Jan des Bouvrie overleden; Stint bijna failliet

Jan des Bouvrier

Ondernemersnieuws: interieurontwerper Jan des Bouvrie na ziektebed overleden, naald die coronavaccin bespaart krijgt vijf miljoen om op te schalen en maker Stint zet personeel op straat. 

1. Jan – ‘ik doe niets zwart’ – des Bouvrie overleden

Interieurontwerper Jan des Bouvrie is overleden. Des Bouvrie (die 78 werd) onthulde vorig jaar in Story dat hij ernstig ziek was. De flamboyante ondernemer kleurde de interieurs van talloze vip’s wit, en verdreef daarmee indirect ook bij andere Nederlanders het bruin uit het interieur. ‘Ik ben geboren in een tussenkamertje zonder ramen boven de zaak. Instinctief heb ik altijd het licht gezocht’, zei hij in 2011 tegen NRC. Toen Des Bouvrie in 2010 een schikking trof over vermeende belastingfraude, was zijn commentaar: ‘ik doe niets zwart’. Naar de Gooise ontwerper werden twee twee ontwerpopleidingen vernoemd, het Jan des Bouvrie College en De Jan des Bouvrie Academie. (Profielen: NRC | Volkskrant | FD | NOS

2. Vijf miljoen voor naald die coronavaccin bespaart 

Naaldenvernieuwer U-Needle krijgt 4,9 miljoen euro om in te haken op de coronapandemie. Het bedrijf uit Enschede maakt naalden waarmee medicijnen in de huid (intradermaal) worden toegediend. Het voordeel is dat daar veel immuuncellen zitten, wat effectievere behandelingen en kleinere doseringen mogelijk maakt. Dat kan van pas komen tijdens een pandemie zoals Covid-19, stelt het bedrijf, wanneer veel mensen snel moeten worden gevaccineerd terwijl een vaccin beperkt beschikbaar is. U-Needle maakt de naalden – als een soort ASML - met technologie uit de halfgeleiderindustrie (inclusief clean room), waardoor het product nauwkeurig en ‘zeer schaalbaar’ is. 

3. Maker Stint zo goed als failliet

De producent van de elektrische bolderkar Stint is zo goed als failliet, zegt eigenaar Edwin Renzen in de Volkskrant. Renzen zette zijn negentien man personeel vorige week noodgedwongen op straat. De opvolger van de Stint, de BSO Bus, is volgens hem klaar om de weg op te gaan, maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kondige in juli aan dat er extra onderzoek nodig is om de veiligheid te kunnen garanderen. Renzen: ‘Voor de politiek is drie maanden langer wachten op de uitkomst misschien niet zo interessant, maar voor ons betekent het einde bedrijf of niet.’

4. Tesla levert recordaantal auto’s af

Tesla heeft in het derde kwartaal een recordaantal van 139.300 auto's afgeleverd. Van de eerder dit jaar geïntroduceerde Model Y en de Model 3 werden 124.100 stuks afgeleverd, van de duurdere modellen S en X gingen er 15.200 naar een nieuwe eigenaar. Daarmee komen de 500.000 auto's in zicht die het bedrijf van Elon Musk eerder stelde als doel voor dit jaar. Om dat target te halen zouden er het laatste kwartaal ruim 181.000 auto's moeten worden afgeleverd. Tesla staat symbool voor de uit het coronadal kruipende auto-industrie in de VS, schrijft de New York Times

5. Apple klaagt recyclaar aan om diefstal

Een recyclingbedrijf uit Canada heeft ongeveer 100.000 iPhones, iPads en Apple-horloges 'gestolen' en doorverkocht, betoogt Apple in een rechtszaak waar The Logic over bericht (via The Verge). Apple kreeg eind 2017 argwaan toen bleek dat Apple-producten in een aparte ruimte – zonder beveiligingscamera's – werden bewaard. Met behulp van serienummers ontdekte Apple vervolgens dat ongeveer 100.000 voor recycling bestemde apparaten actief waren op telecomnetwerken. Aangezien de meeste iPads en Apple Watches geen mobiele netwerkverbinding hebben ligt het totale aantal doorverpatste gadgets vermoedelijk nog een stuk hoger. 

6. Facebook piekert niet over opsplitsen

Het opbreken van Facebook als straf voor te veel marktmacht zou ondenkbaar zijn, schrijven Facebook-advocaten in een voorbereide verdediging, mocht de Amerikaanse regering zo’n opsplitsing eisen. De Wall Street Journal las dat document. Facebook-onderdelen zoals Instagram en WhatsApp zijn zo ver geïntegreerd dat een splitsing miljarden zou kosten en ook onveiliger zou zijn voor consumenten, betoogt Facebook. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt deze maand met een rapport over de macht van techbedrijven waaronder Facebook. Hun eigenaren moeten zich op 28 oktober weer melden voor een hoorzitting. 

7. En dan dit: GPS-tracker leidt ANWB naar drugs

De ANWB heeft onlangs bij het opsporen van een gestolen fiets 3 miljoen aan heroïne aangetroffen. Een opsporingsteam ontdekte de drugs, verstopt in 12 zakken, in een container in Amsterdam. De ANWB stuit vaker op opslagplaatsen van gestolen waar of andere illegale zaken, vertelde het bedrijf eerder. De opsporing vindt plaats in het kader van een ANWB-verzekering, waarbij polishouders een GPS-tracker op hun fiets krijgen. Die vertelt de verzekeraar haarfijn waar de fiets zich bevindt. Dat principe levert ook bij de opsporingsdienst van VanMoof af en toe spannende verhalen op.

Wat we ook lazen:

  • De Nedelandse economie kromp minder hard dan in de meeste andere landen. (NOS)
  • Fans van complottheorie Qanon melden zich op LinkedIn. (Wall Street Journal) 
  • Zwarte Piet-fans die op Facebook worden gecensureerd stappen over naar de Nederlandse Facebook-kloon Friendweb. (NOS) 
  • Het gemeentelijke tekort loopt op, maar een lokale jeugdzorgaanbieder maakt tonnen winst (Follow The Money)
  • De documentaire The Social Dilemma verdraait de werkelijkheid, betoogt Facebook. 
  • In het brood van fastfoodketen Subway zit zoveel suiker dat het geen ‘brood’ mag heten, oordeelt een Ierse rechtbank. (Irish Independent)

Tot zover de Sprout-update van maandag 5 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl