Investeerders voor Barqo; Crowd steekt miljoen in Oneplanetcrowd

Ondernemersnieuws: Google vindt te weinig startups in Europa, Oneplanetcrowd crowdfundt zichzelf en botendeelsite Barqo krijgt half miljoen.

1. Google stopt met Europees startupfonds

Google Ventures, de investeringstak van Google, stopt met het fonds waarmee het vanuit Londen 100 miljoen dollar wilde investeren in Europese startups. Na anderhalf jaar heeft Google Ventures Europe pas zes investeringen gedaan, vooral in Britse bedrijven. Het geld wordt nu wereldwijd ingezet op kansrijke startups, maar de nadruk zal waarschijnlijk weer komen te liggen in de VS, waar Google Ventures al investeerde in Uber, Nest en Periscope.

2. Oneplanetcrowd crowdfundt zichzelf

Oneplanetcrowd, het platform dat zich specialiseert in de financiering van duurzame en sociale projecten via de crowd, heeft 1 miljoen euro opgehaald voor zijn eigen groei. Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor de verdere groei en professionalisering van het platform door o.a. te investeren in een leningadministratiesysteem met e-wallet, het opbouwen en verder uitbouwen van partnerships en verdere internationalisering. 396 Investeerders staken de afgelopen twee maanden bedragen vanaf 250 euro in het platform.

3. Half miljoen voor botendeelsite Barqo

Floris van Hoogenhuyze, Thijs Janssen en Sebastian de Groot hebben ruim een half miljoen euro opgehaald voor hun 'Airbnb voor boten' Barqo. Het geld komt van een clubje informals onder leiding van internetondernemer Jelle Hoffenaar (onder meer Dichtbij.nl). Op het deelplatform kunnen particulieren boten huren en verhuren. Vooral in Amsterdam loopt dat redelijk, maar Barqo wil landelijk uitrollen en uiteindelijk Europa in. "We willen straks ook alle Europeanen de mogelijkheid geven om via Barqo een boottrip of -vakantie te boeken", zegt Van Hoogenhuyze. In het vaarseizoen zijn dit jaar gemiddeld 500 boten per maand verhuurd via Barqo.nl in Nederland.

4. Facebook wil meer techvrouwen

Janneke Niessen en Joëlle Frijters hebben een partner van formaat gevonden in de strijd om meer vrouwen in de techwereld. Facebook sluit zich aan bij Inspiring Fifty, de Europese ranglijst waarmee de twee oprichters van Improve Digital laten zien dat vrouwen wel degelijk een belangrijke rol kunnen spelen in technologiebedrijven. Facebook zal in 2016 samen met Inspiring Fifty evenementen en debatten organiseren rond het thema, Bij Facebook wordt 15 procent van de specifieke techbanen vervuld door vrouwen.

5. Startfighter: accelerator voor Twentse startups

Vandaag gaat Startfighter live, een soort Startupdelta voor Twente. Twente kent inmiddels de Young Technology Award, Kennispark Twente, TKT en heeft genoeg ervaren mentoren om startups van dienst te zijn, maar het miste volgens de initiatiefnemers van Startfighter een organisatie die startups in contact brengt met de ecosysteem. Vanmiddag weten we wie de Twentese tegenhanger van Neelie Kroes wordt.

6. En dan dit: snail mail via je e-mail

De Amerikaanse PTT, pardon, PostNL toont je je post voordat hij bij je op de mat ligt. Dat gaat - vanzelfsprekend - via een app: daarin verschijnen foto's van de voorkant van elke envelop. De service, Informed Delivery gedoopt, wordt mogelijk uitgebreid naar tijdschriften en andere formaten. US Postal maakte sowieso al scans elk poststuk, en hoopt dat vooral aanbieders van direct mail blij zijn met de extra mogelijkheid hun post onder de aandacht te brengen. 

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van 8 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het  op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Op 10 december komt het nieuwe Sprout magazine uit, neem alvast een kijkje!

 

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ Een uitgebreid seo-geoptimaliseerd profiel op Sprout.nl
✓ Adverteer onder 450.000 maandelijkse bezoekers
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar! 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.