Horeca-inrichter waagt zich aan private equity-miljoenen; lagere waardering Pinterest

Ondernemersnieuws: horeca-inrichter Horequip krijgt miljoenen van Antea, Follow This onder druk door deelnemers en Pinterest toch minder waard.

1. Private-equity-huis steekt miljoenen in Horequip

Horeca-inrichter Horequip gaat aan de private equity. De Haagse private equity-investeerder Antea neemt een groot minderheidsbelang van 48,7 procent in Horequip. Het bedrag dat Antea hiervoor neertelde, is niet bekend, maar zit volgens het Financieele Dagblad vermoedelijk tussen de 1,5 miljoen en 5 miljoen euro die Antea bij dergelijke investeringen gebruikelijk betaalt. Ondernemer Mario Peters, die de horeca-inrichter in 1989 oprichtte, behoudt 51,3 procent van de aandelen. Antea doet de investering omdat de horecasector in de lift zit. Horequip heeft klanten als de TU-Delft en diverse advocatenkantoren op de Amsterdamse Zuidas.

2. Follow This zet klimaatresolutie noodgedwongen in ijskast

Activistische aandeelhoudersgroep Follow This zal dit jaar geen klimaatresolutie indienen op de aandeelhoudersvergadering van Shell. Dat maakte de groep maandag bekend. Zes grote, bij Follow This aangesloten beleggers – Aegon, NN Investment Partners, MN, Van Lanschot Kempen, Actiam en Blue Sky Group – drongen hierop aan bij initiatiefnemer Mark van Baal. De aandeelhouders achter deze beleggers wilden dit. Shell is al iets groener geworden, gaat het argument, maar volgens Van Baal bij verre na nog niet voldoende: van de 25 miljard dollar die Shell vorig jaar investeerde, ging er 24,2 miljard naar fossiele activiteiten. Follow This zal dit jaar wel voor het eerst klimaatresoluties inzetten tegen andere oliereuzen, zoals BP, ExxonMobil en Equinor.

3. No deal? Dan privacyprobleem voor veel Nederlandse bedrijven 

Als de Britten de Europese Unie verlaten zonder deal, kan dat voor veel Nederlandse mkb-bedrijven nog weleens aardig wat privacyproblemen opleveren. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag op basis van informatie van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Veel Nederlandse bedrijven met een vestiging in het Verenigd Koninkrijk wisselen persoonsgegevens nu nog ongehinderd uit met hun Britse dependances, of bewaren dit in een Brits datacentrum. Valt het VK zonder deal uit de EU, dan moeten de bedrijven in contracten hebben vastgelegd welke persoonsgegevens ze voor welk doel met het VK delen. Zo niet, dan volgt een boete van mogelijk 525.000 euro.

Nog meer no deal-nieuws: komt er een harde Brexit, dan verkast een deel van de Britse beurs de London Stock Exchange naar Amsterdam, zo werd maandag bekend. Het gaat om de aandelen in euro’s.

4. Pinterest lijkt waardering niet waar te maken

Werd social media-bedrijf Pinterest aanvankelijk nog op 12 miljard dollar gewaardeerd, het bedrijf komt bij zijn beursgang deze maand waarschijnlijk niet verder dan 11,3 miljard dollar. Dat blijkt uit een herziening van de prospectus die het bedrijf maandag indiende bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Pinterest-aandelen zullen waarschijnlijk voor 15 tot 17 dollar per stuk de markt opgaan, terwijl investeerders eerder al aandelen van 21 dollar per stuk hebben gekocht. Pinterest had zijn beursgang juist vervroegd van juni naar april, in de hoop extra kapitaal op te halen. De aanstaande beursgang krijgt door deze nieuwe ontwikkeling een smet.

5. Nederlandse mkb’ers komen moeizaam aan bancaire financiering

Mkb-bedrijven hebben in Nederland meer moeite met het aantrekken van kapitaal dan waar dan ook in Europa. Er is te weinig aanbod van bancair krediet, wat een rem zet op de economische groei van Nederland. Tot die conclusie komt maandag de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes. Er is bovendien weinig keuze uit bancaire financiers. 90 procent van de kredietvoorziening zou in handen zijn van enkele grootbanken. Nederlandse bedrijven kijken voor hun financieringsvraag dan ook al snel naar niet-bancaire verleners, zoals investeerders. Kijken we naar de eurozone als geheel, dan is het de laatste jaren voor mkb’ers juist makkelijker geworden kapitaal op te halen. Dit komt door het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

6. En dan dit: CoolCat-vestigingen open tot paasdagen

Het failliete CoolCat van ondernemer Roland Kahn houdt zijn winkels nog in ieder geval open tot het paasweekeinde. Indien het bedrijf een doorstart maakt, zal de retailer ook daarna nog sommige filialen open kunnen houden. Er is vorige week nog kleding geleverd die was bedoeld voor de voorjaarscollectie. CoolCat vroeg op 18 maart faillissement aan en wijt dit zelf aan de lange zomer en zachte winter. Er bestaan echter twijfels over dit motief. Zo stelde een faillissementsexpert eind vorige maand in een spraakmakende column in Quote dat het bij dergelijke pogingen tot een doorstart ook vaak draait om het gemakkelijk afkomen van personeel en schuldeisers. De tranen van Kahn zouden slechts “krokodillentranen” zijn.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 9 april. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.