Helpling en UberEats ook de klos; ophef rond WeWorks Adam Neumann

Ondernemersnieuws: ook Helpling en UberEats krijgen FNV achter zich aan, miljoenen voor reis-app Polarsteps en ophef over belangenverstrengeling WeWork-oprichter.

1. FNV: na Deliveroo ook Helpling en UberEats aan de beurt

Nu de rechter heeft bepaald dat Deliveroo zijn rijders in dienst moet nemen, gaat de FNV ook achter concurrent UberEats en schoonmaakservice Helpling aan. Dat zegt de vakbond tegen NOS. Tegen Rocket Internetdochter Helpling, dat zich profileert als ‘prikbord’, was vorig jaar al juridische actie aangekondigd. Thuisbezorgd kan gerust zijn: dat schakelt zijn bezorgers in via uitzendbureaus, waar ze een arbeidscontract hebben.

2. Funding voor Delftse fietstracker

Jeroen van Kester en Niels Penning hebben 3 ton opgehaald bij het Zuid-Hollandse fonds UNIIQ om met hun Delftse startup Tracefy hun track & trace tool voor e-bikes een stap verder te brengen. De tool helpt diefstal voorkomen (VanMoof maakt furore met een vergelijkbare functie in zijn fietsen), maar lijkt ook ideaal voor bezorgdiensten, die hun riders ermee kunnen volgen. Tracefy koppelt de hardware namelijk aan een platform, waarmee eigenaren de data rond hun fietsvloot online kunnen bijhouden.

3. Instock gaat buiten Albert Heijn voedsel redden

Instock, de Sprout challenger die voedselverspilling tegengaat door eten te bereiden met producten die anders worden weggegooid, maakt zich los van Albert Heijn en zet de deur open voor andere organisaties met reststromen. Instock begon als één pop-up restaurant en runt nu drie restaurants en levert producten aan derden. Bart Roetert, Selma Seddik en Freke van Nimwegen blijven het bedrijf besturen en ook de samenwerking met Albert Heijn gaat verder.

4. 3 miljoen voor reis-app Polarsteps

Koen Droste en Niek Bokkers hebben 3 miljoen euro opgehaald om hun reisapp Polarsteps uit te bouwen. De app wordt in meer dan 180 landen gebruikt om trips vast te leggen en deze met familie en vrienden te delen, maar daar moet onder meer een boekingsfunctie bij komen voor restaurants, hotels en uitjes. Uiteindelijk moet Polarsteps “dé plek worden voor het plannen, tracken en bewaren van al je trips”, aldus Droste. Met de investering, geleid door INKEF Capital, komt het totaalbedrag aan opgehaalde investeringen door de Nederlandse reisstartup op 4,6 miljoen euro.

5. WeWork-oprichter verdient aan zijn eigen pandjes

Adam Neumann, oprichter van het werkplekkenbedrijf formerly known as WeWork, ligt onder vuur wegens belangenverstrengeling. Hij zou zelf eigenaar zijn van verschillende panden die We Company huurt of van plan is te gaan huren. De toekomstige huur van het vastgoed loopt de komende jaren op tot boven de 100 miljoen dollar. De meeste vastgoedinvesteringen van Neumann stonden vorig jaar keurig in het prospectus voor een obligatielening, maar zijn aandeelhouders beginnen zich nu echt zorgen te maken over de huisbaas die ook huurder is.

6. En dan dit: Ruud Koornstra op jacht naar het pluche

Ruud Koornstra, de duurzame ondernemer die ooit met Tendris groene stroom en ledlampen verkocht, doet een gooi naar een zetel in de Eerste Kamer. Hij trekt de lijst voor de beweging Code Oranje, die burgers met referenda en andere instrumenten meer inspraak wil geven. Koornstra wil met Code Oranje 'het systeem hacken'. De haperende overgang naar een duurzame economie maakt dat onder meer nodig. 'Vernieuwing moet van buiten de gevestigde politiek komen.’ In 2011 nam Koornstra aan de verkiezingen mee met zijn eigen Lijst Koornstra.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 17 januari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!