Jitse Groen bezorgd over gratis geld; franchiseketen De Beren gaat als een speer

Ondernemersnieuws: Jitse Groen waarschuwt voor ‘onverstandige investeringen’, franchiserestaurant De Beren groeit naar zestig vestigingen en Amerikaanse sportapp Strava verbant Nederlandse startup Relive.

1. Groen bezorgd over gratis geld

Takeaway-oprichter Jitse Groen maakt zich zorgen over bedrijven en beleggers die goedkoop te lenen geld investeren in onrendabele bedrijven, tekende de Telegraaf op uit Groens mond tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers van Takeaway. Groen ziet naar eigen zeggen veel onverstandige investeringen. "Ik worstel ermee om ze te begrijpen. Die bedrijven reppen over een toekomst met bezorging via drones of robots. Maar mijn ervaring is dat logistieke dienstverlening in onze sector niet eens in de buurt van winstgevendheid te krijgen is.” Groen waarschuwt dat de rente niet altijd laag zal blijven. “Geld is nu gratis, op termijn zal de economie achter die logistieke ondernemingen niet werken.”

2. Restaurant De Beren naar 69 vestigingen

Restaurantketen De Beren is een groeibriljant in de Nederlandse horecawereld, blijkt uit een interview in het Financieele Dagblad met directeur Ad Schaap, de Rotterdamse horecalegende die zichzelf opwerkte van afwasser tot directeur. Sinds Schaap het bedrijf een paar jaar geleden omvormde tot een franchise gaat er elke 6 weken een nieuw restaurant open. Dit jaar komen er nog eens negen vestigingen bij, waarmee het totaal op 69 restaurants komt. De ondernemer verwacht over 3 jaar voor het eerst een omzet van 100 miljoen euro. De Beren heeft vier vestigingen in eigen beheer, de rest wordt gerund door franchisers. Die betalen 6 procent van de omzet per jaar, plus een een marketingfee van 1,5 procent. 

3. Co-founder weg bij Media Distillery 

Medeoprichter Joost de Wit vertrekt na 5 jaar bij Media Distillery, de scaleup die met AI video en audio analyseert. “Mijn voornaamste interesses liggen bij innoveren, bootstrappen en het ontwikkelen van innovatieve algoritmen tot volwaardige producten. Om de groeiende klantenkring van Media Distillery te kunnen faciliteren, komt de focus van het bedrijf steeds meer op efficiencyslagen en uitgekiende schaalvergroting te liggen.” Het is nog niet bekend wat De Wit hierna gaat doen. Medeoprichter Geert Vos blijft wel bij het bedrijf, waar Roland Sars sinds 2016 CEO is.

4. Strava knikkert Nederlandse startup Relive eruit 

De Nederlandse sportapp Relive mag geen gebruik meer maken van Strava, een app die trainingen bijhoudt, meldt Relive. Volgens het Amerikaanse Strava heeft Relive partnerafspraken geschonden en handelt de eerdere Startup van de Week in strijd met de privacyregels. Gebruikers van Relive konden hun account koppelen aan Strava, om zo een video te kunnen maken, maar die API-toegang is nu afgesloten. Strava zou zich vooral storen aan het delen van niet-sportactiviteiten zoals wandeltochten en autoritten. Relive adviseert gebruikers nu om voor data in te tappen op diensten als die van Garmin, Suunto, of Polar. Een voorbeeld van een Relive+Strava-video:

5. Afrojack neemt extra hypotheek om belastingschuld

De wereldberoemde Nederlandse DJ Afrojack (Nick van de Wall) heeft mogelijk bijna 2,3 miljoen euro te weinig inkomstenbelasting betaald, berichten meerdere media. Om de naheffing van de Belastingdienst te kunnen betalen, heeft de DJ een een hypotheek afgesloten tot 4 miljoen euro afgesloten op zijn villa in Leersum, schrijft Quote. Vorig jaar viel de FIOD binnen bij Afrojacks belastingadviseur, Frank B, die ook werkte voor artiesten als Tiësto en Linda de Mol. Op advies van B. ontweken zij belasting via een brievenbusfirma’s op Cyprus en Guernsey.

6. En dan dit: lachgas-ondernemer schaalt op naar veertig medewerkers

Hij heeft soms veertig medewerkers op één avond, een vloot bakfietsen en een advocaat die “400 euro per uur kost". Maak kennis met de bekendste lachgasverkoper van Amsterdam, Deniz Üresin. Lokale tv-zender AT5 volgde de goedgemutste spraakwaterval tijdens een fascinerend avondje ballonnen dealen in de hoofdstad. “Orde, toezicht en handhaving”, zijn de toverwoorden waarmee Üresin in een goed blaadje hoopt te komen bij het hoofdstedelijke stadsbestuur. De ondernemer ontdekte dankzij zijn advocaat ook een interessante loophole: lachgas direct verkopen op straat mag niet, maar als iemand op een meter afstand bestelt via sms of Snapchat, is het ‘bezorgen’.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout-update van vrijdag 2 augustus. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout-nieuwsbrief.

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl