Hr-scaleup Talmundo in Scandinavische handen; seksketen Pabo weer lusteloos verslapt

Stijn de Groef

Ondernemersnieuws: Stijn de Groef (Talmundo) moet met Scandinavische eigenaar harder groeien, Nederlanders weten niet hoe cryptomunten werken en erotiekketen Pabo weer in het nauw.

1. Hr-scaleup Talmundo in Scandinavische handen

De Scandinavische recruiter HR Group Nordic is de nieuwe eigenaar van Talmundo. Investeerder TIIN Capital neemt al binnen drie jaar afscheid van de hr-scaleup van Stijn de Groef. Het in 2012 opgerichte platform heeft klanten zoals de ABN Amro, Lidl en KPMG. “De afgelopen drie jaar zijn we met meer dan honderd procent gegroeid', vertelt chief executive officer Stijn de Groef tegen Het Financieele Dagblad. Maar om te blijven groeien zijn grotere investeringen nodig dan wij kunnen bieden, aldus TIIN-partner Michael Lucassen. Als onderdeel van de Scandinavische recruitmentgroep moet Talmundo straks wel aan voldoende kapitaal kunnen komen.  

2. Nederlanders hebben geen idee hoe cryptomunt werkt

Een merendeel van de Nederlanders heeft nog weinig vertrouwen in cryptocurrency. Dat weerhoudt consumenten ervan de digitale valuta te gaan gebruiken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky. Slechts één op de tien Nederlanders begrijpt volledig hoe digitale munteenheden werken en 28 procent heeft er enige kennis van. Zo’n 87 procent van de Nederlanders heeft nog nooit digitale valuta gekocht. Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft dat de opkomst van cryptovaluta een rage is. Daarmee is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan voor cryptomunten een gangbare vorm van betaling is, concluderen de onderzoekers.

3. Failliet BitSensor onder vleugels ON2IT

Online beveiliger ON2IT neemt het ter ziel gegane BitSensor over. De Eindhovense startup, die anti-hackerssoftware maakte, zou wegens ‘tegenvallende omzet’ ten onder zijn gegaan. ON2IT neemt de technologie over en wil dit vanuit zijn internationale securityportfolio aanbieden. Ook investeert het in het vijfkoppige team van de startup. ‘Het gebrek aan commercieel succes is geen indicatie voor het potentieel van de technologie die BitSensor heeft ontwikkeld om cyberaanvallen te detecteren en tegen te gaan’, aldus ON2IT-oprichter Lieuwe Jan Koning.

4. Nederlandse winkeliers bezorgd om ‘Alibaba-achtige’ webshops

Detailhandel Nederland is bezorgd over de groei van buitenlandse, niet-Europese webwinkels. De belangenbehartiger van ruim honderd duizend Nederlandse winkels stelt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, staat in een rapport. “Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren”, aldus Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland. In mei waarschuwde de Consumentenbond al dat de Chinese webwinkelgigant AliExpress, de marktplaats van Alibaba, verkoopvoorwaarden hanteert die in strijd zijn met Europese consumentenregels.

5. TU Eindhoven stopt honderd miljoen in AI

De Technische Universiteit Eindhoven gaat de komende vijf jaar honderd miljoen euro investeren in een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie, schrijft het universiteitsblad Cursor. Het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute gaat op 2 september officieel van start. Het instituut gaat AI-onderzoek van de TU/e bundelen en (inter-)nationaal promoten. Zo hoopt de universiteit studenten, docenten en geldschieters voor het onderzoeksgebied aan te trekken. Naast de honderd miljoen euro hoopt de instelling jaarlijks dertig miljoen euro van buitenaf binnen te halen, zoals van bedrijven als Philips, NXP en ASML.

6. En dan dit: erotiekketen Pabo weer in het nauw

Voor de tweede keer in anderhalf jaar dreigt de Nederlandse dochter Pabo van het Duitse erotiekbedrijf Beate Uhse over de kop te gaan, meldt RTL Z. Vorig jaar maart ging Pabo uit Zeeuws-Vlaanderen met destijds 135 werknemers failliet. Volgens het Duitse moederconcern Beate Uhse was het bankroet noodzakelijk om andere onderdelen van het kwakkelende bedrijf weer gezond te maken. Als onderdeel van de herstructurering maakte het Nederlandse dochterbedrijf vorige herfst wel een doorstart, onder de naam Pabo 4.0. Maar uit het register van de KvK blijkt nu dat de doorgestarte vennootschap uitstel van betaling heeft gekregen.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van dinsdag 9 juli. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!