‘Jaarlijks 50.000 extra arbeidsmigranten nodig’; JSF-team ontwerpt Nederlandse e-bus

magazijn

Ondernemersnieuws: Nederland heeft jaarlijks 50.000 extra arbeidsmigranten nodig, Dyson claimt 150 miljoen pond bij EU en JSF-team ontwerpt Nederlandse e-bus. 

1. ‘Jaarlijks 50.000 extra arbeidsmigranten nodig’

Nederland heeft vanwege personeelstekorten jaarlijks ruim 50.000 extra arbeidsmigranten nodig, schrijft de NOS op basis van CBS-data. In de race met Denemarken en Duitsland dreigt Nederland zich "uit de markt te prijzen" met vaak slechte en dure slaapplekken voor buitenlandse arbeidskrachten uit Polen of andere Oost-Europese landen. "Zonder arbeidsmgranten loopt de economie harstikke vast", zegt de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli (VVD). Volgens Jan van Mourik van VNO-NCW Brabant Zeeland is het "echt alle hens aan dek". "Bedrijven groeien nu al minder hard dan ze zouden willen omdat ze meer personeel nodig hebben."

2. Dyson claimt 150 miljoen pond bij EU

Stofzuigermaker Dyson heeft een schadeclaim van 150 miljoen pond (173 miljoen euro) ingediend bij de Europese Commissie. Het bedrijf van James - Brexit-supporter - Dyson werd afgelopen november door het Europese Hof van Justitie in het gelijk gesteld na een conflict over metingen voor energielabels met (lege) stofzuigerzakken, die Dyson niet gebruikt. Stofzuigerzakken zorgen naarmate ze voller worden voor meer stroomverbruik. Dyson claimt miljoenen aan juridische kosten, extra onderzoekswerk, reputatieschade en gemiste omzet. De fabrikant verdenkt vooral Duitse concurrentie ervan te hebben gelobbyd bij hoge EU-ambtenaren. 

3. JSF-team ontwerpt Nederlandse e-bus

De Brabantse producent Ebusco werkt aan de eerste lichtgewicht stadsbus die in Nederland wordt gemaakt, schrijft het FD. De composietbus (carbon en composietmaterialen zoals glasvezel) is ontworpen door specialisten die bij Fokker aan de F-35 werkten. De Nederlandse Proterra krijgt dankzij het lichte gewicht een bereik van 450 kilometer. Oprichter en ex-rallycoureur Peter Bijvelds wil daarmee ov-bedrijven in heel Europa over de streep trekken. Hij schat dat zijn bedrijf eind volgend jaar 200 composietbussen per jaar maakt. Tot nu toe werd er 15 miljoen euro geïnvesteerd in het project, waaronder door een investeringsvehikel van de horecafamilie Van der Valk. 

4. Pinterest naar de beurs

Pinterest wil in juni naar de beurs, schrijven Amerikaanse media. Volgens de Wall Street Journal mikt de dienst op een waardering van minimaal 12 miljard dollar. Het online plaatjesprikbord van oprichter en CEO Ben Silbermann zou de benodigde papieren al hebben ingeleverd bij beurstoezichthouder SEC. Pinterest verdiende het afgelopen jaar een miljard dollar met advertenties, een verdubbeling ten opzichte van 2017. De dienst (1600 medewerkers) claimt maandelijks 250 miljoen bezoekers. Het bedrijf haalde tot nu toe 1,5 miljard dollar aan investeringen op.

Lees ook: 5 unicorns die dit jaar (waarschijnlijk) naar de beurs galopperen

5. Lululemon opent eerste Nederlandse winkel

Yogabroekenverkoper Lululemon opent volgend maand in Amsterdam zijn eerste Nederlandse winkel, weet Textilia.nl. De winkel van 4 verdiepingen krijgt een vloeroppervlakte van 235 vierkante meter, een yogastudio en een binnentuin. Voor wat extra ruchtbaarheid organiseert het Canadese bedrijf een yoga-evenement in het Scheepvaartmuseum. Het 20 jaar oude bedrijf groeide onder oprichter Chip Wilson uit tot een geduchte concurrent van Nike en Under Armour, met een omzet van zo'n 3 miljard dollar, maar nog maar 11 procent van de omzet is afkomstig van buiten Noord-Amerika. 

6. En dan dit: Buffett raakt 100 miljard niet kwijt

Warren Buffett wil – gewapend met 100 miljard dollar zakgeld – dolgraag een grote overname doen, maar hij kan geen betaalbare overnamekandidaten vinden. “De prijzen zijn torenhoog voor bedrijven die beschikken over goede toekomstverwachtingen”, zegt 88-jarige Buffett in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway Buffett en zijn zakenpartner Munger, die eerder tevergeefs een bod uitbrachten op Unilever, hopen een grote overnameslag te kunnen slaan. “Zelfs op onze leeftijd van 88 en 95 jaar - ik ben de jongste - laat het vooruitzicht van een grote overname onze harten sneller kloppen.”  

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 25 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.
Foto: Getty Images

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl