Icecat naar de beurs; Delftse startup komt met inktloos printen

Ondernemersnieuws: YES!Delft-startup komt met inktloze printtechniek, Icecat krijgt notering aan de NPEX en Blokker moet van Chinezen afgekeken partytent uit de handel halen.

1. Catalogusleverancier Icecat naar de NPEX

Icecat, het bedrijf waarmee Martijn Hoogeveen een catalogus met productinformatie levert aan Bol.com, Amazon en nog tienduizenden webshops en vergelijkingssites wereldwijd, krijgt notering op MKB-beurs NPEX. Icecat wil er de komende maanden via de uitgifte van maximaal een miljoen (certificaten van) aandelen 10 miljoen ophalen. Hoogeveen richtte zijn bedrijf op in 2001 en levert zijn catalogus inmiddels in 47 talen en 243 landen. Daar kwam vorig jaar een omzet uit van 5,4 miljoen euro, bij 7,5 ton winst. Het geld heeft Icecat nodig om zijn catalogus verder uit te breiden in onder meer supermarktartikelen en speelgoed - er is waarschijnlijk geen elektrisch apparaat meer te vinden dat zijn online specs niet aan Icecat ontleent.

2. Delftse startup komt met inktloos printen

YES!Delft-startup Inkless gaat de printmarkt disrupten met inktloze printtechnologie, die met een laser letters in het papier brandt. De techniek is inmiddels net zo snel als conventioneel printen, meldt mede-oprichter Arnaud van der Veen. “Jaarlijks wordt er wereldwijd voor 12,8 miljard euro aan zwarte cartridges en toners verkocht. Onze technologie maakt deze cartridges en toners in zijn geheel overbodig. We kunnen met inktloos printen dus de printmarkt volledig op zijn kop gaan zetten.” De technologie, voortgekomen uit een afstudeerproject van zijn compagnon Venkatesh Chandrasekar, is met meerdere patenten beschermd, Inkless is al in gesprek met strategische partners om zijn inktloze techniek naar de markt te krijgen.

3. 3D Hubs koopt Roemeense softwarestartup

Printerdeelplatform 3D Hubs heeft het Roemeense Printivate overgenomen, een startup die software levert voor het optimaliseren van 3D-ontwerpen die de printer in moeten. Gebruikers van het netwerk van 3D Hubs zitten daar met smart op te wachten: 3D printen gaat nogal eens fout als de designs niet foutloos zijn. Oprichter van Printivate Adrian Muresan verhuist naar Amsterdam, waar hij de R&D van 3D Hubs gaat aansturen. 

4. Microsoft lanceert Slack-killer Teams

Microsoft heeft Microsoft Teams gelanceerd, zijn antwoord op Slack, de populaire chattool voor samenwerkende teams. Microsoft-baas Satya Nadella gaf een videodemonstratie waaraan vooral opviel hoe sprekend Teams lijkt op zijn rivaal. Vanzelfsprekend sluit de chattool van Nadella naadloos aan op Office, Skype en andere software die hij levert. Moet Slack zich zorgen gaan maken? Oh, dat doet het al: in een paginagrote advertentie in New York Times waarschuwde het de grote broer uit Redmond, dat er veel tijd en liefde voor details gaan zitten in software die helemaal aansluit bij de wensen en grillen van zijn gebruikers. Als corporate gaat dat MIcrosoft niet lukken, aldus Slack.

5. Blokker aapt Chinezen na, verliest rechtszaak

Nu de kortgedingrechter heeft gesproken is het (voorlopig) officieel: Blokker heeft inbreuk gepleegd op het modelrecht van een Chinese fabrikant met zijn partytent. Het ontwerp van de vlindervormige partytent van de Nederlandse detailhandelsketen zou volgens Zhejiang Zhengte te veel lijken op zijn eigen partytent. Nu de Chinezen gelijk hebben gekregen, moeten Leen Bakker en Blokker binnen 24 uur de Le Sud partytenten uit de handel halen, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. 

6. En dan dit: Nederland wordt het Silicon Valley van de... piepers?

Nederland had al een Health Valley en een 3D Print Valley, maar nu krijgt ons land ook een Potato Valley. Yep: het Noorden van ons land wil het Silicon Valley van de aardappel worden. De 800 aardappeltelers in Groningen en Friesland bundelen hun krachten en delen hun kennis in een platform waaraan ook aardappelverwerkende fabrikanten en hun brancheorganisatie deelnemen. Op naar aardappeldisruptie dus - benieuwd wie zich zal ontpoppen als de Elon Musk van de piepers. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van donderdag 3 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.