Israëlische overname Thuisbezorgd onder vuur; ‘hef 15 euro statiegeld op smartphones’

Ondernemersnieuws: Israëlische overname 10bis door Thuisbezorgd stuit op verzet, smartphones moeten massaal gerecycled worden en Jeff Bezos geeft gas bij in strijd met Elon Musk om ruimtereizen.

1. Israëlische overname door Thuisbezorgd stuit op verzet

De voorgenomen overname van het Israëlische 10bis door Takeaway.com stuit op verzet, meldt de Israëlische zakenkrant The Marker. De vereniging van restauranthouders in Israël vraagt in een brief aan de minister van economie om de overname van branchegenoot 10bis door de scaleup van Jitse Groen niet goed te keuren. De restaurants vinden de commissies die ze moeten betalen aan de bestelsites veel te hoog en vrezen dat de bundeling van de twee bedrijven tot een nog machtiger blok zal leiden. Ook in Nederland woedt nog altijd de discussie over de machtspositie van Thuisbezorgd. 

2. ‘Silicon Valley te duur voor programmeurs’

Zo’n 59 procent van de techwerkers in Silicon Valley kan zich geen woning permitteren in de Bay Area, blijkt uit onderzoek van Team Blind. Het is niet ongebruikelijk dat techwerkers op jaarbasis een salaris rond de 300.000 dollar binnenharken, maar zelfs dat is niet genoeg om er te wonen. Volgens The California Association of Realtors is de gemiddelde prijs voor een woning in ‘San Fran’ is opgelopen naar 1,5 miljoen dollar en in omringende regio’s als San Mateo County of Santa Clara County is het niet veel beter. De woningnood is het grootst onder medewerkers van Cisco en eBay, maar ook werknemers van Facebook en Google krijgen het steeds moeilijker.

3. Belgische ‘Starter van het Jaar’ komt naar Nederland

Beeple, de Belgische marktleider in innovatieve personeelssoftware voor het beheer van flexibel personeel, heeft een vestiging in Nederland geopend. Als strategische uitvalsbasis werd gekozen voor Spaces Hofplein in Rotterdam: dichtbij de Belgische grens, vlot bereikbaar voor het zuiden van het land en ook vlakbij Rotterdam Centraal. Sinds de oprichting 2 jaar geleden door het duo Karel Rabaut en Nathan Samson scheerde de techstartup al snel hoge toppen dankzij een kapitaalinjectie van Adecco en pakte het talloze prijzen, zoals ‘Starter van het jaar 2017’.

4. Google overweegt stap op Chinese clouddienstmarkt

Google wil zijn opslagdienst Drive en de cloud- en kantoordiensten rondom Google Docs uitbrengen in China. Het bedrijf is daarover in gesprek met onder meer het Chinese techbedrijf Tencent, meldt Bloomberg. Google wil zijn clouddiensten aanbieden via datacenters en servers van Chinese bedrijven, zoals Tencent. China eist dat data binnen de landsgrenzen worden opgeslagen en Google heeft momenteel zelf geen datacenters in het land staan. In augustus werd bekend dat Google van plan is om een gecensureerde versie van zijn zoekmachine aan te bieden in China.

5. ‘Hef 15 euro statiegeld op smartphones’

Marc Grynberg, topman van de Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore, stelt voor 15 euro statiegeld te heffen op smartphones in de hoop dure materialen zoals goud, zilver en palladium makkelijker terug te winnen. Uit de batterij kan ook kobalt, nikkel, koper en lithium worden gehaald. Grynberg schat de materiaalwaarde van afgedankte smartphones, tablets, camera’s, batterijen en toestellen die wereldwijd thuis liggen te verpieteren op 10 tot 15 miljard euro. “Willen we in de toekomst over voldoende grondstoffen beschikken, dan moeten we massaal recyclen”, zegt Grynberg in De Tijd. “We leveren onze lege bak bier in het weekend toch ook binnen in de supermarkt?”

6. En dan dit: Bezos trapt op gaspedaal in strijd met Musk

In de strijd om ruimtereizen mogelijk te maken, loopt Jeff Bezos (Blue Origin) duidelijk achter op Elon Musk (SpaceX). Die achterstand zint de Amazon-topman - en tevens rijkste man ter wereld - niet en daarom gooit hij een hoop geld tegen zijn bedrijf Blue Origin aan. Zo zou het personeelsbestand in de komende 2 tot 3 jaar moeten verdubbelen tot zo’n 3.000 werknemers, meldt persbureau Reuters. Daarnaast zou Bezos haast willen maken met het aanbieden van vluchten naar de rand van de atmosfeer. Saillant detail: van de technici die onlangs door Bezos zijn aangenomen, zouden er meer dan zestig van SpaceX afkomstig zijn.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 6 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!