Hoge Raad verbiedt slapend dienstverband; onderzoek naar seksistische Apple-creditcard

Ziek

Ondernemersnieuws: Hoge Raad verbiedt slapend dienstverband, ondernemer ontketent onderzoek naar seksistische creditcard Apple en Bredaas gamebedrijf crowdfundt miljoen euro voor Europese uitrol.

1. Hoge Raad verbiedt slapend dienstverband

Werkgevers mogen langdurig zieke werknemers niet in dienst houden om het betalen van een ontslagvergoeding te voorkomen, oordeelt de Hoge Raad. Het besluit over slapende dienstverbanden is “onwaarschijnlijk goed nieuws” voor duizenden zieke werknemers, zegt arbeidsrechtadvocaat Stefan Sagel tegen Trouw. Arbeidsongeschikten kunnen na 2 jaar ziekte aan hun werkgever vragen om ontslag. Die moet hun dan een transitievergoeding betalen, die afhankelijk van salaris en dienstjaren kan oplopen tot 80.000 euro. Werkgevers die de werknemer toch in dienst houden, hoeven ook geen salaris te betalen, want de werknemer zit thuis met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

2. Basecamp-oprichter lokt onderzoek uit naar seksistische creditcard Apple 

Basecamp-medeoprichter David Heinemeier Hansson heeft in de VS een rel veroorzaakt met een aantal felle tweets over wat hij ziet als het seksistische beleid achter de nieuwe creditcard van Apple. Steen des aanstoots is dat Heinemeier Hansson een twintig keer zo hoge kredietlimiet kreeg als zijn vrouw, terwijl zij een hogere kredietwaardigheid heeft. De tweets hebben geleid tot een officieel onderzoek naar het beleid van Goldman Sachs, de bank achter de Apple Card. Medeoprichter van Apple Steve Wozniak sluit zich op Twitter aan bij de kritiek van Heinemeier Hansson. Heinemeier Hansson schreef onlangs de bestseller It Doesn't Have To Be Crazy At Work, en vertelde daarover in de Business Books Podcast van Sprout.

3. Gamebedrijf crowdfundt miljoen euro voor Europese uitrol

Gamebedrijf Scorito heeft 1 miljoen euro gecrowdfund. Het Bredase bedrijf is aanbieder van online sportpoules, waarbij je een eigen team samenstelt en punten scoort op basis van de echte sportresultaten tijdens bijvoorbeeld het EK voetbal. Het bedrijf van Martijn van Dijk bedient ook de zakelijke markt, is de officiële gaming partner van de Keuken Kampioen Divisie en claimt 62 procent betalende gebruikers. Scorito investeert in totaal 1,9 miljoen euro in zijn internationale uitrol. Van Dijk investeerde sinds 2012 al 4 miljoen euro in zijn bedrijf. Andere (informele) investeerders legden 1,2 miljoen euro in.

4. Voormalige werknemer klaagt WeWork aan

Een groep aandeelhouders onder leiding van de voormalige medewerkster Natalie Sojka klaagt WeWork aan vanwege de mislukte beursgang en de gekelderde waarde van het bedrijf, meldt Reuters. Sojka klaagt tien mensen aan, onder wie WeWork-oprichter Adam Neumann en Softbank-baas Masayoshi Son. De waarde van WeWork kelderde na het afblazen van de beursgang van 47 miljard dollar naar amper 5,9 miljard dollar nu. Neumann streek bij zijn vertrek 1,7 miljard dollar op als afscheidscadeautje. Een groep bezorgde werknemers noemt dat exit-pakket een vorm van corruptie.

5. ‘Bol.com stapt in kleding’

Bol.com stort zich begin komend jaar op het verkopen van kleding, bericht het Financieele Dagblad op gezag van ingewijden. De webwinkel van Ahold zou gesprekken voeren met kledingmerken zoals G-star en Tommy Hilfiger. Bol.com verkoopt nu al wel sportkleding en schoenen, maar geen dames- en herenmode. De webwinkel zet zich hiermee schrap voor de komst van Amazon, dat naar verluidt begin volgend jaar een Nederlandse webwinkel opent en al een grote kledingverkoper is. 

6. En dan dit: Booking.com mogelijk geen beschermd handelsmerk in de VS

Het Amerikaanse hooggerechtshof moet de knoop doorhakken of Booking.com in de VS een beschermde handelsnaam kan zijn, schrijft persbureau Reuters. Octrooibureau U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) vindt de naam te algemeen en gaat bij het hooggerechtshof in beroep tegen een besluit van een rechter die eerder vond dat de naam van het hotelplatform, door het toevoegen van ‘.com’, wel door de beugel kan als handelsmerk. In de VS wezen rechters eerder websitenamen zoals Hotels.com, Mattress.com en Lawyers.com af als beschermde naam. Booking.com betoogt dat het grote publiek zijn naam als merk herkent. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van maandag 11 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl