Het betreft een eenmalige kwijtschelding die we doen in afwachting van structurele overheidsmaatregelen om horecaondernemers verder te ondersteunen.’ De biergigant sluit meer steun niet uit. ‘Mocht de heropening door alle maatregelen langer op zich laten wachten dan we nu kunnen voorzien, dan komen we uiteraard terug met een passende oplossing voor de volgende maanden.’

2. Duizenden bezwaren tegen online tentamens

Ruim vierduizend mensen hebben een petitie ondertekend tegen het gebruik op Tilburg University van software waarmee onderwijsinstellingen op afstand examens kunnen afnemen. Studenten ervaren software voor online tentamens als een inbreuk op hun privacy, schreef de Volkskrant maandag. ‘Bij het systeem krijgt een derde partij toegang tot bijzondere persoonsgegevens, zoals videobeelden van je gezicht of huiskamer’, zegt voorzitter Alex Tess Rutten van de studentenvakbond LSVb. ‘Wij hebben niet het idee dat de instellingen hiermee op een zorgvuldige manier omgaan.’ Daniel Haven, oprichter van ProctorExam, een online tentamendienst die overigens niet op de Tilburg University wordt gebruikt, benadrukt dat zijn bedrijf in ieder geval AVG-proof is. 

UPDATE 16:53: een eerdere versie van dit artikel vermeldde foutief dat de online tentamensoftware van Tilburg University die van ProctorExam zou zijn. Dat is niet het geval.  

3. Corona-update:

 • 106.000 bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor de NOW-regeling. Tot nu toe is zo’n 1,6 miljard euro uitgekeerd aan 88.252 werkgevers.
 • In de VS is het aantal ww-aanvragen opgelopen naar 26,5 miljoen mensen.
 • Supermarkten nemen honderden nieuwe werknemers aan om boodschappen te kunnen bezorgen.
 • Vijftien medewerkers en aanhang van een bedrijf uit Groningen zonderen zich vrijwillig af in Drenthe.
 • Red je Boeketje heeft binnen 4 weken 53.000 boeketten verkocht. ‘We zijn compleet overweldigd’, zegt initiatiefnemer Sam Rohn. 
 • Jeff Bezos zit na jaren van besturen op afstand weer op de bok bij Amazon.
 • Bioscopen laten gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers toe als ze na 20 mei weer open mogen.
 • Een bonte stoet van bijna 100 corporates (waaronder Unilever, Cisco en Salesforce) en groeibedrijven zoals Mollie, Viisi, MUD Jeans en Keytoe doen met de website WieZetJijOpEen.nu een oproep om werknemers op de eerste plaats te zetten.
 • Air-France-ceo Ben Smith moet zich zien te redden zonder bonus.
 • Temperatuurchecks, aangepaste catering en beperkte handbagage: zo ziet ‘het nieuwe vliegen’ eruit.
 • Schoenenwinkel vanHaren is weer open, met private shopping en bellen met stijladviseurs via WhatsApp. 
 • Wc-papierproducent Essity (o.a. Lotus, Edet) is on a roll, met 67 procent meer winst in het eerste kwartaal.
 • In Frankrijk gaan de winkels op 11 mei weer open.
 • Bezorgdienst Instacart zoekt niet minder dan 250.000 nieuwe shoppers
 • Het Dutch Security TechFund (TIIN Capital), de European Cyber Security Organisation (ECSO) en The Hague Security Delta (HSD) hebben een update gemaakt van de Cybersecurity Toolkit, een hulpgids waarmee ziekenhuizen, klinieken en gezondheidscentra ‘in de frontlinies van de COVID-19-uitbraak’ zich kunnen beschermen tegen cyberattacks en ransomware. 
 • De coronacrisis leidt nog niet tot een faillissementsgolf, blijkt uit de nieuwe weekcijfers van het CBS. Afgelopen week werden zestig bedrijven failliet verklaard, 29 minder dan de week daarvoor.

4. Demcon levert eerste beademingsmachines 

Het Enschedese technologiebedrijf Demcon heeft, amper een maand na een overheidsopdracht, de eerste vijftig machines geleverd voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care. ‘De overheid heeft het lef gehad een order voor 500 stuks bij ons neer te leggen’, zegt Demcon-CEO Dennis Schipper. ‘Want wij hebben al heel veel kennis en ervaring opgedaan met beademingstechnologie en -modules, maar we hadden nog nooit een compleet beademingssysteem geleverd. Onze medewerkers hebben, met alle mogelijke inzet en soms dag en nacht doorwerken, dat vertrouwen waargemaakt.’ Het maaktraject voor een dergelijk medisch apparaat kost normaal gesproken minimaal een jaar.

5. ‘Overheid wilde wc-papier en pasta rantsoeneren’

Het kabinet heeft vorige maand overwogen om supermarktproducten te rantsoeneren, schrijft NRC op basis van ingewijden. De overheid zou supermarkten onder druk hebben gezet om mee te werken aan het stellen van limieten op massaal verkochte producten zoals wc-papier, blikgroenten en pasta. Ambtenaren waren al bezig in kaart te brengen welke producten ‘op rantsoen’ moesten. Tot een uur voor de persconferentie van het kabinet op 15 maart stond in de notities van toenmalig minister Bruins dat supermarkten de verkoop van bepaalde producten mogelijk gingen limiteren. Die passage werd op het laatste moment geschrapt, onder druk van supermarkten, schrijft NRC.

6. En dan dit: 3D-printer in Ede spuugt 30.000 wattenstaafjes per dag uit

3D-printbedrijf Oceanz uit Ede produceert sinds afgelopen dinsdag in moordend tempo wattenstaafjes voor het maken van neusuitstrijkjes voor coronavirustests, schrijft de Telegraaf. Deze week bleken 3D-geprinte teststokjes geschikt als afnamemateriaal, meldt het RIVM. En dat is welkom nieuws in een tijd van schaars testmateriaal. Oceanz voert de productie voor het einde van deze maand op tot 30.000 stuks per dag. Het 3D-printen van de teststaafjes is een goed voorbeeld van het combineren van rapid prototyping en 3D-printen, zegt Oceanz-ceo Erik van der Garde, oftewel het snel kunnen schakelen van prototype naar grote series.

Wat we ook tegenkwamen:

 • Een bioscoop in Texas toverde zijn parkeerplaats om in een succesvolle drive-in-bioscoop. (Forbes)
 • Amerikaanse kappers geven via zoom virtuele knipbeurten (New York Times)
 • Techbedrijven geven ouders meer controle over het schermgebruik van hun thuiszittende koters (Washington Times)
 • Pieter van Loon, de winkelverhuurder die AS Watson (moederbedrijf van ICI Paris XL) failliet wilde verklaren, kreeg van andere huurders een container vol spijkerbroeken en voor duizenden euro’s aan ijs aangeboden als betaling in natura. (Volkskrant
 • Op zoek naar een betere draadloze wifi-verbinding voor je thuiswerkplek? Mark Vletter (Voys) maakte deze grondige handleiding.

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 24 april. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!